Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Před Premier League (3. část): Liverpool s terčem na zádech a trio odstřelovačů

Start nejsledovanější a pro mnohé nejkvalitnější fotbalové soutěže v Evropě se blíží. Jaká je predikce webu ctsport.cz? Esa v rukávu budou opět držet Liverpool s Manchesterem City, ale vysokou hru lze očekávat také od extrémně posílené Chelsea a konzistentnějších United. Pohodlně se usaďte, začíná Premier League...

Kdo se bude v sezoně 2020/21 radovat z titulu v Premier League?
zdroj: ctsport.cz

V předchozích dvou sezonách se do hlavních rolí obsadili Citizens s Reds, ostatní mužstva sloužila jako kompars. Po jarním comebacku Red Devils a letním zemětřesení v kabině Blues však ročník 2020/21 slibuje změnu ve scénáři.

TOP 4 v Premier League:

2019/20
1. Liverpool - 99 bodů,
2. Manchester City - 81 bodů,
3. Manchester United - 66 bodů,
4. Chelsea - 66 bodů.

2018/19
1. Manchester City - 98 bodů, 
2. Liverpool - 97 bodů,
3. Chelsea - 72 bodů,
4. Tottenham - 71 bodů.

Liverpool v červnu ukončil třicetileté čekání na titul s náskokem 18 bodů před obhájci z Manchesteru a nejvyšší ambice má i tentokrát.

"Jako šampioni budeme mít na zádech týden co týden terč a soupeři budou extrémně motivovaní. Musíme se s tím vyrovnat mentálně a posunout se vpřed," řekl produktivní obránce Trent Alexander-Arnold a dodal. "Vyhrát dvakrát v řadě je těžší než triumfovat poprvé."

Celek z Anfield Road, kde v ligovém utkání neprohrál od dubna 2017, se bude moci i nadále spolehnout na kompletní mistrovskou skvadru v čele s útočníkem Mohamedem Salahem a stoperem Virgilem van Dijkem.

V létě se jejich novým spoluhráčem stal pouze levý bek Konstantinos Tsimikas z Olympiakosu. K řece Mersey by eventuálně mohl zamířit i Thiago Alcântara z Bayernu, ale nic zatím podepsáno není, což platí také pro možný odchod Georginia Wijnalduma do Barcelony.  

Zápis do historie hnacím motorem

Obhajoba se v dějinách soutěže podařila jen týmům z Manchesteru a Chelsea. Motivace proto Liverpoolu scházet rozhodně nebude.

"Přeplněn úspěchem se necítím. Jsme teprve v polovině, takže to pojďme znovu dokázat," prohlásil kouč Jürgen Klopp, který s Reds vyhrál anglickou ligu, Champions League i MS klubů.

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Keita, Fabinho, Milner - Mané, Firmino, Salah.

Zpět na trůn, na němž seděl v sezonách 2017/19, chce Manchester City. V možná posledním ročníku pod trenérem Pepem Guardiolou (stále neprodloužil smlouvu platnou do června 2021, pozn. autora) nelze očekávat nic jiného.

Pro něj samotného i majitele Šejka Mansúra by pravděpodobně znamenal více úspěch v Lize mistrů, kde se Citizens dlouhodobě nedaří, ale Premier League je Premier League.

K zisku trofejí však bude španělský stratég potřebovat lepší defenzivu – loni inkasovali jeho svěřenci o 12 gólů více než předloni.

K této bilanci přispěla mimo jiné série zranění stoperů, a proto přišel Nathan Aké z Bournemouthu. Snaha o Kalidoua Koulibalyho z Neapole se ale s úspěchem nesetkala. 

Druhou letní posilou se stal Ferran Torres z Valencie, který by měl na pozici křídla nahradit Leroye Saného, a opomenout nelze ani dalšího ofenzivní eso Davida Silvu. Ten už předem avizoval, že po 10 letech v klubu skončí.  

I bez zmíněné dvojice budou mít ale City velmi silný tým s Kevinem de Bruynem ve svém středu. "Je to fenomenální fotbalista. Jeden z nejlepších, které jsem trénoval," poklonil se Guardiola.

