Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slováci hráli dobře, uznal Vaclík, ale Česko motivuje i německá hrozba

Porazit Ukrajinu 4:1, to je slušná vizitka slovenského národního týmu před pondělním zápasem s českou fotbalovou reprezentací v Praze. "I u Slovenska zafungoval impulz po výměně trenéra," upozornil brankář Tomáš Vaclík na Pavla Hapala, který nahradil Jána Kozáka. "Pročistil se jim vzduch po aféře, co tam měli," řekl a doufá, že se proti Ukrajině vystříleli. "Ale v pondělí to bude hodně zajímavé," dodal k vzájemnému zápasu o udržení v Lize národů.

Reprezentační brankář Tomáš Vaclík v zápase proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Dívali jsme se na zápas s klukama a Slováci hráli velice dobře. Ukrajinci sice nebyli v takovém složení jako v předchozích zápasech, ale to nic nemění na tom, že Slováci vyhráli zaslouženě," prohlásil Vaclík.  

Zatímco při čtvrteční přípravě v Polsku si Češi museli dávat pozor hlavně na hrotového útočníka Roberta Lewandowského, proti Slovensku bude klíčové pokrýt ofenzivní záložníky a nenechat je střílet z dálky. "To zkoušejí často a Stochovi to teď padá. Kucka, Hamšík, Greruš také dávají hodně branek ze střední vzdálenosti. Musíme je dobírat, obrana rychle vystupovat a především neztrácet míče při rozehrávce," upozorňoval Vaclík.  

Pondělní zápas bude přímým soubojem o udržení ve druhé lize nové soutěže. "Na reprezentační úrovni jsem asi ještě nechytal takový zápas. Pro mě to bude nové, nikdy jsem třeba nechytal baráž. Je to specifické, dáváte pozor na každou chybu, může rozhodnout jeden odražený míč, standardka...," vyjmenovával specifika takového utkání gólman Sevilly.

Čechům stačí bod. Pokud by prohráli, vedle sestupu by spadli i do třetího koše pro blížící se los kvalifikace o mistrovství Evropy 2020. A tím, že například do druhého koše spadli čtyřnásobní mistři světa Němci, je udržení druhého koše o to důležitější. Jinak by teoreticky Češi mohli narazit na skupinu například s Francií a Německem a postup na šampionát by byl velmi těžký.  

"Pro nás je důležité, abychom pokračovali v tom, co teď budujeme. V březnu začne kvalifikace, která bude ještě důležitější. Všichni víme, co to obnáší, když ten bod teď uhrajeme a udržíme se. Chceme se vyhnout Němcům, když teď spadli," dodal Vaclík.  

Zápas se Slovenskem pro něj bude důležitý i vzhledem k boji o místo jedničky v reprezentační brance s Jiřím Pavlenkou z Werderu Brémy, který zachytal výborně proti Polsku. "Jirka odehrál velice dobrý zápas, byl jistý a byl jeden z důvodů, proč jsme vzadu uhráli nulu. Takže když to já zvořu, může to rozhodnout o jedničce," tuší Vaclík.  

Zároveň ale ví, že se trenéři budou rozhodovat nejen na základě jednoho zápasu. "Trenéři nás během dvou měsíců viděli ve spoustě tréninků, uvidí nás ve stejném počtu zápasů. Můžou tušit, kdo má jaký vliv na tým, nejen na hřišti. Aspoň si já myslím, že rozhodnutí nebude viset na tom, že Pavlas odchytal skvěle Polsko a já odchytám Slováky. Do začátku kvalifikace bude ještě spousta zápasů na klubové úrovni, může se toho ještě dost změnit," řekl.  

"Dobré ale je, že i když trenér vybere kohokoli z nás, tak nesáhne vedle. Po té éře jasné jedničky Petra Čecha je to nezvyk, ale pro celý tým je jen dobře, že když bude v bráně kdokoli, tak se na něj kluci mohou spolehnout," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články