Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pardubice jsou krok od postupu, Budějovice prohrály ve Vítkovicích

Pardubice - Hokejisté Pardubic si už dnes ve čtvrtfinálové sérii play-off extraligy se Zlínem vypracovali postupový mečbol. Obhájci titulu vyhráli po nájezdech 2:1. Patnáctou výhru Eatonu v play-off za sebou zařídil jedinou trefou v rozstřelu Martin Bartek. Až v sedmém vzájemném utkání v sezoně tak uspěl domácí tým. Hokejisté Vítkovic porazili České Budějovice 3:0 a v sérii se ujali vedení 2:1 na zápasy. Taktický souboj rozhodly přesilovky, které domácím přinesly úvodní dva klíčové góly. Vítěznou branku zaznamenal ve 39. minutě Ujčík.

Vítkovice našly na Jihočechy klíč v přesilovkách

Opatrný úvod utkání Vítkovice – České Budějovice nabídl marnou snahu Vítkovic o tlak. Hosté byli směrem dopředu přímočařejší; dlouhým pasem se několikrát dostali do brejkových situací, ale jedinou velkou příležitost si v sedmé minutě vypracovali po delším pobytu v útočném pásmu. Pšurný se ocitl sám před Málkem, avšak bekhendem minul.

Domácí se prokousali jihočeskou defenzivou až v závěru druhé části a v dvojnásobné přesilovce. Třicetisekundovou hru proti třem využil Ujčík, když u nekryté tyče doklepl puk do prázdné branky a radoval se už z 51. gólu v play-off. Vítkovice v sérii skórovaly po 99 minutách.

První gól vysvobodil domácí z útočného trápení. Klimek měl vzápětí na hokejce další branku, ale namířil jen do Kováře. Dřív než hosté nasadili k závěrečnému náporu, přišlo další vyloučení a s ním i druhý gól, o který se tečí na brankovišti postaral Vrána. Třetí trefa v rozmezí deseti minut poslala Českobudějovické do kolen. Jestliže předchozí dva góly byly i dílem štěstí, v 49. minutě Malík s Ujčíkem potěšili také hokejové labužníky a Húževka po jejich parádní akci lehce přidal třetí gól.

HC Vítkovice Steel - Mountfield České Budějovice 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 39. Ujčík (Káňa, Burger), 44. Vrána (Trnka, Vosátko), 49. Húževka (Ujčík, Malík). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 7 758. Stav série: 2:1.

Pardubice zdolaly Zlín v nájezdech

Utkání mělo slavnostní předehru, když za účasti zástupců úspěšných týmů z historie včetně Dominika Haška klub vyvěsil ke stropu haly plaketu připomínající loňský titul. A vzápětí Pardubice vykročily za prodloužením své rekordní vítězné série v play-off.

Zlín s Rachůnkem na levém křídle prvního útoku místo Köhlera měl v úvodu výhodu přesilovky po Zohornově faulu, ale po Leškově přihrávce minul v dobré pozici Linhart. Vzápětí získal ještě v oslabení puk ve středním pásmu útočník Kolář, ale v úniku Dubu ani nadvakrát neprostřelil. Pak vychytal Růžička Holíka a při jeho vyloučení se v šesté minutě radovali z vedení domácí. Nakládal zavezl puk do útočného pásma a Starý prostřelil z levého kruhu zlínského gólmana.

Hlavní hvězdou byl zlínský brankář Duba, který vychytal v jasných šancích Rákose a pak i Koukala, když předtím minul branku útočník Kolář. A v 39. minutě bylo vyrovnáno, když Köhler zpoza branky přihrál na levý kruh Důrasovi, který překvapil Růžičku. Východočeši měli nadále převahu, ale Duba stále odolával, a to i při vyloučeních Lučky i Matějíčka.

Dubovo představení pokračovalo. Při Důrasově trestu se přesunula zlínská opora k levé tyči a nenechala skórovat osamoceného Bartka. Hrozil stále více i Zlín, ale po Köhlerově střele minul Galvas. V nastavení nejdříve nevyužil Zlín přesilovku při Zohornově vyloučení, pak šli do početní výhody domácí, když soupeř hrál nedovoleně v pěti. Dubu ale ani nadvakrát nepřekonal Bartek a Zlín odolal dalšímu velkému tlaku. V nájezdech se ale Bartek dočkal a jako jediný se trefil.

HC Eaton Pardubice - PSG Zlín 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Starý (Nakládal, Kaberle), rozhodující sam. nájezd Bartek - 39. Důras (Köhler). Neproměněné nájezdy: Starý, Koukal - Holík, Leška, Hamrlík. Rozhodčí: Homola, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 10 057. Stav série: 3:0.

Pardubický brankář Martin Růžička inkasuje vyrovnávací gól
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články