Devětadvacetiletý Belgičan loni vyrovnal rekord v počtu asistencí (20) a své spoluhráče v čele s tandemem Raheem Sterling – Sergio Agüero bude bezesporu zásobovat i tentokrát. Pomoc v kreativitě může navíc očekávat také od talentovaného Phila Fodena, jehož minutáž po Silvově odchodu pravděpodobně vzroste.    

Na první gólovou přihrávku si ovšem budou muset počkat minimálně do 2. kola, neboť mají vzhledem k účasti ve čtvrtfinále Champions League v 1. kole volno a domácí utkání s Aston Villou odehrají v náhradním termínu. 

Pravděpodobná sestava ve 2. kole:

Ederson - Walker, Garcia, Laporte, Mendy (Cancelo) - De Bruyne, Rodri, Gündoğan (Foden) - Mahrez, Agüero, Sterling.

Ostrý začátek naopak nemine Chelsea, která na přestupovém trhu utratila přes 200 milionů eur. Do Londýna se stěhovali kreativní obránce Ben Chilwell z Leicesteru a ofenzivní trio Kai Havertz z Leverkusenu, Timo Werner z Lipska a Hakim Ziyech z amsterdamského Ajaxu.

Zdarma navíc přišli stopeři Thiago Silva z Paris Saint-Germain a Malang Sarr z Nice, bez odstupného se naopak rozloučili dlouholeté stálice Willian (Arsenal) s Pedrem (AS Řím).

Enormní investice pochopitelně znamenají enormní očekávání fanoušků, čehož si je moc dobře vědom kouč Frank Lampard.

"Vím, co obnáší vyhrát Premier League. A vím, že očekávání existují. City s Liverpoolem v posledních letech ostatním utíkají. Já doufám, že se zlepšíme. Nepředbíhejme," řekl na tiskové konferenci.

Pokud chtějí Blues bojovat o titul, zlepšit se rozhodně musí. Zejména v obraně. V loňské sezoně totiž inkasovali 54 gólů – nikdo z prvních deseti mužstev neobdržel více.

Do role defenzivního spasitele je proto víceméně obsazen pětatřicetiletý Silva, vedle kterého by mohli ostatní výkonnostně růst. V pondělní dohrávce 1. kola v Brightonu však k dispozici nebude, stejně jako např. zranění Ziyech s Chilwellem nebo vykartovaný Kovačič.

Start Christiana Pulisice je nejasný, ale i v případě nucené absence bude mít Lampard řadu alternativ. Minimálně exbundesligové duo Werner – Havertz by mělo být "dostatečnou náhradou" (loni 28+8 v Lipsku, respektive 12+6 v Leverkusenu).     

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Kepa - James, Rüdiger, Zouma, Alonso (Azpilicueta) - Kanté, Jorginho - Hudson-Odoi (Pulisic), Havertz, Mount - Werner.

V pozici čtvrtého vzadu, ale s ustálenou sestavou, která během jara smazala ztrátu na elitní kvarteto, půjde do boje Manchester United.

Sice bez Jadona Sancha z Borussie Dortmund, ale s Donnym van de Beekem, za něhož podle BBC zaplatil Ajaxu 35 milionů liber, a s produktivním kvartetem Bruno Fernandes – Mason Greenwood – Marcus Rashford – Anthony Martial. 

Pokud zmíněná čtveřice udrží vysoký standard, investice v hodnotě 100 milionů liber do Sancha, o které spekulovala britská média, by pravděpodobně neznamenala nejlepší využití finančních prostředků.    

I proto, že trenér Ole Gunnar Solskjaer dlouhodobě touží po konzistentním stoperovi v podobě Kalidoua Koulibalyho z Neapole či Dayota Upamecana z Lipska a levém bekovi. 

Mohou ale Red Devils reálně uvažovat o titulu?

Druhá polovina loňského ročníku naznačila, že v nejsilnější sestavě bezesporu ano. V případě zranění opor či poklesu sebevědomí však Solskjaer, na rozdíl od konkurentů, nemá k dispozici adekvátní náhradu.

Také fotbalisté United začnou sezonu, stejně jako rivalové ze City, o týden později.  

Pravděpodobná sestava ve 2. kole:

De Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Shaw (Williams) - McTominay, Pogba - Greenwood, Fernandes, Rashford - Martial.

TOP 4 dle redakce webu ctsport.cz

1. Liverpool
2. Manchester City
3. Chelsea
4. Manchester United

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články