Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Úvahy před čtvrtfinále…

Dnes nás čeká nejdůležitější zápas hokejové reprezentace na MS. Čtvrtfinále se Švédy určí, zda byl turnaj (a tím v zásadě celá sezona) úspěšný, či nikoliv.

Martin Hosták
zdroj: ČT24 autor: V Rejl

Domácí jsou favoritem, o tom není pochyb. Hráli tady ve velké formě, až na druhou polovinu zápasu s Ruskem na ledě dominovali. Hvězdný kádr na poslední chvíli doplnili Hörnquist a Bäckström. Vytvořili první formaci s Alfredssonem a přestože nebyli v zápase s Lotyšskem ve své kůži, je třeba si na ně dát pozor. Ještě nebezpečnější je řada vedená Zetterbergem s Franzénem a Ericssonem na křídlech. Na tyhle borce doplněné o Alfredssona a Karlssona bude spoléhat Par Marts hlavně při přesilovkách, kde jsou neuvěřitelně silní. Jsem zvědavý, jakou Švédové zvolí taktiku na začátku zápasu. Průběh turnaje a síla jejich kádru směřuje k aktivní hře s agresivním napadáním. Tíha čtvrtfinále a respekt k soupeři velí opatrnější přístup se snahou neudělat sebemenší chybu. Oni respektují sílu českého týmu a vědí o naší šikovnosti při rychlých protiútocích. Předpokládám spíše druhou variantu.

A tu určitě zvolí Alois Hadamczik. Náš tým se nepožene do zběsilého tempa, do hry nahoru dolů, do forčekingu dvou či dokonce tří hráčů. Budeme vycházet ze zabezpečené obrany, důsledně pokrývat střední pásmo a čekat na chybu soupeře. Základem takové hry je ovšem bezchybný výkon brankáře. Na tréninku byl celý realizační tým tajemný jako hrad v Karpatech, ale naši kolegové zjistili, že tuto nesnadnou úlohu bude mít Jakub Kovář. Vzhledem k aktuální formě zřejmě dobrá volba. Štěpánek tady chytá dobře, ale Kovář působí klidněji, jistěji. Objektivně těžko rozlišíte, kdo chytá líp, jde spíš o jakýsi pocit.

Opět se mění složení útočných formací. Erat s Plekancem a Michálkem zůstávají pohromadě, právě oni by měli být nejvýznamnější ofenzivní silou týmu. Do sestavy se po odpočinku vrací Petr Nedvěd, bude hrát s Hemským a Koukalem. Třetí člen "pardubické" formace, které se tolik dařilo proti Německu, Petr Průcha se posune k Novotnému a Petružálkovi do čtvrté lajny. Uvidíme, jak to bude fungovat v zápase.

Ono je stejně v podstatě jedno, jak pětky nastupují, na secvičené kombinace a souhru s více přihrávkami prostor nebude. Snad jen v přesilovkách a do nich trenéři pětky kombinují, s Německem použili dokonce pět útočníků pro jednu z variant. Nevěřím, že si to proti Švédům troufnou zopakovat, moc to nevyšlo ani proti Němcům. Důležitější bude disciplína. Herní, to znamená, aby hráči dodrželi určenou taktiku, byli neustále na správných místech z pozice defenzivy a také trpělivost v osobních soubojích, protože dát nějakým hloupým vyloučením soupeři přesilovku, se může stát osudným.

Takže držte klukům palce, doufám, že se dobře vyspí a Švédy překvapí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články