Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Detroit zvítězil v Pittsburghu a získal pojedenácté Stanley Cup

Pittsburgh - Hokejisté Detroitu získali v zámořské NHL Stanleyův pohár, když v šestém utkání finálové série zvítězili na ledě Pittsburghu těsně 3:2. Tým Red Wings tak finálovou výhrou 4:2 na zápasy navázal na své poslední vítězství z roku 2002 a cennou trofej získal již pojedenácté ve své historii. O úspěšnou cestu týmu celým ročníkem včetně play off se přičinili také čeští hokejisté Dominik Hašek a Jiří Hudler. Na straně poražených zůstal Petr Sýkora, který si tak ve čtvrtém finále kariéry připsal třetí porážku. Vítězný gól dnešního zápasu zaznamenal v čase 47:36 švédský útočník Henrik Zetterberg.

Hokejisté Pittsburghu nabuzeni vydřeným vítězstvím v minulém souboji na ledě Detroitu vstoupili do utkání aktivně. Dohrávali souboje a po jednom z nich se ocitl ve vyložené šanci Sýkora. Český útočník, jenž v předchozím zápase vstřelil ve třetím prodloužení rozhodující gól, zůstal na chvíli osamocen před Chrisem Osgoodem, jenže střelou z ideální pozice brankáře Detroitu nepřekonal.

To hosté byli efektivnější. Při vyloučení Darryla Sydora nedokázala obrana Pittsburghu ani nadvakrát vyhodit kotouč z obranného pásma, což se Tučňákům stalo osudným. Puk totiž následně doputoval po přihrávkách Pavla Dacjuka a Zetterberga k Brianu Rafalskému, který se trefil přesně střelou na lapačku Marka-Andre Fleuryho, jemuž stínil ve výhledu Tomas Holmström.

Výborná příležitost ke srovnání stavu se naskytla Penguins v deváté minutě. Za útočné fauly putovali za katr v krátkém časovém sledu Dallas Drake s Krisem Draperem a domácím se naskytla 93 sekund dlouhá početní výhoda pěti proti třem. V ní však Osgooda ohrožovali pouze střelami Jevgenije Malkina a Sergeje Gončara od modré čáry, které úspěch nepřinesly. Velký rozdíl mezi provedením přesilových her obou týmů byl především ten, že žádný z hráčů Pittsburghu nebránil Osgoodovi ve výhledu.

Přežitá krizová chvilka určila ráz hry na další minuty, kdy si do první přestávky vypracovali šance zejména hráči Detroitu. Poloodkrytou branku však netrefil Johan Franzén a střelou z mezikruží nerozsvítili červené světlo za brankou Fleuryho ani Daniel Cleary s Zetterbergem.

Druhou část však naopak začali lépe domácí. Hnáni vyprodanou halou si sice i díky přesilové hře vypracovali tlak, ale po střele z hole Sidney Crosbyho a následná snaze Ryana Malonea se skóre nezměnilo. Z nenápadné akce ve 29. minutě však udeřil hostující Detroit. Do pásma se probil Mikael Samuelsson. Vypálil z pravého kruhu na Fleuryho a mladý brankář pouze vyrazil pokus švédského útočníka před sebe a Valtteri Filppula, jehož neubránil obránce Brooks Orpik, našel skulinku mezi Fleuryho betony.

Se sebevědomím domácích hráčů však druhá branka nijak viditelně neotřásla a nadále se tlačili do ofenzívy. Nejdříve v zajímavé možnosti nadvakrát neuspěl veterán Gary Roberts, o chvíli později ovšem vstřelil Pittsburgh kontaktní gól, když v přesilové hře tvrdou střelou z levého kruhu zaznamenal první gól ve finálové sérii Malkin.

V závěrečné třetině nejdříve nevyužili své příležitosti Zetterberg a Franzén, ovšem gólovou pojistku hráči Detroitu přece jen s velkým štěstím přidali. Od hrazení napřáhl ve 48. minutě Zetterberg a volný puk si do branky nakonec srazil sám Fleury, když se ho snažil za svými betony zády zalehnout.

Domácí se i přes dvougólový deficit snažili zápas zvrátit, ale do šancí se z brejků dostávali zejména hokejisté Detroitu. Změna v obrazu hry nastala až od 55. minuty, kdy se domácí dostali do tlaku, jenž byl umocněn vyloučením Hudlera. Faul českého hráče v minulém utkání potrestal rozhodující brankou jeho krajan Sýkora a ani tentokráte si Hudler neodpykal celou délku trestu.

Domácí trenér Michel Therrien sáhl k odvolání Fleuryho a při herní situaci šest na čtyři snížil Marián Hossa, když tečoval Gončarovu ránu. Pittsburští nadále pokračovali ve hře bez gólmana a největší příležitost ke srovnání skóre měl opět slovenský útočník Hossa, jenž sekundu před vypršením základní hrací doby dorážel Crosbyho střelu. Jeho pokus však zneškodnil Osgood a oslavy Detroitu ze zisku čtvrtého Stanleyova poháru během posledních jedenácti let tak mohly naplno vypuknout.

Kronwall, Samuelsson a Zettelberg do Triple Gold Clubu

Švédští hokejisté Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson a Henrik Zetterberg doplnili po triumfu Detroitu ve Stanleyově poháru takzvaný Triple Gold Club. Počet členů vybrané společnosti hráčů, kteří vedle prestižní zámořské soutěže triumfovali také na olympijských hrách a na mistrovství světa, se tak rozšířil na dvaadvacet. Švédové už mají devítinásobné zastoupení, zlatým hattrickem se může pochlubit také šest Rusů, pět Kanaďanů a Češi Jaromír Jágr s Jiřím Šlégrem.

Zetterberg navíc získal prestižní Conn Smythe Trophy udělovanou nejlepšímu hráči vyřazovacích bojů zámořské NHL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články