Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sparta deklasovala Litvínov a zůstává první

Praha - Řada nečekaně vysokých výsledků se zrodila ve 38. kole hokejové extraligy. Slavia rozstřílela Vítkovice na jejich ledě 6:0. Sparta deklasovala Litvínov výsledkem 6:1, liberečtí Bílý Tygři přestříleli svého soupeře z Kladna dokonce výsledkem 8:2. V hitu kola dokázala Plzeň porazit až na samostatné nájezdy Pardubice. První místo tak uhájila pražská Sparta.

Utkání Litvínov - Sparta
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Pražská Sparta dominovala zápasu na ledě Litvínova, kde zvítězila vysoko 6:1. Při výhře Plzně v Pardubicích až po samostatných nájezdech tak Západočechům na čele tabulky o bod odskočili, k čemuž přispěl dvěma góly Mario Bližňák. Litvínov ani potřetí v sezoně se Spartou nebodoval, počtvrté za sebou v soutěži prohrál a vstřelil během této série dohromady jen dvě branky.

Úvodní branky se diváci dočkali již v 6. minutě. Po chybě obrany se trefil Tenkrát a poslal Spartu do vedení. Hosté se za pouhé tři minuty vstřelili druhou uklidňující branku Formanem, který se trefil po krásné kombinaci při přečíslení tří proti jednomu. Úvod druhé části příliš vzruchu nepřinesl. A tak se o něj postarali až ve 25. minutě Brejčák s Krstevem, kteří se pustili do pěstního křížku. Ale i když oba odhodili rukavice, diváci si příliš pěknou bitku neužili. Oba aktéři vyfasovali trest do konce utkání.

Sparťanští hráči se brzy poté dočkali i třetí branky, když Tenkrát přebruslil Kubáta, předložil puk Bližňákovi a pro toho již nebyl problém skórovat. V posledních vteřinách ještě mohl snížit stav domácí kapitán Ručinský, ale z úhlu netrefil odkrytou branku.

Hned v úvodu posledního dějství se během 19 vteřin prosadili Bližňák a poté Tomáš Rachůnek, který zvyšoval už na 5:0 pro Pražany. Verva se přeci jen dočkala alespoň malé útěchy, když snížil Pojkar, který si od modré sjel na Černého přihrávku a se štěstím prostřelil Pöpperleho. Skóre ovšem uzavřel nikým nehlídaný Sparťan Lapšanský a jen potvrdil hostující nadvládu v utkání.

HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha 1:6 (0:2, 0:1, 1:3) Branky a nahrávky: 50. Pojkar (Černý, Frolík) - 6. Tenkrát (Ton), 9. Forman (Luňák), 30. Bližňák (Tenkrát, Sersen), 42. Bližňák (Tenkrát, Milam), 42. T. Rachůnek (Foster, Y. Treille), 54. Lapšanský (I. Rachůnek). Rozhodčí: Fraňo, Kalivoda - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 9:4, navíc Brejčák - Krstev oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 4285.

Jiří Kučera (Litvínov): "Největší rozdíl byl dnes v nasazení, které jsme dnes měli oproti minulým domácím zápasům špatné. Říkali jsme si, že budeme hrát tři hráči dozadu, ale jel nám sám na bránu Petr Ton, pak jeli sparťané v přečíslení tří na jednoho. Další věc byla, že jsme měli příliš vyloučených hráčů. Odehráli jsme dneska špatné utkání."

Richard Žemlička (Sparta): "Věděli jsme, že nás čeká velice těžké utkání. Připravovali jsme se na to, hlavně na první třetinu, počítali jsme že Litvínov bude mít od prvních minut tlak. Ten sice byl, ale nebyl tak silný jako jindy. Bylo důležité, že jsme dali v první třetině na 2:0, poté jsme hru již kontrolovali. Litvínov nehrál tak dobře jako minulá utkání. Chyběli mu dva klíčoví hráči, což samozřejmě jejich hru poznamenalo."

Hokejisté Plzně vyhráli ve 38. extraligovém kole v Pardubicích 4:3 po samostatných nájezdech. Rozhodl o tom útočník Jan Kovář, který si v utkání připsal tři body za dvě branky a asistenci. Kromě vítězného nájezdu proměnil plzeňský forvard i trestné střílení na konci první třetiny, kdy vyrovnával na 1:1. Alespoň bod domácím zachránil v 58. minutě srovnáním stavu na 3:3 Petr Koukal.

V šesté minutě si Elkins pohrál s Kaberlem a Šagát měl snadnou úlohu překonat Mazance v plzeňské brance. Hosté si vytvořili jedinou šanci a také jí využili, když 53 vteřin před první sirénou bek Kolář fauloval ujíždějícího Kováře a ten nařízené trestné střílení chladnokrevně proměnil. Východočeši šli ale znovu do vedení - ve 26. minutě se poprvé v extralize trefil obránce Marek Drtina, jehož nepříliš razantní střela od modré překvapivě doplula za Mazancova záda.

