Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V Premier League video hned tak nebude. Chce to delší testování, shodly se kluby

Zatímco v řadě fotbalových soutěží se video zavádí, případně už dokonce funguje, v anglické Premier League tomu tak zatím nebude. Minimálně v příští sezoně na ostrovech projekt videorozhodčích neodstartuje. Odhlasovaly si to kluby Premier League, podle kterých je potřeba podrobnějšího testování. Video je v Anglii momentálně ve zkušebním provozu v zápasech Anglického a Ligového poháru.

Čech poté, co v Arsenalu poprvé chytil penaltu
zdroj: Reuters autor: EDDIE KEOGH

Podle klubů je největší problém v tom, že v řadě případů nejsou verdikty videorozhodčího při zápasech jasně vysvětleny. "Je potřeba zlepšit především komunikaci s fanoušky na stadionu a také u televizních obrazovek," stojí v prohlášení klubů.

Videorozhodčí už v různých formách funguje ve 40 světových ligách včetně české nejvyšší soutěže, může být využit pouze v předem daných situacích - při dosažení branky a všem, co tomu předchází včetně ofsajdů, při rozhodnutí o penaltách, červených kartách a při chybné identifikaci hráčů.

Bez problémů se zavedení videa neobešlo v Itálii nebo Německu, kde však v březnu kluby jednohlasně schválily oficiální zavedení videa pro nadcházející ročník.

Využití videa pro mistrovství světa v Rusku nedávno posvětila i Mezinárodní pravidlová komise IFAB. Podle jejich statistik ze soutěžních zápasů byla přesnost verdiktů videorozhodčího 98,9 procenta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články