Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Král: Za jízdu, kterou předvedli, jsem na hráče pyšný

Bratislava - Jen slova chvály a uznání měl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král k výkonu národního týmu, který na světovém šampionátu v Bratislavě vybojoval bronzové medaile. "Řekl jsem hráčům, že jsem pyšný na to, co na mistrovství předvedli. Jakou jízdu. Já to ze svého pohledu hodnotím jako úspěšné mistrovství," řekl Král. Reprezentantům poděkoval již v sobotu, den před koncem turnaje. Pochválil je tak ve chvíli, kdy ještě netušil, zda obsadí třetí, nebo čtvrté místo.

Národní tým na Slovensku vyhrál osm z devíti zápasů a prohrál jen v semifinále se Švédskem. "Bylo to famózní. Lidem u nás doma zvedli náladu v dobách, kdy ne všechno, co se ve společnosti děje, je příjemné. Jsem z jejich výkonů a přístupu nadšený a vyjádřil jsem víru, že pokud to bude možné, tak budou v reprezentaci pokračovat a hrát za Česko," uvedl Král, jehož potěšilo, že mu nikdo ze současného kádru neřekl, že v reprezentaci končí.

Seniorské národní mužstvo uspělo na MS podruhé za sebou, před rokem bylo v Německu zlaté. Mládežnické týmy přitom ani zdaleka tak úspěšné nejsou, osmnáctka i dvacítka v této sezoně na vrcholných akcích své věkové kategorie bojovaly jen o záchranu v elitní kategorii. Král si ale dobře uvědomuje, že situace seniorského a mládežnického hokeje jsou dvě "oddělené nádoby".

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tomášem Králem

Tomáš Král:

"Jsem přesvědčen, že i u nás jsou šikovní kluci, ale je to o odvaze je tam pustit. Když dáte Frolíka do lajny s dvěma špičkovými hráči, taky hraje špičkově. Je to o odvaze, která nám chybí. My jsme konzervativní."

"V seniorském áčku je řada hráčů, kteří vyrostli v době, kdy mládežnický hokej fungoval nebo existoval. V mládeži bylo posledních deset let kritických, nedělalo se nic a dnes sklízíme ovoce. Tady se tým sestavuje z celé řady hráčů. A to český hokej ještě řadu let postaví," uvedl šéf českého hokeje, který ale věří, že se situace v brzké době změní. "Je potřeba, aby se nakopl mládežnický hokej do té doby, než tihle kluci zestárnou," podotkl. Finalisté ze Švédska a Finska navíc českému hokeji ukázali, že lze mladé hráče zařazovat i do seniorských týmů.

Český hokej na úspěšných světových šampionátech ekonomicky prodělává, neboť vedle prémií za medaile musí platit například i pojistky hráčů z NHL. Královi to ale nevadí. "Ne vše je o penězích. Sehnat peníze je starost moje a mých spolupracovníků. Na klukách je, ať hrají o medaile," podotkl.

"Já jsem loni i letos spokojený. Před rokem jsme udělali titul a svaz skončil po x letech v kladných číslech. Letos jsme v polovině roku smazali dluhy v desítkách milionů, které jsme před třemi lety převzali. Já celý rok hodnotím pozitivně," dodal Král.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články