Domácí se ale z vedení radovali jen dvě minuty, neboť ve 28. minutě podobně snadno vyrovnal Vostřák. Do třetí třetiny vstoupili lépe hosté a ve 44. minutě poprvé vedli. Svěřenci kouče Hynka se ale nakonec dočkali vyrovnání v 58. minutě, když Indiáni neuhlídali akci Koukalova útoku a pardubický kapitán vyrovnal. O vítězi nakonec rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž rozhodl o druhém bodu pro Plzeň Kovář.

HC Pardubice - Plzeň 1929 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 6. Šagát (Elkins), 26. M. Drtina (T. Zohorna), 58. Koukal (Kolář I, Starý) - 20. Jan Kovář z tr. střílení, 28. Vostřák (M. Dvořák), 44. Pletka (Duda, Jan Kovář), rozhodující nájezd Jan Kovář. Rozhodčí: Mikula, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 2:8. Bez využití. Diváci: 9455.

Pavel Hynek (Pardubice): "Bylo to oboustranně takticky vedené utkání. O lepší výsledek jsme se připravili špatnou hrou v přesilovkách. Za stavu 1:0 jsme měli tři přesilovky, se kterými jsme špatně naložili. Dobře, ale bez gólového efektu, jsme sehráli až tu další. Ve třetí části jsme si nevytvořili žádný tlak a můžeme být dneska rádi, že jsme to dokázali srovnat v závěru zápasu. Ještě tam byla naše přesilovka v prodloužení a mohli jsme to zlomit na naší stranu, ale dneska nás přesilovky stály zápas. Došlo to na penalty a to je vždycky loterie."

Michal Straka (Plzeň): "Domácí na nás v první třetině vlétli, měli jsme problémy s jejich pohybem. Byli jsme třikrát v oslabení, domácí měli ještě i další šance a mohli jsme být rádi, že to skončilo 1:1. Nás podržel Marek Mazanec. Do druhé třetiny jsme udělali změny v sestavě a to se vyplatilo. Srovnali jsme hru a vyrovnali jsme se v pohybu. Na začátku třetí třetiny jsme šli do vedení, domácí nás zatlačili a přesto to vypadalo, že bychom si mohli odvézt tři body. V závěru ale po výborné akci srovnali a pak ještě měli k dispozici přesilovku. Jsme rádi, že jsme to zvládli a vezeme dva body. V nájezdech korunoval Mazanec svůj dnešní výborný výkon."

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili ve Zlíně 3:2. Pod výhru jihočeského týmu se dvěma góly a jednou asistencí podepsal Jakub Langhammer, který zaznamenal i vítěznou trefu v čase 57:05.

V první části hry byla o zajímavé momenty nouze. Ve druhé zařadily oba týmy vyšší rychlostní stupeň. Úvod opanoval Zlín a skóre zápasu otevřel střelou z dorážky Veselý. Z vedení se ale Zlínští neradovali dlouho. O několik desítek vteřin později gólmana Sedláčka zblízka prostřelil Langhammer.

Také třetí část hry byla stejně jako předcházející plná vyloučení na obou stranách. Začátek patřil jihočeskému celku a hosté využili přesilovku po vyloučení Köhlera. V pěkné kombinační akci dvou na jednoho poslal puk do prázdné branky Gulaš.

I přes nepříznivý stav se Zlín tlačil do branky, což mu přineslo kýžený úspěch. Krátce po polovině třetiny vstřelil vyrovnávací gól Melenovský, jenž si důrazně počínal před českobudějovickým brankovištěm. Po zkonsolidování řad udeřili jako blesk z čistého nebe Jihočeši. Brankáře Sedláčka podruhé v zápase překonal Langhammer. Krátká power play již Zlínu k vyrovnání nepomohla.

PSG Zlín - HC Mountfield České Budějovice 2:3 (0:0, 1:1, 1:2) Branky a nahrávky: 23. Veselý (Roman Vlach, Melenovský), 51. Melenovský - 24. Langhammer (Gulaš), 45. Gulaš (Langhammer), 58. Langhammer (Šimánek). Rozhodčí: Šindler, Šír - Blümel, Kis. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. Diváci: 4125.

Rostislav Vlach (Zlín): "Porazili jsme se sami po dvou hrubých a nepochopitelných chybách. Tím nechci snižovat výkon Českých Budějovic. Chybovali zkušení hráči a o to víc nás dnešní porážka mrzí."

