Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Fanoušky odvál čas, velkolepé polské arény se potýkají s dluhy

Varšava – S loňskou velkou chloubou jsou nyní velké potíže. Polští provozovatelé fotbalových stadionů vybudovaných pro evropský šampionát řeší problémy s financemi. Země postavila celkem čtyři arény – v Gdaňsku, Poznani, Vratislavi a hlavním městě Varšavě. Mistrovství Evropy sice zvládly dobře, většina z nich nyní však má dluhy a nedokáže si na sebe vydělat.

Národní stadion ve Varšavě
zdroj: ČT24

Supermoderní stadion v Gdaňsku pro 41 000 lidí byl postavený speciálně pro fotbalový šampionát. Splnil svůj účel, nyní se však topí v dluzích. Fotbalový stánek se začal stavět v roce 2009. Tempo bylo rekordní a stavba byla hotová za dva roky. Náklady byly vysoké, v přepočtu 4,5 miliardy korun. Pořadatelé i přesto tvrdili, že se to polské severní metropoli vyplatí.

Jenže realita byla jiná. Stadion zeje prázdnotou. Zápasy domácího klubu i jiné akce tribuny nezaplní. Město Gdaňsk jakožto majitel přitom zkouší všechno: koncerty, konference i další podniky. Marně. Aréna si na sebe vydělat nedokáže. "Bohužel předchozí provozovatel nám zanechal stadion s dluhem šest milionů zlotých, my ho teď teprve pomalu splácíme," uvedl mluvčí gdaňské PGE Areny Michal Brandt.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Josefa Pazderky - Problémy s polskými stadiony

Ještě horší je situace ve Varšavě. Kvůli obřím dluhům už tady na Národním stadionu odstranili trávu. Arénu pro 58 000 lidí teď představují jako multifunkční objekt, kde se dá hrát volejbal, organizovat koncerty nebo prodávat knížky. Jenže ani tady stadion nevydělává: stavba za 12 miliard má momentálně dluh 120 milionů korun. "Trh se stadiony je v naší zemi nový a všichni se teprve učíme, jak takové objekty dostat do zisku," prohlásila mluvčí varšavského stadionu Joanna Janowiczová.

"Minimálně tři ze čtyř stadionů pro šampionát jsou o třetinu větší, to je velmi prodražilo a teď způsobuje další ztráty," přiblížil jednu z příčin finančních ztrát novinář z časopisu Polityka Juliusz Ćwieluch.

Polská ministryně sportu nedávno slíbila, že Národní stadion vytáhne do dvou let z dluhů. K tomu by však potřeboval měsíčně vydělávat minimálně 30 milionů korun.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články