Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Skvělý Jágr a Rondo dovedli reprezentaci k výhře nad Rusy

Brno - Ve výborné formě hrající Jaromír Jágr dovedl hokejovou reprezentaci na Českých hrách v Brně k jasnému vítězství nad Ruskem 6:3, díky kterému tým kouče Aloise Hadamczika vyhrál čtvrtý turnaj seriálu Euro Hockey Tour. O českém triumfu na brněnském turnaji definitivně rozhodla výhra Finska nad
Švédskem ve večerním zápase. Národní tým porazil ve fantastické atmosféře vyprodaného Ronda vítěze celé čtyřturnajové série poprvé v sezoně. Hvězdný útočník Omsku k tomu přispěl gólem a třemi asistencemi, dvě branky vstřelil obránce Martínek. V české sestavě chybělo odpočívající duo Michálek, Havlát, nově dostali příležitost Vondrka, Vampola a poprvé v přípravě Klepiš.

Do první šance zápasu se dostal ve 4. minutě po Průchově chybné rozehrávce Zaripov, brankář Pavelec ale jeho střelu vyrazil. O nebezpečné akce na české straně se staral zejména Červenkův útok a především aktivní Jágr. V 7. minutě to největší hvězda turnaje zkusila sama, gólman Košečkin byl ale připraven. Útočník Omsku poté v přesilových hrách vyzval přesnými přihrávkami ke gólu Martínka a Rachůnka, ujala se ale až jeho nahrávka v druhé početní výhodě. Košečkina prostřelil Martínek, jenž se tak dočkal čtvrté branky v reprezentačním dresu po desetileté pauze.

Hadamczik o Jágrovi:

"Hrál jako v dobách své největší slávy. Byl k neudržení, silný na puku, měl chuť hrát. Udržel se na puku v útočném pásmu, což je u něj známé, ale dnes byl prostě dobrý."

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Rusko

Rusové vyrovnali hned na začátku druhé třetiny, kdy Mojžíš nestihl pokrýt v rychlém protiútoku Tarasenka, jenž překonal Pavelce. Nerozhodný stav však netrval dlouho. Na trestné lavici se sešli Afinogenov s Gorovikovem a Češi výhodu dvou hráčů již za devět sekund využili. Po Jágrově přihrávce se podruhé trefil Martínek. Elitní formace zůstala na ledě i v pokračující klasické výhodě a opět ji využila. Červenkovi znovu asistoval skvěle hrající Jágr.

Ve 30. minutě snížil Morozov a pro Mojžíše, jenž byl na ledě u všech českých inkasovaných branek na turnaji, zápas předčasně skončil. Při Vampolově vyloučení byl blízko vyrovnání opět Morozov, střílející do odkryté branky, Pavelec ale stihl betonem puk vykopnout a připsal si zřejmě klíčový zákrok zápasu. V 35. minutě totiž Marek s Voráčkem přebruslili ruskou obranu a získali českému týmu zpět dvoubrankové vedení.

Hadamczik o atmosféře:

"Byl jsem tady v sezoně na hodně extraligových zápasech a jsou skvělí. Je to poděkování za hokej. Jsem rád, že je Euro Hockey Tour v Brně."

Na ledě se začalo jiskřit, Nakládal se popral s Bělovem, po skončení třetiny se do konfliktu dostali Rachůnek a Rylov. O přestávce emoce ochladly, ale jen do momentu, kdy Novotný při ruské přesilovce přidal pátý český gól. Sborná dokázala ještě snížit na 5:3, ale o 67 sekund později se prosadil Jágr a přiblížil Čechům prvenství na turnaji. Za velkých ovací vyprodané haly Rondo dovedl domácí tým zápas do vítězného konce.

Hodně ostrý zápas sehráli čeští reprezentanti ve svém druhém vystoupení na Českých hokejových hrách. Zejména ve druhé třetině se hra hodně přiostřila, ruští hokejisté vyprovokovávali souboje i šarvátky. "Rusové jsou pověstní tím, že jdou do všeho naplno a nechtějí prohrávat. Ale to nechce nikdo. Ovšem oni stokrát více než ostatní. A když prohrávají, tak to neunesou," konstatoval po zápase obránce Jakub Nakládal. "Potom se tam na ledě hokej změní v to, co se odehrálo ve druhé třetině. Bylo to přehnané, rozhodčím zápas trochu vyklouzl z rukou. Zákroky byly na hraně. Ale zvládli jsme to," dodal.

Už zákrok na Karla Rachůnka v závěru druhé třetiny byl podle Nakládala hodně brutální. "Šli do soubojů s tím, aby někoho zranili. Měl jsem pokyn od trenéra, že když se něco takového stane, tak mám jít klukům pomoci. Což jsem udělal po napadení Hubáčka," uvedl Nakládal, který byl pověřen, aby případně bránil i hlavní českou hvězdu Jaromíra Jágra. Na dotaz, zda má podobnou roli jako v minulosti Jiří Šlégr, se jen usmál. "To rozhodně ne. Musel bych sto kilo přibrat. Naštěstí jsem při souboji žádnou ránu neschytal. I když se snažil kolem sebe mlátit rukama i ve chvíli, kdy jsme leželi na ledě," popsal Nakládal bitku s Bělovem.

Paleček o zákrocích Rusů:

"Nenechali jsme si nic líbit a opláceli jsme jim to. Nezastrašili nás, což je dobrá vizitka."

Pardubický obránce ocenil, že se tým před mistrovstvím světa už sehrává. Oproti předcházejícím zápasům je znát, že už dorazily i hvězdy z NHL. "Hlavně je to poznat v rychlosti. Není na nic čas. Puky se musí dávat rychle od hokejky. Máme výborné hráče na oslabení. Už loni na světovém šampionátu jsme dávali v oslabení góly. Systém bránění soupeřových přesilovek je dobrý. Zatím nám to vychází," konstatoval Nakládal.

Trenér Hadamczik přiznal, že Nakládala speciálně určil, aby byl připravený chránit spoluhráče a poprat se. "Jarda (Jágr) je hokejista, který se o sebe umí postarat, ale kdyby si někdo chtěl dovolit nějaké záludnosti, tak jsme na to byli připraveni," uvedl Hadamczik, který zvolil Nakládala úmyslně. "Má na to dispozice, temperament, je připraven do toho souboje jít. Je mladej, nabitej energií," vysvětlil.

Česko - Rusko 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 20. Martínek (Jágr, Červenka), 25. Martínek (Jágr), 25. Červenka (Jágr, Průcha), 35. Voráček (Marek), 51. Novotný (Voráček), 54. Jágr (Červenka) - 23. Tarasenko (Gorovikov), 30. Morozov (I. Nikulin, Kajgorodov), 53. Grebeškov. Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200
(vyprodáno).

Česko: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Nakládal, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Marek, Rolinek - Klepiš, Vampola, Vondrka - M. Růžička, Novotný, Hubáček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články