Milan Kupka (České Budějovice): "Po vyrovnané první třetině začali být ve druhé části domácí aktivnější a to jak herně, tak střelecky. Naštěstí pro nás z toho vytěžili jen jeden gól. Poslední dějství bylo vyrovnané. Štěstí se přiklonilo na naši stranu a nakonec jsme tři body získali my."

Hokejisté Vítkovic ani potřetí v probíhající sezoně proti Slavii nebodovali, když v duelu 38. kola na svém ledě dokonce utrpěli debakl 0:6. Pražané v úvodu odrazili nápor soupeře i trestné střílení Jana Káni, ve druhé části pak Ostravany zničili čtyřmi góly. Dvakrát se prosadil Tomáš Pospíšil. Slavia si připsala třetí výhru v řadě a gólman Dominik Furch potřetí v sezoně udržel čisté konto.

Vítkovičtí měli v prvním dějství více ze hry, ale ze střelecké převahy v poměru 14:3 nic nevytěžili. Nevyužité příležitosti se začaly domácím sčítat a ve druhé části se jim zákonitě vymstily. Hned 45 sekund po návratu ze šaten je zaskočil první trefou neobsazený Pospíšil. Sedm minut před koncem prostřední části potrestal znovu Pospíšil další chybu ve vítkovické obraně a s vicemistrem to šlo rychle z kopce. Pražané přehradili střední pásmo a soupeře ještě v závěru druhé části knokautovali dvěma slepenými góly.

Závěr utkání byl formalitou. Ušetřen jí byl vítkovický gólman Málek, kterého nahradil Šindelář, ale i toho ukázkovým blafákem z trestného střílení překonal ve 48. minutě exvítkovický Krenželok. Do podoby debaklu dostal výsledek trefou po samostatné akci Vondrka. Jen slabou náplastí už byl pro Vítkovice úspěch Káni v pěstním souboji se Šulcem.

HC Vítkovice Steel - HC Slavia Praha 0:6 (0:0, 0:4, 0:2) Branky a nahrávky: 21. Pospíšil (Vondrka), 33. Pospíšil (Alinč, Vondrka), 39. Kůrka (T. Hertl, J. Krejčík), 40. V. Růžička ml., 48. Krenželok z trestného střílení, 53. Vondrka (Alinč). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Minář - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:10. Využití: 0:1. Diváci: 5081.

Zdeněk Moták (Vítkovice): "Z festivalu neproměněných šancí a přesilovek v první třetině se stala černá můra. V první třetině jsme hráli dobře, dostávali jsme se do šancí, ale bohužel jsme je neproměňovali. Ještě i ve druhé třetině jsme jezdili sami na Furcha, ale nedali jsme gól a pak se to začalo na nás sypat. Dneska kdybychom hráli snad dva zápasy, tak gól asi nedáme."

Jiří Čelanský (Slavia): "Do utkání jsme nevstoupili dobře. Domácí byli aktivnější, vynutili si výborným pohybem naše častá oslabení. Nebýt výborného výkonu Dominika Furcha, asi by byl výsledek jiný. Ale od druhé třetiny jsme s domácími srovnali krok, hráli aktivněji a spadly nám tam i góly. Jeli jsme sem s cílem bodovat, ale všechny tři body jsou pro nás velikým bonusem."

Hokejisté Třince zvítězili na ledě Karlových Varů 4:1 a po devíti zápasech se dočkali tříbodové výhry. Úřadující mistr porazil Západočechy popáté za sebou i díky třem využitým přesilovým hrám.

Zápas nezačal pro domácí dobře. Již po 31 sekundách byl vyloučený Gulaši a Klouček v čase 1:20 otevřel skóre. Posila třinecké obrany se tak v premiérovém zápase uvedla velmi rychle. V další přesilovce v polovině třetiny se prosadil se prosadil Lojek a hosté vedli už 2:0. V 15. minutě rozhodčí chybně vyloučili Ostřížka a Západočeši nabídnutou výhodu využili. Přesně s koncem trestu si tečující Kumstát připsal dvacátou branku v probíhající sezoně.

Energie se snažila, jenže po Dejově chybě ve 26. minutě si s karlovarským gólmanem pohráli Polanský a hosté vedli 3:1. Druhé Gulašiho vyloučení potrestal do prázdné branky dorážející Klimenta a ve 36. minutě tak bylo prakticky jisté, že Západočeši počtvrté za sebou doma nevyhrají. Slezané se totiž poté soustředili zejména na pozornou obranu, Hamerlík navíc chytal v pohodě. 

HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 1:4 (1:2, 0:2, 0:0) Branky a nahrávky: 17. Kumstát (Prošek) - 2. Klouček (M. Hořava, D. Květoň), 11. Lojek (Klouček, M. Hořava), 26. Polanský (Adamský), 36. Klimenta (M. Hořava, D. Květoň). Rozhodčí: Hrubý, Pešina - Pešek, D. Jelínek. Vyloučení: 4:6, navíc Dej (K. Vary) 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 3182.

Kometa Brno zdolala Mladou Boleslav 2:1 po samostatných nájezdech. Středočeši sice v moravské metropoli skórovali jako první, ale nakonec o jejich porážce rozhodl útočník Tomáš Divíšek, jenž je v Brně na hostování právě z kádru posledního týmu tabulky.

Vyrovnaný souboj týmů pohybujících se celou sezonu v druhé polovině tabulky došel až do prodloužení a nakonec i na nájezdy. Domácí trenéři poslali do branky místo jedničky Trvaje náhradníka Hoviho, což se jim také vyplatilo. Ve druhé sérii dostal kotouč za betony mladoboleslavského Valenty Divíšek a ve třetí následně i Němec, zatímco za hosty nedokázal skórovat nikdo a Brno tak získalo cenné dva body.

HC Kometa Brno - BK Mladá Boleslav 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 27. T. Svoboda (Žižka, Dlouhý), rozhodující nájezd Divíšek - 12. Cetkovský (Bahenský). Rozhodčí: Jeřábek, Hradil - Bryška, Novák. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 6856.

Lubomír Oslizlo (Brno): "Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, prakticky celý zápas jsme měli územní převahu. Boleslavská obrana se těžko překonávala; urputně bránili a výborný byl i jejich gólman Valent. Je škoda, že nemáme tři body, ale bereme i dva po výhře v nájezdech. Doufáme, že nám to psychicky pomůže do dalších duelů."

Petr Novák (Mladá Boleslav): "Poslední zápasy dáváme hrozně málo gólů, ani tentokrát jsme nedali více jak jeden. Za bod jsme velice rádi, podržel nás výborně chytající Valent, to bylo dle mého názoru rozhodující. Domácí zaslouženě vyhráli, byli celý zápas lepší, ale díky naší bojovnosti a buldočímu přístupu jsme tady uhráli pro nás velice důležitý bod."

Hokejisté Liberce porazili ve 38. kole extraligy Kladno vysoko 8:2 a připsali si tak čtvrté vítězství za sebou. Čtyřmi body za gól a tři přihrávky k němu přispěl kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd. Kladno naopak za poslední dva zápasy v extralize inkasovalo celkem 15 branek.

Liberec vstoupil do utkání aktivně a postupně budoval svůj náskok. Když Liberečtí dvěma góly ve vlastním oslabení zvyšovali na 4:0, psala se teprve polovina utkání, ale fakticky už bylo po zápase. Hosté se sice snažili, ale výsledek již otočit nedokázali.

Bílí Tygři Liberec - Rytíři Kladno 8:2 (2:0, 4:1, 2:1) Branky a nahrávky: 3. Kica (Vak, Moravec), 20. Špaček (Kudrna, P. Nedvěd) 27. P. Nedvěd, 31. Čakajík (P. Nedvěd), 34. Urban (Trončinský, Moravec), 37. Bárta (Bartovič, Moravec), 56. Bulíř (Čakajík), 60. Bartovič (P. Nedvěd, Dušek) - 38. Bicek (Kuchler), 51. Hovorka (Knotek). Rozhodčí: Hodek, Souček - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:10, navíc Štich 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 5493.

Filip Pešán (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili aktivně a měli jsme hodně brankových příležitostí, ale dali jsme jen jeden gól. Trošku jsme se obávali, aby nás Kladno nepotrestalo. Druhá třetina byla z naší strany dobrá a bylo k vidění spoustu branek, což samozřejmě vítáme. Závěr zápasu jsme si trošku zkazili. Hráli jsme až moc profesorský hokej. Kladno mělo spoustu šancí a mohlo výsledek zkorigovat, což není férové vůči Marku Pincovi. Dnes byl opět fenomenální Petr Nedvěd, který byl hlavním strůjcem našeho vítězství."

Zdeněk Vojta (Kladno): "Já sice nejsem templář, ale v pátek třináctého nám to evidentně nevyšlo. Bohužel to z naší strany byl trapný výkon. Nebruslili jsme v první třetině a nechali jsme soupeře hrát. Chtěli jsme hrát jako v play off; dohrávat hráče a bojovat o každý puk. To se nedělo a bylo to úplně naopak. Boj o předkolo není ztracený, ale máme už poslední zvonění. Za poslední tři zápasy jsme dostali dvacet gólů. Dnes jsme si dovolili luxus dostat dvě branky v naší přesilovce. Musíme se vrátit k naší hře, protože dnes jsme Liberci nebyli vyrovnaným soupeřem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy