Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Málaga vyfasovala od UEFA roční stopku v evropských pohárech

Nyon – Na dluhy zhruba ve výši devět milionů eur doplatil osmifinalista Ligy mistrů Málaga. UEFA potrestala španělský klub kvůli prohřeškům proti tzv. finanční fair play ročním zákazem startu v evropských pohárech. Málaga navíc dostala pokutu 300 000 eur (7,5 milionu korun). Potrestáno bylo ještě sedm dalších klubů.

Sergio Duda z Málagy
zdroj: Getty Images

Málaga byla distancována za to, že včas nesplatila své finanční závazky k hráčům a daňovému úřadu. Pokud navíc klub s katarskými vlastníky neuhradí dluhy do 31. března 2013, zvýší mu UEFA distanc ještě o jednu sezonu. Podle nedávných zpráv Málaga fotbalistům dluží devět milionů eur.

Klub se může proti trestu odvolat k Arbitrážnímu soudu pro sport v Lausanne, což nejspíš udělá. Distanc považuje za nepřiměřený a nespravedlivý. "Energicky a bez oddychu se budeme odvolávat ke všem institucím, dokud nebude nastolena spravedlnost," uvedli v prohlášení představitelé španělského klubu, jenž sám sebe považuje za obětního beránka. "UEFA tak chce stanovit exemplární příklad," dodali.

Trest přišel den poté, co los osmifinále Ligy mistrů určil Málaze za soupeře Porto. Na odměnách od UEFA a podílu na zisku z televizních práv v Lize mistrů by zadlužený španělský klub měl dostat zhruba 25 milionů eur (629 milionů korun). Málaga je aktuálně v tabulce španělské ligy na čtvrtém místě, které by jí zajišťovalo postup do předkola Ligy mistrů. I kdyby se v tomto ročníku do pohárové Evropy nekvalifikovala, trest jí platí až do sezony 2016/17.

Málaga není jediná

Kvůli prohřeškům proti takzvané "finanční fair play" UEFA potrestala ještě dalších sedm klubů. Pět z nich - Dinamo a Rapid Bukurešť, Partizan Bělehrad, Hajduk Split a Osijek - musí zaplatit dluhy do 31. března, jinak riskuje roční zákaz startu v pohárech. Vojvodina a Arsenal Kyjev vyvázly s pokutami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články