Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Boston úspěšně zahájil sérii s Rangers, Kings vedou už 2:0

New York - Dlouhých čtyřicet let čekali fanoušci Bostonu a Rangers na další sérii play-off mezi dvěma tradičními kluby. V prvním dějství ostře sledovaného souboje se radovali hokejisté domácích Bruins, kteří i s přispěním asistence Davida Krejčího udolali New York 3:2 v prodloužení. Boston se ujal vedení v sérii 1:0 zásluhou Brada Marchanda, který rozhodl v čase 75:40 z rychlého protiútoku. Obhájci titulu z Los Angeles uspěli i v druhém domácím zápase se San Jose a po vítězství 4:3 vedou v kalifornském derby už 2:0 na zápasy.

Utkání Boston - NY Rangers
zdroj: AP autor: Charles Krupa

"Říkal jsem mu, když jsme byli u sebe, aby jel na bránu. A vyšlo to. Měl jsem radost, že se mu konečně povedlo skórovat, protože hrál dobře a zasloužil si to," uvedl Patrice Bergeron, jenž přihrál na vítězný gól. Marchand se v letošním play-off prosadil poprvé. "Už to bylo frustrující. Ale je spousta možností jak týmu pomoci k výhře. Každopádně mě ale těší, že jsem přispěl i gólem," podotkl Marchand.

Zodpovědnost za inkasovanou branku v prodloužení na sebe vzal Henrik Lundqvist, jenž vstupoval do série s dvěma vychytanými nulami v řadě a v zápase kryl 45 střel. "Věděl jsem, že si tam sjíždí. Ale příliš jsem se soustředil na puk, a proto jsem pak roztáhl betony místo toho, abych je měl u sebe," řekl Švéd, jehož zachránila v utkání několikrát i tyč. Mimo jiné i po Jágrově střele.

Krejčí, který je se 14 body nejproduktivnějším hráčem play-off, byl na ledě u obou branek týmu v základní hrací době. Nejdříve po jeho přihrávce otevřel střelou od modré skóre Zdeno Chára. A po rychlém obratu Rangers z přelomu druhé a třetí třetiny figuroval český útočník u vyrovnávací trefy Toreyho Kruga, když před brankou clonil ve výhledu Lundqvistovi.

"Bylo to úžasné. Mým hlavním cílem bylo pokusit se co nejvíc týmu pomoci k výhře a měl jsem dost štěstí, že se to povedlo," uvedl Krug, který debutoval v play-off. Obrana Bruins byla před utkáním velkou neznámou, protože z ní vypadli tři zkušení hráči. Ale náhradníci je zastoupili. "Pro první gól v NHL si nemohl vybrat lepší čas. Když jsme nastřelili čtyři pět tyček, začal jsem si říkat: Co to má znamenat? Jsem rád, že jsme si ale nakonec našli cestu k vítězství," řekl trenér Claude Julien.

Utkání Los Angeles - San Jose
zdroj: AP autor: Mark J. Terrill

Hokejisté Los Angeles se dostávají do loňské mistrovské formy. Obhájce Stanley Cupu si připsal šestou výhru v řadě, když porazil San Jose 4:3. Kings o zisku druhého bodu v sérii rozhodli v předposlední minutě, v níž během 22 sekund beze zbytku využili přesilovku pět na tři a dvěma góly překlopili stav z 2:3 na svou stranu.

"V přesilovkách padají důležité góly a dnes se to potvrdilo. Máme radost, že jsme vyhráli, ale musíme hrát lépe. Z podobné situace se nevysekáme každý večer," řekl k závěrečnému obratu Dustin Brown, jenž vyrovnal na 3:3, vítězství týmu pak zajistil Trevor Lewis. "Po zkušenostech z loňska víme, že je potřeba krotit emoce. I po takovémto zápase si uvědomujeme, že je před námi ještě hodně práce," dodal.

San Jose prohrálo úvodní duel 0:2 a stejný stav byl i po polovině druhého zápasu. Pak sice třemi góly otočilo vývoj, ale vedení i vinou oslabení neudrželo. "Ve hře pět na pět jsme byli lepší. Důležité bude, abychom příště pokračovali v této hře. Pak vyhrajeme," uvedl obránce Sharks Brad Stuart. V sestavě poražených opět chyběl kvůli zranění v dolní části těla Martin Havlát, ale v přestávce mezi prvním a druhým kolem play-off lehce trénoval. 

Výsledky 2. kola play-off NHL:

1. zápas: Boston - NY Rangers 3:2 v prodloužení (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 33. Chára (KREJČÍ), 43. Krug, 76. Marchand - 40. McDonagh, 41. Stepan. Střely na branku: 48:35. Diváci: 17 565. Stav série: 1:0.

2. zápas: Los Angeles - San Jose 4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Branky: 4. J. Carter, 25. Doughty, 59. D. Brown, 59. Lewis - 30. Marleau, 35. Stuart, 49. Vlasic. Střely na branku: 31:31. Diváci: 18 527. Stav série: 2:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články