Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sen o mistrovství světa se víceméně rozplynul, Češky si z Německa odvezly debakl

Klíčové utkání v kvalifikaci o postup na světový šampionát českým fotbalistkám nevyšlo. V Německu prohrály 0:4 a vstupenka do elitní společnosti se jim hodně vzdálila. Na favorizované soupeřky totiž ztrácejí ze třetího místa už pět bodů. Navíc druhý Island vyhrál ve Slovinsku a má před svěřenkyněmi Karla Rady náskok tří bodů a zápas k dobru. 

Barbora Votíková (vlevo) v utkání na půdě Německa
zdroj: imago sportfotodienst autor: Steffen Prößdorf

"Pořád je to ještě otevřené. Doufáme, že Island někde ztratí, a pak uvidíme," řekla kapitánka Lucie Voňková. "Na tým jsem pyšná. Můžeme se z toho poučit, do budoucna nám to může jen pomoct. Daly jsme do toho všechno a s výkonem můžeme být spokojené, ovšem Německo je opravdu kvalitní soupeř," dodala.

Na podzim svedly Češky s dvojnásobnými mistryněmi světa vyrovnané střetnutí a doma jen smolně prohrály. Němky navíc nebyly v ideální formě, ale povzbudila je výměna trenéra. Pod zkušeným Horstem Hrubeschem nedovolily překvapení.

Už v páté minutě se prosadila útočnice Lea Schüllerová, která po půlhodině hry přidala další trefu. "Bylo důležité udržet co nejdéle nulu a znervóznit je. To se ale nepovedlo. Gól je nakopnul a už to byla jízda. Musíme se ve všech ohledech zlepšit. Ony byly techničtější, rychlejší. Máme se ještě co učit," konstatovala Kateřina Svitková.

Češky mohly po změně stran snížit, jenže pokus Kateřiny Svitkové skončil pouze na brankové konstrukci a z dorážky neuspěla ani Tereza Szewieczková. Místo toho vyšla domácím v 68. minutě další akce a teprve dvacetiletá Schüllerová završila hattrick. Dosud přitom měla v národním dresu na kontě jediný gól. Navíc v 79. minutě přidala útočnice Essenu z dorážky ještě čtvrtou branku.

"Musíme si na rovinu říct, že je německý fotbal někde jinde. Holky si přesto dokazují, že se dá s nimi hrát vyrovnaně a časem jim sebrat nějaké body. Musíme se snažit náš fotbal posunout dál," uvedl trenér Rada. "Odhodlání a nasazení bylo z naší strany dobré, chtěli jsme vstřelit branku. Za stavu 0:2 jsme měli dobrou šanci, škoda, že jsme ji nevyužili. Německo naopak naše nedůslednosti dokázalo trestat," dodal kouč.

Na šampionát do Francie postoupí z páté skupiny jen vítěz. Čtyři nejlepší celky z druhých míst absolvují baráž.

Kvalifikační utkání o postup na MS fotbalistek 2019 - 5. skupina:

Německo - Česko 4:0 (2:0)

Branky: 5., 31., 68. a 79. Schüllerová.

Česko: Votíková - Chlastáková, Bertholdová, J. Sedláčková, Vyštejnová - Bartoňová (87. Ringelová), Krejčiříková, Svitková, Cahynová, Szewieczková (74. Nepokojová) - Voňková. Trenér: K. Rada.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články