Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Bude nástupcem končícího Fergusona v Manchesteru další Skot?

Londýn - Jednou to muselo přijít. Vedení fotbalistů Manchesteru United poté, co trenér Alex Ferguson oznámil, že po sezoně odejde z lavičky, musí najít nového managera. Britská média považují za největšího favorita Davida Moyese z Evertonu. 

Sir Alex Ferguson a David Moyes
zdroj: EPA autor: Peter Powell

Ferguson, který při své vládě přivedl United k 38 trofejím, odstartoval hektický den brzkým příjezdem do tréninkového centra v Carringtonu, kam dorazil deset minut před sedmou hodinou. Stihl prý vyřídit řadu telefonátů, což dávalo tušit, že "něco visí ve vzduchu". A když se první mužstvo sešlo k tréninku, Ferguson hráče za zavřenými dveřmi šatny šokoval svým rozhodnutím.

Koučova promluva trvala osm minut, hráči prý byli zamlklí a viditelně zaskočení, když se všechno dozvěděli. Ferguson pak opustil kabinu jako poslední a jakmile odstartoval trénink, vedení klubu informaci o konci éry skotského lodivoda pustilo do světa.

Po skončení přípravy zamířil Ferguson do klubové jídelny, kde promluvil i k dalším zaměstnancům. Nálada údajně byla až zasmušilá. Na konci proslovu se dočkal potlesku a neubránil se dojetí.

Právě David Moyes je jedním z trenérů, které Ferguson začátkem roku označil za možné nástupce. "Pep Guardiola, José Mourinho, David Moyes... Najde se hodně úspěšných trenérů," prohlásil tehdy kouč, který United vede od roku 1986 a mimo jiné s týmem také dvakrát vyhrál Ligu mistrů.

"Nehledáme někoho, kdo přijde na deset měsíců nebo tři roky. Chceme někoho, kdo přijde na dlouhou dobu a udrží klubu stabilitu," řekl někdejší brankář United Peter Schmeichel. "To platí třeba o Moyesovi, který vede Everton už jedenáct let," dodal na adresu skotského kouče, jemuž se daří s liverpoolským klubem ve skromných podmínkách držet v širší špičce Premier League.

Po zveřejnění zprávy se vyrojily spekulace o příchodu Josého Mourinha, který se netají choutkami na anglický fotbal. Pokud by o nástupci jednasedmdesátiletého Fergusona rozhodovaly pouze předchozí úspěchy, byl by pro vedení nejspíš jasnou volbou Mourinho, protože bývalý kouč Barcelony Guardiola nastoupí v létě do Bayernu Mnichov.

Padesátiletý Portugalec vyhrál Ligu mistrů s Portem a Interem Milán, s Chelsea pro změnu dvakrát triumfoval v Premier League a v minulé sezoně dokázal ve španělské lize narušit nadvládu Barcelony. Navíc bude zřejmě v létě volný, protože Mourinhovy dny v Madridu jsou kvůli sporům s hráči nejspíš sečteny. Zájem o něj však má údajně i jeho bývalý celek Chelsea, odkud má po sezoně odejít dočasný trenér Rafael Benítez.

Před vedením United tak stojí bezesporu těžká volba. Zejména proto, že s nahrazováním trenérských legend nemají v klubu dobrou zkušenost. Když totiž v roce 1971 ukončil kariéru slavný kouč Matt Busby, který tým dovedl k triumfu v PMEZ, upadly výsledky natolik, že Manchester dokonce nakrátko sestoupil do druhé ligy.

Poklonu vysekli Blatter, Platini i rivalové ze City

Osobnosti ze světa fotbalu rozhodnutí jednasedmdesátiletého kouče šokovalo a nešetřily superlativy; o Fergusonovi vesměs hovořily jako o legendě a jednom z nejlepších koučů v historii. "Jeho výsledky z něj bezesporu dělají legendu," napsal na sociální síti prezident FIFA Sepp Blatter. "Podaří se ještě někomu vydržet na lavičce jednoho klubu tak dlouho?" dodal v narážce na Fergusonovo působení v United, které skotský kouč odstartoval v roce 1986.

"Jeho životopis je naprosto unikátní. Zejména proto, že ve fotbale jde především o výsledky, kluby proto radši volí rychlá řešení než dlouhodobé projekty," přidal šéf UEFA Michel Platini. "Doufám, že i nadále bude s námi spolupracovat a předávat bohaté zkušenosti další generaci trenérů," prohlásil.

Sir Alex Ferguson
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

"Jeho odchod je jednou z věcí, o které víte, že k ní jednou dojde, ale přesto nevěříte, že se doopravdy stane. Takže je to velký šok," uvedl výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore. "Anglický fotbal nemá větší hvězdu, než je Sir Alex Ferguson. Zanechal v něm nesmazatelnou stopu."

"Odchodem překvapil celý fotbalový svět. Asi se tak rozhodl ve stínu plánované operace kyčle a nejspíš k tomu přispěl i únorový odchod ředitele Davida Gilla. Chtěl se rozloučit titulem, a to se mu povedlo, takže asi byl správný čas odejít. Ale na United bez něj si bude těžké zvyknout," uvedl bývalý útočník United Dwight Yorke.

"Je to obrovský šok. Před dvěma týdny přece mluvil o tom, že bude trénovat ještě dva roky. Myslím, že takového trenéra, jako byl on, už nezažijeme," prohlásil další bývalý hráč manchesterského celku Paul Ince s tím, že během působení v United se o něj Ferguson staral jako o syna.

"Ještě jsem to nevstřebal. United bez Sira Alexe si nedokážu představit," napsal na Twitteru někdejší anglický reprezentant Michael Owen. "Sir Alex je jeden z nejlepších trenérů historie. Po šestadvaceti úspěšných letech si od nás všech zaslouží poklonu," přidal kapitán městského rivala Manchesteru City Vincent Kompany.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články