Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Patnáctiletý Elliott přepsal anglickou historii. Je zdravě drzý, říká kouč Fulhamu

Trenér Fulhamu Slaviša Jokanovič se toho nebál a na hřiště poslal ve třetím kole Ligového poháru teprve patnáctiletého Harvey Elliotta. Proti Millwallu si zahrál mladík třináct minut a stal se nejmladším hráčem v historii anglických profesionálních soutěží. Díky premiérovým trefám za nováčka Premier League Lucy de la Torreho, Joea Bryana a Cyruse Christieho vyhrál Fulham 3:1 a postoupil do 4. kola.

Patnáctiletý záložník Fulhamu Harvey Elliott
zdroj: ČTK/AP autor: Steven Paston

Dosavadní rekord držel Ashley Chambers z Leicesteru, jemuž bylo v roce 2005 v době jeho debutu proti Blackpoolu 15 let a 203 dnů. Členu reprezentační šestnáctky Elliottovi je ještě o 29 dnů méně. "Pracoval s míčem kvalitně a prokázal rychlost. Věříme, že bude mít zářnou budoucnost," prohlásil Jokanovič.

"Nevím, jestli můžu použít toto špatné slovo v angličtině, ale je arogantní, ale pozitivně. Tento kluk ukazuje svou osobnost, jako by chtěl říct: Chci vám ukázat, že jsem dobrý hráč," řekl na adresu talentovaného svěřence kouč Jokanovič.

Nejdřív zkouška ve škole, pak debut za A-tým

Elliott v den zápasu musel projít ještě dalším testem, ve škole. Zatím je příliš mladý, aby podepsal profesionální kontrakt, a samozřejmě si plní i školní povinnosti. 

"Dopoledne měl nějaké zkoušky, další den musí do školy. Sám moc nevěděl, jestli může hrát. Nechtěl jsem ho dostat do nějakých trablů, ale na chvíli jsem ho postavil a dal mu šanci, aby si otestoval svou výkonnost na této úrovni," prohlásil po utkání srbský lodivod, který Elliotta vzal třeba na tréninkový výjezd do Španělska během reprezentační přestávky.

Elliott se narodil v dubnu 2003. Byly mu teprve dva měsíce, když si Wayne Rooney připsal debut za anglickou reprezentaci a jako roční dítě ještě neměl ponětí o tom, když Arsenal slavil svůj poslední titul v Premier League. Elliott už byl spojován se zájmem Chelsea, Barcelony, Borussie Dortmund či Manchesteru City.

Zdroj
ČTK, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články