Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Hokejisté se sešli v Brně, tým posílil Hemský

Brno - Čeští hokejisté se sešli na srazu v Brně před turnajem Euro Hockey Tour už i s další zvučnou posilou z NHL, útočníkem Alešem Hemským z Edmontonu. Nově se hlásili také centr Petr Koukal z mistrovských Pardubic a z týmu poraženého finalisty Komety Brno obránce Tomáš Žižka a útočník Jakub Svoboda, který bude v národním týmu debutovat. Naopak kvůli problémům se zády vypadl z kádru útočník Kamil Kreps z Barysu Astana.

Aleš Hemský
zdroj: AP

"Kamil Kreps volal, že je to špatné a není vyloučené, že bude muset jít na operaci," řekl novinářům v Brně kouč Alois Hadamczik. Naopak mezi třicítkou svěřenců nechyběli uzdravení beci Miroslav Blaťák a Lukáš Krajíček a také Ondřej Němec, který už testoval zraněné rameno na konci minulého týdne v Bratislavě. "Všichni říkali, že jsou v pořádku. Mají tréninkové manko, takže to budou dohánět," navázal reprezentační kouč.

Trénink naopak vynechal útočník Ivan Rachůnek. "Má nějaký výpotek v koleně. Doktor mu to vytáhl a zítra by měl být fit," doplnil Hadamczik. V pořádku je i útočník Lukáš Kašpar, který měl ze středečního utkání se Slovenskem v Praze naražený bok. Po krátkém volnu se hlásili také útočníci Tomáš Plekanec a Jiří Novotný, kteří dostali prostor pro odpočinek.

Aleš Hemský

"Chuť je veliká. Když se jede na mistrovství světa, tak člověk tam jede vyhrát, ne si zahrát. Pamatuju si Vídeň, když se vyhrálo, to je nádherný pocit. Jen kvůli tomu to chce člověk zopakovat. Ale není to jednoduché. Nedá se o tom jen mluvit."

Ve středu se do přípravy zapojí také další nováček, obránce Jakub Kindl z Detroitu, který v úterý přiletí ze zámoří. "Počítám s ním do turnaje a myslím si, že ještě ve čtvrtek hrát nebude," naznačil Hadamczik, že v prvním duelu proti Švédsku ještě Kindl nenaskočí. Na soupisku pro EHT se ale všichni hráči z kádru nevejdou, protože limit je 27 jmen. "Budu chtít dát šanci těm hráčům, u kterých si nejsem jistý, že by měli na mistrovství světa jet. Někteří budou hrát dva zápasy, někteří jeden. Ve čtvrtek už budou hrát finalisté extraligy. A Aleš Hemský nastoupí s Koukalem a Jakubem Svobodou," doplnil Hadamczik.

Jedničkou bude gólman Jakub Štěpánek. "Má největší zkušenosti a chytal na mistrovství světa. Rozhodneme se, koho napíšeme dalšího. Všichni tři brankáři ale vědí, že pro šampionát už nikoho jiného nesháníme." Po vyřazení Detroitu počítal Hadamczik i s útočníkem Jiřím Hudlerem, ale ten pozvánku odmítl, protože nemá kontrakt na příští sezonu. Kouč už kontaktoval také Martina Havláta, jehož San Jose vypadlo v sobotu se St. Louis. "Jeho zdravotní problémy přetrvávají. Bojí se, že ho klub nepustí. V úterý jde na prohlídku. Je to padesát na padesát," podotkl Hadamczik.

Havlát zmeškal úvod sezony kvůli zranění ramena z loňského světového šampionátu v Bratislavě. Před Vánoci musel na operaci natržené podkolenní šlachy a byl do poloviny března mimo hru. Hadamczik bude kontaktovat i obránce Zbyňka Michálka z Pittsburghu, pro něhož skončila sezona po porážce s Philadelphií v neděli, ale v květnu čeká přírůstek do rodiny. Potenciální posily může získat vedle zámořské NHL, kde pokračuje první kolo play-off, také z Evropy - z KHL a Finska.

Zájem má o útočníka Romana Červenku a beka Martina Škoulu z Omsku, forvardy Marka Kvapila z Dynama Moskva a Petra Hubáčka z Jyväskylä. "U Škouly víme, že je zatím velký otazník. Prezentoval, že tutu sezonu chce pauzu a nechce reprezentovat. My bychom ho potřebovali a budu mu volat, až skončí. Hubáček má problémy s kolenem, půjde po skončení sezony za doktorem Ziegelbauerem a uvidíme," dodal Hadamczik.

Do brněnského turnaje Kajotbet Hockey Games vstoupí český tým proti Švédsku ve čtvrtek v 18:30. V sobotu pak změří síly od 14:00 s Finskem a o den později se utká od 18:00 s Ruskem. V tabulce EHT je český tým třetí o dva body za druhým Ruskem a o tři za vedoucím Švédskem. Turnaj bude generálkou na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku, které pro český výběr začne v pátek 4. května ve Stockholmu zápasem proti Dánsku.

Kádr českých hokejistů před turnajem Euro Hockey Tour v Brně (26.-29. dubna):

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL),

obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Žižka (Kometa Brno), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Kindl (Detroit/NHL),

útočníci: Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Astana/KHL), Petr Holík (Zlín), Jan Kovář (Plzeň), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Koukal (Pardubice), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články