Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kanada rozdrtila Francii, Rusové se znovu trápili

Košice - Hokejisté Kanady zvítězili na mistrovství světa v Košicích nad Francií 9:1 a stejně jako v pátek proti Bělorusku potvrdili roli favorita v základní skupině B, kterou vedou bez ztráty bodu. Postarali se o nejvyšší výsledek dosavadního průběhu turnaje. Francie svůj jednobodový zisk ze zápasu se Švýcarskem nerozšířila a v úterý proti Bělorusům bude usilovat o únik bojům o udržení. Další protrápený zápas zažili Rusové, ktřeří dokázali porazit Slovinsko po tuhé bitvě 4:2. Švýcarsko si vítězstvím nad Běloruskem zajistilo postup do osmifinále. Další informace o hokejovém šampinátu nabízí speciál mshokej.cz.

Už v 16. vteřině šel pykat za nebezpečnou hru vysokou holí sparťanský útočník Sacha Treille a Kanaďané nabídnutou přesilovou hru využili. V čase 1:02 otevřel skóre obránce Gragnani střelou z pravého kruhu do pravého horního rohu Huetovy branky a čerstvá posila z Buffala potvrdila svou produktivitu z play-off NHL.

V sedmé minutě se Javorové listy radovaly podruhé, když Spezzovu přihrávku před brankoviště srazil nešťastně do vlastní branky Bachet. Francouzi mohli snížit, ale v únicích neuspěli Stéphane Da Costa, a dokonce v oslabení Besch. V 13. minutě po chybě ve francouzské obraně zvýšil bekhendem osamocený Skinner.

Do druhé části nahradil ve francouzské brance Hueta Lhenry a Francouzi po zlepšené hře v polovině utkání snížili. Nejdříve nevyužili Nealův trest, ale při vyloučení Gragnaniho se prosadil Bellemare. Francouzi hráli ještě další dvě přesilovky, v nichž neuspěli, a v 37. minutě během 43 vteřin pojistili náskok favorita Stewart a Pietrangelo.

V závěrečném dějství zvýraznili rozdíl Burns a Nash, Phaneuf pak ještě trefil horní tyč. Po Beschově faulu si připsal druhou trefu v utkání z trestného střílení Skinner a výsledek ještě dovršil Zajac.

Skupina B: Kanada - Francie 9:1

Branky a nahrávky: 2. Gragnani (Spezza, Phaneuf), 7. Spezza (Phaneuf), 13. Skinner (Tavares), 37. Stewart (Skinner, Tavares), 37. Pietrangelo, 42. Burns (Neal, Nash), 45. Nash, 55. Skinner z trestného střílení, 58. Zajac (Clutterbuck, Pietrangelo) - 30. Bellemare (S. Treille, Auvitu). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Odinš (Lot.) - Schrader (Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 4 457.

Další trápení Rusů, tentokrát proti Slovincům

Hokejisté Ruska se po úvodním zaváhání s Německem trápili i v druhém vystoupení na mistrovství světa v Bratislavě se Slovinskem, ale nakonec si po výhře 6:4 nad nováčkem elitní kategorie připsali první body na turnaji. Blamáž sborné ale odvrátil až v 57. minutě trefou na 5:4 Alexandr Radulov a výsledek potvrdil 38 vteřin před koncem Sergej Zinovjev. Slovinci, kteří v prvním duelu prohráli se Slovenskem, budou v úterním utkaní bojovat o únik skupině o udržení s Německem a k naději musejí vyhrát v základní hrací době.

V úvodu měl šanci Kovalčuk, ale zasáhl gólman Andrej Hočevar, který oproti prvnímu utkání nahradil v brance Kristana. V páté minutě se při vyloučení Mateje Hočevara favorizovaná sborná dočkala vedení, když Aťušov trefil od modré čáry skákavou přihrávku přesně do pravého horního rohu. V další přesilovce pálil nebezpečně Tjutin. Po vyloučení Zinovjeva na dvě minuty a Jemelina za zákrok na Jegliče na pět minut a do konce utkání hráli Slovinci dokonce 112 vteřin v pěti proti třem, ale neuspěli. Na konci úvodní části nevyužil šanci sborné Afinogenov a na druhé straně neuspěl Robar.

