Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nároďák jde za Šilhavého vzhůru. Je na čem stavět, míní Kadlec s Brabcem

Dvě utkání pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým a hned výrazná změna k lepšímu. Fotbalová reprezentace odehrála pod změněným realizačním týmem zápasy na Slovensku a Ukrajině v úplně jiném světle než před měsícem ještě pod vedením Karla Jarolíma. Zlepšené výkony jsou příslibem, který je nyní třeba potvrdit. Sportovní novinář Pavel Procházka nicméně říká, že úspěšnost trenéra Šilhavého určí až kvalifikace mistrovství Evropy 2020. Utkání ČR - Slovensko odvysílá ČT sport a web ctsport.cz živě 19. listopadu od 20:45.

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
zdroj: REUTERS autor: Radovan Stoklasa

"Pokud bude mít výsledky, udrží se Šilhavý za jakéhokoliv vedení fotbalové asociace. Lze to všechno pokazit prohrou v Edenu se Slovenskem v listopadu," míní šéfredaktor magazínu Hattrick.

Je podle něj velká škoda, že Šilhavý k týmu nepřišel dříve. Ideálně ještě před startem nové soutěže v podobě Ligy národů. Jarolím byl totiž podle dřívějších hlasů z Fotbalové asociace ČR takřka neodvolatelný.

"Mluvilo se o tom, že Jarolím má neprůstřelnou smlouvu a pro svaz by bylo nevýhodné ji ukončit. Nakonec to stejně udělali. Když to šlo teď, nevím, proč to nešlo už po nevydařené kvalifikaci mistrovství světa," ptá se Procházka.

Nový cyklus tak mohl začít s čistým štítem. "A Česko mohlo nyní stále ještě být ve hře o postup do elitní fáze Ligy národů," zoufá si Procházka. Národní tým má v tabulce tři body za vítězství 2:1 na Slovensku. Ve dvojzápase s Ukrajinou padl 1:2 a 0:1. Nyní tak hraje o druhé místo ve skupině B1, kde se v listopadu utká v odvetě v Edenu opět se Slovenskem.

"Šilhavý je jiný přístupem k hráčům, médiím, spolupracovníkům. Je znám jako gentleman. Neznám člověka, který by s ním měl problém. I z jeho působení ve Slavii na něj fanoušci vzpomínají v dobrém. Má tam dobré jméno," vypočítává Procházka změnu, která spolu se Šilhavým přišla.

A na obou odehraných utkáních to bylo vidět. Raketově odlišný způsob hry byl patrný už na Slovensku, sympatický a nebojácný výkon Češi předvedli také v úterý v ukrajinském Charkově, byť nakonec padli.

David Pavelka v utkání proti Ukrajině
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

"Jak říkal trenér Šilhavý, že by nechtěl, aby to byla jen vlaštovka, tak v úterý to byla už druhá vlaštovka. Se špatným výsledkem, ale uspokojivým výkonem. Ty změny jsou markantní od zápasu na Slovensku, co se týče nasazení mužstva, kolektivního ducha i předvedených výkonů," doplňuje autor nově vznikajícího Deníku N.

"Český fanoušek i přes prohru musí být s hrou i výkonem spokojený. Kluci do toho dali maximum. Viděli jsme úplně jiný zápas než v Uherském Hradišti, úplně jiný tým. Ukrajince jsme dokázali zatlačit. Rozhodla kvalita. Jinak jsme měli více střel i rohů. Líbilo se mi to a je na čem stavět," říká někdejší reprezentační obránce Michal Kadlec.

Viditelně se za měsíc od Jarolímova konce zlepšila i atmosféra týmu. "Lavička žije, hráči bojují. Je škoda, že tenhle realizační tým nezačal Ligu národů už od jejího startu v září," zopakoval Procházka.

Utkání Slovensko - Česko
zdroj: REUTERS autor: Radovan Stoklasa

S předvedenou hrou na Ukrajině byl spokojený sám Šilhavý, podle Procházky je teď nutné začít proměňovat více šancí. "Kdyby Jankto dal dvě své šance v prvním poločase, mohli Češi uvažovat o vítězství či aspoň remíze, byť Ukrajina je momentálně špičkový evropský tým. Nevím, jestli bylo nutné sestavu až tolik měnit," vzpomíná pět změn v sestavě oproti duelu se Slovenskem.

Chyběl mu hlavně vykartovaný slávista Tomáš Souček. "Bylo vidět, že chyběl, speciálně při té jedné rozhodující brance, kde udělal Barák chybu a byl tam nepokrytý prostor," poukazuje Procházka na branku Malinovského ze 43. minuty.

"Rozhodla finální fáze. Nebyli jsme efektivní a neměli jsme tam dostatečný počet hráčů. V určitých pasážích to bylo nahoru-dolů. Kolem 65. minuty jsme převzali otěže, byli jsme u soupeřovy šestnáctky. Zápas ukázal, že národní tým se posunul," myslí si někdejší obránce Slavie a Sparty Erich Brabec.

Ruslan Malinovskij se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Jak nyní na Slovensko? Kostra týmu by měla být vždy složena z hráčů působících v zahraničních klubech. "Legionářů, z kvalitních soutěží z Anglie, Německa či Itálie. Ale musí se tam pravidelně objevovat," říká Procházka.

Pakliže by tomu tak nebylo, je podle něj logicky lepší fotbalista z české ligy. "Hráči jako Krmenčík, Zmrhal či Souček mají v týmu místo, pokud budou podávat stabilní výkony," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články