Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hrbas: Na čtvrtfinále s Američany se těšíme, je to velká výzva

Ufa - Podle obránce reprezentačního výběru hokejistů do 20 let Marka Hrbase je možné zopakovat vítězství nad Američany z minulého světového šampionátu, jímž čeští junioři v základní části turnaje odsoudili tým USA k účasti ve skupině o udržení. Zápas bere jako velkou výzvu, k úspěchu je však zapotřebí hrát jednoduše, s tlakem do brány a častou střelbou. Čtvrtfinálový souboj sledujte ve středu od 10 hodin na kanále ČT sport nebo na našem webu.

Svěřenci kouče Miroslava Přerosta zvládli svůj základní cíl. Věří však, že tím na šampionátu v ruské Ufě ještě neřekli poslední slovo. "Na zápas proti USA se těšíme, je to pro nás velká výzva. Můžeme jen překvapit, ale to samozřejmě není všechno. Chceme jít dál a doufám, že postoupíme," prohlásil Hrbas.

Česká dvacítka před rokem dvakrát dorovnávala náskok Američanů, ale třemi gólovými údery v posledních osmi minutách zaskočila favorizovaný zámořský tým a vyhrála 5:2. Nyní by se triumfem posunula do bojů o medaile. "Musíme hrát dobře zezadu a pozorně bránit střední pásmo. Důležité bude, abychom se tlačili do brány, více stříleli a zbytečně si nenahrávali až do prázdné branky," hledal Hrbas cestu k úspěchu.

Přiznal, že za minulý triumf byl tým hodně vděčný především brankáři Petru Mrázkovi, jenž se stal jednou z největších hvězd celého šampionátu. "Bylo to hodně o něm. Výrazně nám pomáhal a nejvíc asi právě v tomto utkání. Bude zapotřebí, aby nám náš gólman pomohl i zítra. A pokud budeme hrát dobře v obraně, v útoku už nám tam něco spadne," věří Hrbas.

U letošního souboje Mrázek už nebude, ale odlišností je víc. "Odlišné budou zápasy hlavně díky fanouškům. V Kanadě byla plná hala s osmnácti tisíci lidmi, kteří stáli za námi," vzpomínal Hrbas. Drtivým vítězstvím nad Slovenskem 9:3 mu prý Američané strach nenahnali.

"Na ten zápas jsem se nedíval, ale slyšel jsem, že Slováci udělali hned na začátku utkání dost chyb v obraně a Američané brzy vedli 5:0, což rozhodlo. Základem bude zbytečně nefaulovat, nepustit USA do trháku a mělo by to být dobré," uvedl Hrbas.

Český tým může těžit ze vzrůstající tendence svých výkonů. Úvodní zápas se Švédy přitom nezačal vůbec dobře. "Hned jsme hráli několik oslabení v řadě, čímž jsme dostali Švédsko do hry. Poté se ale naše výkonnost postupně zlepšovala, k čemuž nám určitě pomohl zápas s Finy, který jsme vyhráli. Poslední dvě vítězství byla vybojovaná. Věděli jsme, že s Lotyši to nebude jednoduché a se Švýcary už vůbec ne, takže jsme za výhry hodně rádi," shrnul Hrbas, hráč Kamloops Blazers v zámořské WHL.

Sám se svými individuálními výkony je zatím spokojený. "V obranném pásmu se snažím hrát jednoduše a nedělat zbytečné chyby, což se mi zatím daří. Navíc když vidím, že můžu pomoct přihrávkou útočníkovi dopředu, tak mu jí zkusím poslat a zatím to funguje," pochvaloval si Hrbas, jemuž výborně klape spolupráce s parťákem Davidem Musilem.

Kouč Přerost na ně spoléhá. "Je to super, s Davidem se mi hraje moc dobře, protože na sebe mluvíme a na ledě o sobě vždy víme. Hodně si pomáháme třeba při hře v rozích, což je hodně důležité," vysvětlil Hrbas.

Zdroj
ČT

Hlavní zprávy

Nejčtenější články