Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Třinec otočil duel se Slavií. Rozhodne sedmý zápas

Praha – Třinečtí hokejisté odvrátili i druhý mečbol Slavie v semifinále extraligy a po výhře v Praze 5:3 si vynutili rozhodující sedmý zápas. Vítěz základní části dnes prohrával už 1:3, ale třemi góly mezi 29. a 39. minutou strhl vítězství na svou stranu. Vítězný gól zaznamenal Martin Růžička svou 14. trefou v letošním play-off, čímž překonal rekord Romana Červenky v samostatné české extralize. V power play ještě pojistil vítězství Martin Adamský. O finálovém soupeři Vítkovic se rozhodne v pátek v Třinci.

Slavii vyšel vstup do zápasu a po 78 vteřinách vedla, když sváteční střelec Kolařík vypálil za pravým kruhem a puk skončil v levém horním rohu Hamerlíkovy branky. Další možnosti domácích měli Vondrka a Doležal, na druhé straně zahrozil Krajíček. V páté minutě Oceláři ztrátu smazali, když Peterek křížně ve středním pásmu vysunul Hrňu a ten po úniku po pravé straně prostřelil Kopřivu mezi betony.

Hrabalův nedovolený zákrok u mantinelu nabídl domácím výhodu pěti proti třem dokonce na dvě minuty a už po 21 vteřinách ji zužitkoval Svoboda. Krajíček se snažil zachránit situaci před brankovištěm po Mickově práci, ale stihl odvrátit puk jen ke slávistickému střelci.

Je nám líto, video expirovalo.
HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec

V úvodu druhé části po Hrňově střele dorážel Peterek, ale fauloval ho přitom Kadlec. Slavia však v oslabení odolala a v 28. minutě slavila už dvoubrankový náskok. Pospíšil našel z otočky Svobodu, který si najížděl z rohu před branku a bekhendovým zakončením k pravé tyči si připsal svou druhou trefu v zápase.

Třinecká desetiminutovka snů

Třinec odpověděl už za 76 vteřin, když se Krajíček trefil od modré čáry za přispění bránícího Micky do levého horního rohu Kopřivovy branky. Oceláři se dočkali vyrovnání v přesilovce čtyř proti třem, když Bonk chytře natlačil Vašíčka před Kopřivu a Hrabal využil clony přesnou trefou do pravého růžku. Vrátit Slavii vedení mohl Kolařík, ale při svém výpadu minul bekhendem pravou tyč. V 39. minutě už dokonal obrat hostů Růžička, který z úhlu z pravé strany prostřelil slávistického gólmana.

Ve třetí třetině Slavia zatlačila soupeře a v 48. minutě mohl vyrovnat Micka, jenže Hamerlík jeho pokus kryl. Po dalším tlaku si vzal hostující kouč Marek oddechový čas. Třinec pak mohl z brejků zvýšit náskok, ale po Polanského přihrávce zneškodnil dorážku Adamského levým betonem Kopřiva, který pak o chvíli později vychytal i Polanského. Slávistický gólman držel naděje svého týmu i po Orsavově šanci a Kohnově zakončení při Jelínkově trestu. V power play ale už 16 vteřin před koncem pojistil výsledek do prázdné branky Adamský. Závěr ještě okořenila bitka Vašíčka s Varaďou.

Třinecký Růžička opět řádil

Třinecký fenomén Martin Růžička si připsal vítěznou trefu, celkem zaznamenal díky dvěma asistencím tři body a lámal rekordy play-off samostatné české hokejové extraligy. Překonal exslávistu Romana Červenku s 14 trefami a také s 25 kanadskými body. Stejně jako v minulém utkání se svými statistikami nechtěl zabývat. "Pro nás je důležité, jak hraje tým a jestli vyhráváme. Já na to nekoukám, je to ošidné. My musíme hrát jako tým, vyhrávat jako tým, a jestli má někdo rekordy, to je druhořadé. Vůbec se tím nezabývám."

Růžička považoval za velice důležitý hlavně gól z 29. minuty, kterým bek Lukáš Krajíček rychle odpověděl na vedení domácích 3:1. "Hodně nám to pomohlo. Pak už to šlo a díky bohu, že jsme to zvrátili," prohlásil Růžička. "Bylo důležité, že jsme hodně stříleli na bránu. Když nebudeme střílet, tak ty góly prostě nedáme," doplnil loňský mistr světa z Kolína nad Rýnem.

Třinec má nyní šanci se stát se šestým týmem v historii, který by dokázal otočit nepříznivý stav 1:3 na zápasy. V roce 1971 se to v semifinále povedlo Brnu proti Kladnu, v samostatné české extralize to dokázal jako první v roce 2002 ve čtvrtfinále Zlín proti Znojmu. O dva roky později předvedla takový obrat v semifinále Slavia proti Spartě, za další rok také v semifinále Zlín proti Vítkovicím a před dvěma lety ztratily v semifinále stav 3:1 opět Vítkovice se Slavií.

HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Kolařík (Pospíšil), 10. T. Svoboda (Micka), 28. T. Svoboda (Pospíšil) - 5. Hrňa (Peterek), 29. Krajíček (Polák), 38. Hrabal (Zíb, M. Růžička), 39. M. Růžička (Bonk, Zíb), 60. Adamský. Vyloučení: 10:9, navíc Vašíček - Varaďa oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 10 542. Stav série: 3:3.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články