V 23. minutě mohl vyrovnat po samostatném úniku Pance, ale na Nabokova nevyzrál. Po faulech Kajgorodova a Arťuchina se bránili Rusové dalších 89 vteřin ve třech proti pěti, ale Marcel Rodman z dorážky neuspěl. V 30. minutě po Gregorcově přihrávce už při hře pět na pět vyrovnal Hebar. Rusku vrátil vedení v 36. minutě Afinogenov, ale trápení obhájců stříbra pokračovalo.

Vyrovnat se totiž podařilo v 43. minutě z dorážky Goličičovi a ani trefy Kulikova a Arťuchina během 38 sekund v 47. minutě Rusku klid nepřinesly. Hned za 28 vteřin totiž snížil opět Goličič a v 52. minutě vyrovnal povedenou trefou Pajič, útočník prvoligového Ústí nad Labem. Šanci sborné pak nevyužil Zaripov, ale Radulov už se na brankovišti prosadil. Slovinci ještě mohli odvrátit porážku, ale Nabokov byl na místě a překvapení definitivně odmítl Zinovjev.

Skupina A: Rusko - Slovinsko 6:4

Branky a nahrávky: 5. Aťušov (Kovalčuk, Radulov), 36. Afinogenov (Kornějev), 47. Kulikov (Kajgorodov), 47. Arťuchin (Afinogenov, Kajgorodov), 57. Radulov (Kovalčuk, Gorovikov), 60. Zinovjev (Zaripov) - 30. Hebar (Gregorc), 43. Goličič (Šivič, M. Hočevar), 48. Goličič (D. Rodman), 52. Pajič (Tavželj). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Persson - Tillerkvist (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 4:3, navíc Jemelin (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 9090.

Švýcaři porazili na MS Bělorusko a jsou v osmifinále

Hokejisté Švýcarska po úvodní ztrátě bodu s Francií v druhém vystoupení na mistrovství světa v Košicích porazili Bělorusko jednoznačně 4:1 a zajistili si ve skupině B po Kanadě jako druzí postup do osmifinálové fáze. Švýcaři budou v úterý bojovat se suverénní Kanadou o první místo a body do další fáze. Bělorusové jsou bez bodů a musejí porazit Francii, aby nehráli ve skupině o udržení.

Bělorusové nastoupili už z posilou z Montrealu Andrejem Kosticynem, ale od osmé minuty prohrávali, když se při Meleškově vyloučení prosadil tečí Diazovy střely od modré čáry Gardner. Švýcaři se ubránili v první třetině i při Diazově trestu, ale o vedení přišli po 93 vteřinách druhého dějství, když se střelou z mezikruží prosadil Korobov.

Vedení vrátil Švýcarsku v 25. minutě obránce Bezina, který po výletu po levé straně se místo objetí branky natlačil u pravé tyče před Mezina a bekhendem skóroval. Za tři minuty se prosadil podruhé v utkání Gardner, který zůstal nepokrytý u levé tyče a Mezin neměl šanci zasáhnout.

Navíc v 31. minutě ujel při Bezinově vyloučení v oslabení Rüthemann a po úniku upravil na 4:1. Další možnost nevyužil po přečíslení Ambühl. V úvodu závěrečného dějství nepřekonal Moser v sólovém úniku Mezina a v závěru mohl ještě zkorigovat výsledek Grabovskij, ale stav se v poslední dvacetiminutovce už nezměnil.

Skupina B: Švýcarsko - Bělorusko 4:1

Branky a nahrávky: 8. Gardner (Diaz, Moser), 25. Bezina (Rüthemann, Gardner), 28. Gardner (B. Gerber, Rüthemann), 31. Rüthemann (Ambühl, Du Bois) - 22. Korobov (Kosťučenok, Stepanov). Rozhodčí: Ország (SR), Piechaczek - Schulz (oba Něm.), Gebauer (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3193.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články