Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bývalé reprezentanty odchod Šilhavého překvapil. Věří ale, že nový kouč může přinést změnu

Překvapil všechny. Trenér Jaroslav Šilhavý, který po propadáku v Albánii na své setrvání ve funkci neměl názor a nechával to na vedení FAČRu, po postupu na Euro nečekaně oznámil konec u týmu. Jak situaci kolem reprezentace vidí bývalí reprezentanti?

Jaroslav Šilhavý
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Jaroslav Šilhavý po postupu na ME oznámil konec u týmu. Překvapilo vás, že nečekal na rozhodnutí výkonného výboru a je to podle vás pro reprezentaci dobře, nebo ne?

Petr Rada: "Překvapilo mě to, ale asi toho na něho už bylo dost. A po tom posledním maléru těch tří kluků to asi na něho dolehlo bezprostředně. Ale úkol, který měl, splnil. Asi o tom dlouho přemýšlel a radil se i s realizačním týmem, protože řekl, že končí všichni."

Zdeněk Nehoda: "Já předpokládám, že by ho výkonný výbor stejně odvolal, protože už se to řešilo skoro rok. Výkonnost mužstva nebyla. A Jarda je dost chytrý na to, aby si to vyhodnotil a podal tím pomocnou ruku výkonnému výboru."

Martin Frýdek: "Byl jsem překvapený, ale myslím si, že ho dorazilo extempore těch tří kluků, to ho dorazilo a zlomilo definitivně. Ale myslím si, že ke změně mělo dojít už po Albánii. Je dobře, že jsme se na to Euro doškobrtali, a věřím, že změna prospěje."

Pavel Kuka: "Trochu mě to překvapilo, když trenér splní to, co se po něm chce, tak je to zvláštní. Ty důvody neznám a dál to nedokážu hodnotit, jestli je to dobře, nebo špatně. Na to se nedá odpovědět, je to každopádně divná situace."

Šilhavý říkal, že tlak na něho byl enormní a že to někdy až nechápal. V čem si myslíte, že to tentokrát bylo ještě horší než obvykle?

Rada: "Tohle, to je procházka růžovým sadem. To, co jsem zažil já, to nepřeju nikomu. Já jsem jiný než Jarda, jsem impulzivní a pomalu jsem se bál vyjít na ulici. To byly nadávky... Ten tlak je ale velký a Jardovi to vůbec nezávidím, sám už bych to nechtěl zažít."

Nehoda: "Já si myslím, že to horší nebylo. Jestli jsou tlaky na trenéra, že národní mužstvo, které je favoritem skupiny a nakonec musí hrát o postup v posledním zápase s Moldavskem, kde už to měl být spíš přáteláček... Podle mě žádné mimořádné tlaky nebyly."

Frýdek: "Četl jsem, že byla agrese, že to až nechápal. Vždyť my jsme hodnotili ty zápasy normálně. V té kvalifikaci byl výborný jenom ten zápas s Poláky, možná jen jeho začátek. Ale že bychom někoho válcovali, to se říct nedá. A každý jsme k tomu říkali jen svůj názor. Nikdo nemá rád kritiku, já taky ne, ale buď to skousnete, nebo ne. Podle mě rozhodla ta aféra v Olomouci."

Kuka: "Já jsem ve střetu zájmů, Jarda je jeden z mých nejlepších kamarádů. Ale tlak je všude, zvlášť když se nedaří. Naopak, když jsou úspěchy, tak je to nádherný. To je normální a s tím musí každý počítat. Ale kvůli tomuhle se neodchází."

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Polsko – Česko

Bývalý kouč měl v týmu podle všeho ty nejlepší hráče, které mít mohl. Myslíte si, že s tím kádrem může nový trenér udělat nějakou podstatnou změnu?

Rada: "Bude mít jinou představu. Ale tady musíte čekat, jestli se uzdraví Schick, který je pro nás klíčovým hráčem, jestli ti kluci hrají, jako třeba Hložek, který je pořád veliká naděje, ale nehraje a už to na něj má trochu vliv."

Nehoda: "Máme kvalitní hráče a mužstvo. Je to otázka změny systému, dát v základní sestavě šanci jiným hráčům. Asi by se měl vrátit Tonda Barák, který v záloze jako tvořivý hráč chybí. Věřím, že nový trenér s tímhle mužstvem může uhrát dobré výsledky."

Frýdek: "Myslím si, že jo. Šilhavka je konzerva, měl svoje hráče a moc změn nedělal. Mohl nominovat fotbalisty, kterým se daří v lize nebo venku. Když nehraješ v klubu, přece nemůžeš být nominovaný do reprezentace. Já to beru podle sebe, když jsem za trenéra Uhrina odešel do Leverkusenu a nehrál jsem, tak se se mnou nikdo ani nebavil, že bych měl být nominovaný. A chápal jsem to. A tady jsou kluci Zima, Hložek a další, kteří v klubech nehrají..."

Kuka: "Každý trenér tomu dá něco svého, změní systém, nebo přijde tvrdá ruka – nebo naopak. Záleží i na tom, jaké bude mít štěstí na zdravotní stav hráčů, které potřebujeme, jako je Patrik Schick a Láďa Krejčí. Ti teď nebyli k dispozici. Jsou tam pak až nepochopitelné věci, jako nedisciplinovanost těch tří hráčů, což opravdu nejde pochopit. Tyhle všechny vlivy hrají roli. Hráči se vám sejdou jednou za x měsíců v různých náladách, někteří hrají, jiní ne. A vy to musíte poskládat."

Kdo by byl podle vás nejlepším nástupcem Šilhavého u týmu? Nebo aspoň jestli by měl přijít spíš progresivní mladý trenér, nebo zkušenost?

Rada: "Já se přikláním k tomu, že na takovémhle postu musí být zkušený trenér, který v tom umí chodit a má respekt. I když jinak jsem pro mladé, kteří to jednou logicky převezmou, ale tady má být někdo, kdo má něco za sebou."

Nehoda: "Velký výběr nemáme. Jindra Trpišovský je trenérská hvězda a ten by byl asi i z psychologického hlediska nejlepší, ale asi všichni vidíme, že ještě nenastal čas, aby vzal nároďák. Líbí se mi Svědík, moderní, mladej. Zastáncem trenérů ze zahraničí moc nejsem, ale na výběr moc nemáme."

Frýdek: "Já bych si dokázal představit, že by se to spojilo. Třeba Ivana Haška se Svědíkem, jestli by si vyhověli. Svědík je impulzivní, se všema na rovinu, když vylítne, tak vylítne. Ivan Hašek by to mohl nějak koordinovat, protože má zkušenosti. To by mohlo fungovat."

Kuka: "Tohle mi vůbec nepřísluší říkat, od toho jsou tu lidi, kteří to mají na starost."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články