Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bronz berou po boji Rusové, Kanada je po 14 letech bez medaile

Ufa – Velké drama se šťastnějším koncem pro domácí Rusko bylo utkání o bronz na hokejovém šampionátu do 20 let. Kanadu udolali ruští hráči 6:5 po prodloužení, o vítězný gól se postaral v čase 61:35 Valerij Nikuškin. I když ve strhujícím zápase padlo 11 gólů, Kanaďané ani jednou nevedli a Sborná tak zkompletovala medailovou sbírku z posledních tří juniorských mistrovství světa.

Zklamaní hokejisté Kanady
zdroj: Isifa

V týmu poražených opět zazářil kapitán Ryan Nugent-Hopkins, jenž si připsal čtyři body za gól a tři nahrávky. Kanada přišla porážkou o vynikající sérii - medaili totiž získala na předchozích 14 po sobě jdoucích šampionátech. V roce 1998 ztroskotali Kanaďané ve čtvrtfinále shodou okolností rovněž na Rusku.

Domácí sborná měla před více než sedmi a půl tisíci diváků parádní nástup a na konci páté minuty vedla 2:0 po gólech Chochlačjova a Jakupova, který se trefil v první přesilovce zápasu při Jennerově trestu. Kanadský kouč Spott se ihned rozhodl probrat své svěřence při oddechovém času a výsledek se brzy dostavil.

Ryan Nugent-Hopkins, kapitán Kanady: "Jsem samozřejmě zklamaný. A myslím, že stejně jsou na tom i všichni ostatní kluci v kabině. Tvrdě jsme dřeli a bojovali. Čtvrté místo však není něčím, co by Kanada chtěla." 

Nail Jakupov, kapitán Ruska: "Dali jsme do toho dnes všechno, proto jsme vyhráli. Takový je život, takový je hokej. Nejspíš jsme ztratili nějakou energii v předchozích zápasech se Švýcary a pak i se Švédy a ještě ve třetí třetině se každý cítil trochu unavený, ale musím svému týmu za vše poděkovat." 

Kanaďané snížili, ale na vedení to nestačilo

Už za dvě minuty a dvě vteřiny Kanaďané snížili, když Nugent-Hopkins poslal z trestné lavice předčasně zpět do hry Mozera. Jenže o dalších 56 sekund později Djakov vrátil Rusům dvoubrankový náskok a vyhnal z branky Binningtona, jehož nahradil Subban. Domácí následně přežili oslabení, ale v 16. minutě se provinili proti pravidlům znovu a Huberdeau po 37 vteřinách početní výhody snížil.

I další prohřešek přišel Rusy draho. Ve 24. minutě stačilo Kanaďanům jen 16 vteřin přesilovky a Scheifele vyrovnal. Vzápětí však poslal Rusy znovu do vedení Mozer a domácí mohli přidat další gól, ale přesilovku nevyužili a sami místo toho v oslabení ve 33. minutě inkasovali z hole Murphyho.

Přesně po minutě odehrané ze třetí části ale zužitkoval přesilovku z konce druhé třetiny Jakupov a Rusové byli cennému kovu opět blíž. V 51. Kanada znovu srovnala krok. Poté co v průběhu zápasu využila čtyři z pěti přesilovek, se při rovnovážném stavu trefil Ritchie a poslal zápas do prodloužení.

To nakonec Kanada i přes velkou střeleckou převahu v celém duelu (45:25) prohrála. Na jedné straně nevyužil velkou šanci Hamilton a Nikuškin vzápětí na druhé straně odstartoval radost v ruském podání.

Kanada - Rusko 5:6 v prodloužení (2:3, 2:1, 1:1 - 0:1) Branky a nahrávky: 7. Nugent-Hopkins (Scheifele), 16. Huberdeau (Nugent-Hopkins, Murphy), 24. Scheifele (Nugent-Hopkins, Murphy), 33. Murphy (Nugent-Hopkins, Huberdeau), 51. Ritchie (Harrington) - 4. Chochlačjov (Djakov, Jarullin), 5. Jakupov (Jarullin, Nestěrov), 8. Djakov (Tkačjov), 25. Mozer (Šalunov), 41. Jakupov (Kapustin), 62. Nikuškin (Tkačjov, Sergejev). Rozhodčí: Dumas, Patafie - George (všichni USA), Semjonov. Vyloučení: 5:5. Využití: 4:2. Diváci: 7617.

Kanada: Binnington (8. Subban) - Harrington, Hamilton, Ouellet, Wotherspoon, Rielly, Murphy - Rattie, Nugent-Hopkins, Huberdeau - Scheifele, Strome, Drouin - Ritchie, Jenner, Danault - Lipon, MacKinnon, McNeill - Camara. Trenér: Stephen Spott.

Rusko: Makarov - Jarullin, Nestěrov, Djakov, Dyblenko, Mironov, Koledov, Sergejev - Jakupov, Chochlačjov, Kapustin - Kučerov, Slepyšev, Grigorenko - Tkačjov, Nikuškin, Kosov - Šalunov, Sigarjov, Mozer - Žarkov. Trenér: Michail Varnakov. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články