Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zátah na špičky španělského fotbalu. Policie zadržela šéfa svazu

Madrid – Kvůli vyšetřování korupce zasahuje španělská policie v sídle tamní fotbalové federace. Zadrženo bylo celkem pět funkcionářů, včetně šéfa svazu Ángela Maríi Villara, jeho syna Gorky, místopředsedy svazu pro ekonomiku Juana Padróna či sekretáře regionální federace na Tenerife. Podezřeni jsou z korupce, zpronevěry a podvodu. Vyšetřovatelé zjišťují v kancelářích informace o financování svazu.

Ángel María Villar
zdroj: Reuters

V hledáčku policie jsou záznamy nejen v centru španělské federace, ale také v územních sídlech, ve Villarových kancelářích, přímo v jeho domě i ve firmě jeho syna Gorky. Pod drobnohledem jsou podle španělských médií vztahy této společnosti k vedení fotbalového svazu.

Sedmašedesátiletý Villar stojí v čele španělského fotbalového svazu od roku 1988. V květnu byl zvolen poosmé za sebou, když neměl protikandidáta. Španělský fotbal by tak měl řídit do roku 2020.

Spekuluje se, že Villar mohl finanční prostředky svazu používat ve svůj prospěch v boji o obhajobu předsednického postu. 

Villar je také viceprezidentem mezinárodních fotbalových organizací FIFA a UEFA. Jakožto první místopředseda byl po loňské rezignaci Michela Platiniho dočasným šéfem UEFA.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělský fotbalový boss Villar byl zatčen kvůli podezřením z korupce

UEFA prozatím mlčí

Vedení evropského fotbalu se zatím k situaci nechce vyjadřovat. "Víme o zprávách o panu Villarovi. V této chvíli ale nemáme žádný komentář," uvedla UEFA.

Villar je považován za velmi vlivného fotbalového funkcionáře. V listopadu 2015 dostal od etické komise FIFA pokutu 25 000 švýcarských franků, protože nespolupracoval při vyšetřování volby fotbalového mistrovství světa 2018.

Dlouholetý šéf svazu je rovněž souběžně vyšetřován madridským soudem v otázce údajného protežování dvou španělských klubů v nižších soutěžích Real Club Recreativo de Huelva a Marino de Tenerife.

Zdroj
ČTK, elPaís.com, elMundo.es, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články