Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští hokejisté rozdrtili Itálii 7:2

Québec - Čeští hokejisté na mistrovství světa v Québeku zakončili vystoupení v základní skupině D výhrou nad Itálií 7:2. Po nerozhodné úvodní části však ve druhém dějství nastříleli soupeři čtyři góly. Dvěma trefami se na výhře podílel nejlepší český kanonýr na turnaji Radim Vrbata.

Čeští hokejisté nastoupili v historických dresech připomínajících první poválečný zlatý úspěch na pražském MS z roku 1947. V brance dostal příležitost druhý gólman Pinc, jemuž kryl záda oproti předpokladům Hnilička. Ten měl totiž podle původních informací odpočívat, ale nakonec se Svoboda na soupisce neobjevil a usedl opět jen na tribunu.

Jinak nasadil kouč Hadamczik stejnou sestavu jako při porážce v prodloužení s Ruskem. Na lavičce byl navíc připravený třináctý útočník Kohn. Ten si ale brzy připsal svůj první start na šampionátu v kariéře, když od šesté minuty na chvíli nahradil Rolinka. Ten odešel do kabiny po zákroku Ansoldiho. Pak se Kohn vrátil do sestavy znovu od druhé třetiny. Do té doby už padly čtyři branky, po dvou na každé straně.

Na utkání bylo patrné, že se hrálo už s jasně rozdanými kartami pro další vývoj turnaje. Po výhře Ruska nad Dánskem měli Češi jistotu postupu do další fáze turnaje ze druhého místa a Italové věděli už od neděle, že je čeká boj o udržení - proti Bělorusku nebo proti Francii.

Už ve 41. vteřině se postaral o úvodní trefu po kombinaci první formace Erat. Jenže hned za 18 sekund bylo vyrovnáno, když z pravé strany překvapil Pince přímo z vhazování Ansoldi. Ve čtvrté minutě se Italové radovali z vedení, když na levém křídle zůstal zapomenutý Fontanive a přesnou střelou k pravé tyči nedal Pincovi šanci. Za 63 sekund ukončil přestřelkou úvodu první třetiny přesně provedeným blafákem do bekhendu Vrbata.

Český gólman už v dalším průběhu ale puk za svá záda nepustil. První z úspěšných zásahů si připsal v 6. minutě proti střele Cironeho. Získat vedení favoritovi mohl ve 12. minutě při Strazzaboscově vyloučení Kotalík, ale jeho pokus zastavila tyč. Za necelou minutu pomohla Hellovi opět tyč po střele Krejčího. V 19. minutě minutě na druhé straně nebezpečně pálil Ramoser a puk se otřel o konstrukci české branky.

Po nedovoleném zákroku Trevisaniho vstoupili Češi do druhého dějství v početní výhodě a po 89 vteřinách ji využil Židlický, který po Eratově křížné přihrávce prostřelil přesouvajícího se Hella. V české sestavě nahradil Klepiše Kohn.

Potom už patřil zápas českým hokejistům. V oslabení byl v šanci faulován kapitán Kaberle, v početní výhodě ještě Italové odolali. V 31. minutě ale už po kombinaci druhého útoku Vrbata svou čtvrtou trefou na turnaji pojistil vedení. V 39. minutě ještě v přesilovce po kombinaci s Kaberlem skóroval Eliáš a 58 sekund před druhou sirénou se prosadil obránce Kuba.

V závěrečné části, kdy se zase vrátil na led Klepiš místo odpočívajícího Eliáše, už čeští hokejisté jen zvýraznili skóre. Ve 44. minutě se kombinací prosadil v upraveném složení první útok a Hlinka zakončil úspěšně kombinace s Eratem a Klepišem. Po sedmé inkasované brance nahradil Hella Tragust, který už dochytal zápas s čistým štítem. V závěru potvrdil Pinc, že se "dostal do pohody" a kryl Scandellovo sólo.

Další zápas čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika v pátek v 1:00 SELČ v osmifinálové skupině E proti vítězi skupiny A, tedy Švédsku či Švýcarsku. Itálii čeká boj o záchranu v elitní skupině šampionátu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články