Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Wenger: Pokud milujete fotbal, milujete i Rosického

Praha - Na výkony českých fotbalistů v zahraničních klubech se mnohdy v domácím prostředí pěje přehnaná chvála. Tomáš Rosický však na hřišti Brightonu odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů v dresu Arsenalu. A spoluhráči i angličtí novináři proto mluvili o výkonu kapitána české reprezentace v superlativech, stejně jako trenér Arsenalu Wenger.

Rosický slaví se spoluhráči z Arsenalu
zdroj: imago sportfotodienst

"Byl úžasný," ocenil Rosického výkon ve vítězném utkání čtvrtého kola FA Cupu s Brightonem Wenger. "Je to hráč, kterého všichni milujeme. Jestli milujete fotbal, milujete i Rosického. Ke všemu má výborný charakter, skóroval a mám za něj velkou radost," doplnil kouč Arsenalu.

Rosický odehrál utkání na hřišti Brightonu s kapitánskou páskou, přihrál na branku Mesuta Özila a sám vstřelil krásným volejem vítěznou branku na konečných 3:2. Čtyřiatřicetiletého záložníka umístil trenér Arséne Wenger na levé křídlo, v průběhu zápasu si však Rosický často vyměňoval pozice s Özilem, jenž měl za úkol tvořit šance ze středu za útočníkem Olivierem Giroudem.

Kapitán české reprezentace podal vynikající výkon. Byl často u míče - celkem v devadesáti případech, přičemž odevzdal celkem 87,3 % úspěšných přihrávek. Nebyly to však pouze přihrávky, gól a asistence, které byly klíčem k výbornému představení českého záložníka. Rosický zrychloval hru a během zápasu provedl nejvíce úspěšných individuálních průniků s míčem ze všech hráčů na hřišti - šest, tedy dvakrát více než další v pořadí útočník Giroud.

Právě jeden z takových průniků vedl k druhé brance Arsenalu - ve 24. minutě se Rosický protáhl s míčem zleva doprostřed hřiště a přes dva bránící hráče propasíroval míč ke skórujícímu Özilovi. Český záložník přitom v momentě přihrávky mohl některé soupeře zmást svým pohledem na druhou stranu.

"To on v tréninku dělá pořád, abych byl upřímný, mě tím vždycky dostane," usmíval se po utkání Theo Walcott, střelec první branky. "Tomáš je každopádně strašně kvalitní směrem dopředu, miluju, jak se dokáže vždy otáčet a zasekávat si. A bylo skvělé vidět, že vstřelil gól."

Byly to také Rosického nápadité přihrávky a narážečky, které upoutaly mnohé komentátory a experty. Kromě jiných také deník The Guardian vyhlásil českého reprezentanta mužem zápasu. "Rosický je o míle absolutně nejlepším hráčem na hřišti," hodnotil jeho výkon o poločase taktický expert Michael Cox. "Některými svými přihrávkami si snad dělá srandu, to je téměř jako od Ronaldinha," doplnil Cox.

Reportér Eurosportu Tom Adams šel ještě o kus dál. "To, že jaro už je za dveřmi, se pozná podle toho, že Rosický nabírá formu," napsal ironicky. "Je to naprosto úžasný hráč, chci, aby hrál navždy. Pošlete mi prosím někdo po zápase kompilaci s jeho výkonem," dodal Adams.

Výhru Arsenal vybojoval "jen" proti Brightonu, který v druhé lize momentálně okupuje devatenáctou příčku. Jenže sobotní program FA Cupu ukázal, že mnozí favorité si s podobnými soupeři nedokázali poradit.

Chelsea padla doma s Bradfordem, který hraje třetí ligu, Manchester United nedokázal vyhrát nad Cambridgem, jenž působí ještě o úroveň níže. Mistrovský Manchester City se poroučel po domácí prohře s druholigovým Middlesbrough a s protivníkem ze stejné soutěže remizoval také Liverpool. "Včerejší výsledky byly opravdu zajímavé," řekl po zápase s úsměvem Rosický.

Arsenal tak má nyní o poznání příznivější cestu k obhajobě trofeje. "Je to samozřejmě náš cíl a víme, že po včerejšku máme velkou šanci, ale stále nám ještě zbývá ujít dlouhou cestu," myslí si Rosický.

Zdroj
ČT sport, arsenal.com, whoscored.com, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články