Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Novotný: Výkony zatím neodpovídaly našim kvalitám

Stockholm - Formace Jiřího Novotného s Jakubem Petružálkem a Lukášem Kašparem na křídlech zůstává jako jediná stále pohromadě při hledání ideálního složení útoků v týmu českých hokejistů na mistrovství světa ve Stockholmu. Tato trojice dostane šanci ukázat svou platnost z povedené přípravy znovu ve čtvrtečním utkání proti Lotyšsku, přestože poslední třetinu pondělního utkání s Norskem proseděla jen na lavičce.

Jiří Novotný
zdroj: ČT24

"Přijali jsme to, celá lajna to respektovala. Já v tom problém nevidím. Zaplaťpánbůh, že jsme dotáhli zápas do vítězného konce. My taky nejsme spokojeni s výkony, které předvádíme. Naše lajna má na víc," řekl dnes novinářům Novotný.

Před šampionátem se formace osmadvacetiletého hráče Barysu Astana prosazovala v každém zápase, na turnaji zatím dala jednu branku. Po velké chybě gólmana Viktora Fastha se trefil při prohře se Švédskem 1:4 Jakub Petružálek. "Snažíme se, základem je nedostávat góly. Když nějaký dáme, jenom dobře," uvedl Novotný s tím, že jako čtvrtý útok mají jiné úkoly.

Čeští hokejisté zatím svými výkony nepřesvědčili ani při výhrách nad Dánskem a Norskem. "Chceme to prorazit. Víme, že dosavadní hra neodpovídá našim kvalitám a potenciálu týmu," přiznal Novotný. V týmu se prý snaží dělat všechno, aby se hra zlepšila. "Už jsme si to v kabině vyříkali, jak mezi sebou my hráči, tak s trenéry."

Podle mistra světa z roku 2010, který byl v přípravě před příjezdem Tomáše Plekance z Montrealu i kapitánem, chybí ve hře více pohybu a zarputilosti. "Víme, že tady jsou všichni hokejisté kvalitní. Ale nám k tomu vždycky něco chybělo. Doufám, že to proti Lotyšům konečně odstartujeme a začneme hrát náš hokej, co jsme hráli celou Euro Hockey Tour nebo na turnaji v Brně," řekl Novotný.

Čeští hokejisté po dlouhých 14 letech sérii EHT ovládli, byli nejlepší v Euro Hockey Challenge a z devíti duelů před světovým šampionátem si připsali jen jedinou porážku v prodloužení s Finskem. "Dávali jsme si to rychle od hole, měli jsme pohyb, díky tomu jsme se dostávali do tlaku, vznikaly šance a přesilovky. V těch se musíme hodně zlepšit, hlavně se k nim dostat. Hra v převaze je alfou a omegou všeho," poukazuje na fakt, že český tým ještě v početní výhodě na turnaji neskóroval.

Během dvou dnů volna se snažil na zlepšení pracovat. "Měli jsme videa, všechno možné. Hlavně jde ale o to, vrátit se ke hře, kterou máme zažitou ze sezony," míní Novotný. V úterý si hráči také vyšli do centra Stockholmu na společnou večeři a řešili dosavadní vystoupení. "Byl to dobrý nápad. Řekli jsme si jen pár věcí, že musíme zabrat. Fakt víme, že to v nás je. Dlouho jsme to předváděli, musí to jednou přijít. Upřímně řečeno, už se o tom nechceme moc bavit a spíš to ukázat na hřišti."

Proti Lotyšsku půjde českému týmu o důležité body v boji o play-off. "Lotyši jsou jeden z těch opravdu silných týmů, budeme chtít urvat všechny tři body. Musíme na ně vlítnout a přehrát je," řekl osmadvacetiletý bojovník. Prakticky celý tým soupeře zná z KHL. "Několik sezon hrají v Rize spolu, nebude to jednoduché. Měli jsme s nimi šanci hrát dvě přípravy před mistrovstvím. Víme, co od nich očekávat. Dá se říct ruský styl hokeje, jsou sehraní, dobře bruslí," dodal Novotný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články