Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finové mají v nominaci 15 úřadujících mistrů světa

Brno - Trenér hokejistů Finska Jukka Jalonen zařadil do konečné pětadvacetičlenné nominace na domácí mistrovství světa patnáct úřadujících světových šampionů. V kádru měl v přípravě ještě další dva šampiony z loňského bratislavského turnaje, obránce Pasiho Puistolu z Čerepovce a Petteriho Nokelainena z Montrealu, kteří neprošli v neděli závěrečnou selekcí. Na šampionát se neprobojoval ani osmatřicetiletý útočník Ville Peltonen z IFK Helsinky, který nedostane příležitost rozšířit sbírku osmi medailí z MS včetně zlaté z roku 1995 ze Stockholmu a dalších čtyř cenných kovů z olympijských her.

Radost hokejistů Finska
zdroj: AP

Do nominace se nevešli také útočníci Lennart Petrell, Matti Kuparinen, Veli-Matti Savinainen, Mikko Kousa, Toni Söderholm a brankář Joni Ortio. Nově se do kádru naopak zařadí gólman Karri Rämö s bekem Anssim Salmelou z Omsku a útočníci Leo Komarov z Dynama Moskva a Jani Tuppurainen z Jyväskylä. Už v Brně se k týmu připojil forvard Valtteri Filppula z Detroitu, ale do turnaje nezasáhl. V kádru jsou čtyři hráči z NHL, vedle Filppuly jsou to útočníci Mikko Koivu z Minnesoty, Jussi Jokinen z Caroliny a brankář Kari Lehtonen z Dallasu. Dvanáct hokejistů působí v KHL, tři ve švédské Elitserien a šest v domácí SM-Liize.

Zlato z Bratislavy, které bylo teprve druhým triumfem Suomi v historii, budou obhajovat gólman Petri Vehanen, obránci Lasse Kukkonen, Topi Jaakola, Janne Niskala, Ossi Väänänen a Salmela. Dále pak útočníci Mikko Koivu, Komarov, Janne Pesonen, Mikael Granlund, Jarkko Immonen, Niko Kapanen, Mika Pyörälä, Antti Pihlström a Jesse Joensuu. Nováčky na mistrovství světa jsou naopak Filppula, Tuppurainen a další útočník Tuomas Kiiskinen a obránce Joonas Järvinen. Na první zápas čeká i Joensuu, který loni do hry nezasáhl.

Nominace Finska na MS v Helsinkách:

brankáři: Kari Lehtonen (Dallas/NHL), Karri Rämö (Omsk/KHL), Petri Vehanen (Kazaň/KHL)

obránci: Ossi Väänänen (Jokerit Helsinky), Joonas Järvinen (Pelicans Lahti), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Topi Jaakola (Lulea/Švéd.), Lasse Kukkonen (Magnitogorsk/KHL), Mikko Mäenpää (Chabarovsk/KHL), Janne Niskala (Atlant Mytišči/KHL), Anssi Salmela (Omsk/KHL)

útočníci: Mikael Granlund, Janne Pesonen (oba IFK Helsinky), Jarkko Immonen, Niko Kapanen (oba Kazaň/KHL), Tuomas Kiiskinen (KalPa Kuopio), Jani Tuppurainen (Jyväskylä), Jesse Joensuu (HV 71/Švéd.), Jussi Jokinen (Carolina/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Antti Pihlström (Ufa/KHL), Mika Pyörälä (Frölunda/Švéd.), Valtteri Filppula (Detroit/NHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články