Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Češi utrpěli vítězství nad Katarem, tečku za sezonou napsal Barák

Rok 2017 zakončila česká fotbalová reprezentace skalpem Kataru. Po cenném triumfu nad Islandem 2:1 si v Dauhá poradila i se statečně vzdorujícím domácím výběrem 1:0 a přípravný miniturnaj vyhrála. Jediný gól vstřelil v 15. minutě záložník Antonín Barák. 

Antonín Barák (vpravo) v utkání proti Kataru
zdroj: FAČR autor: Jan Tauber

Devět změn v základní sestavě se na herním pojetí národního mužstva projevilo více, než si trenér Karel Jarolím pravděpodobně představoval. Katar, aktuálně 97. tým žebříčku FIFA, jeho svěřenci víceméně nepřehráli. Za hubené vítězství mohou poděkovat zbrklým útočníkům soupeře a brankáři Pavlenkovi, který několikrát zabránil vyrovnání.

Hrstka fanoušků v ochozech stadionu Abdullah bin Khalifa sledovala naprosto vyrovnaný duel, jehož jediný gól vstřelil Antonín Barák. Záložník italského Udine se nejlépe zorientoval ve vápně po rohovém kopu Josefa Hušbauera a tvrdou ranou k pravé tyči překonal bezmocně plachtícího brankáře Al Hajiriho.

"Nadřeli jsme se. Už před zápasem jsem varoval, že je nesmíme podcenit. Na můj vkus tam bylo hodně nevynucených chyb, z čehož pramenily jejich protiútoky. V tomto složení tým nastoupil poprvé. V podstatě spolu jednou trénoval a byl bych bláhový, kdybych si myslel, že to bude promazané. Výsledek určitě předčil obraz hry," hodnotil kouč Jarolím.

Debut v dresu s lvíčkem na prsou absolvovalo trio Stefan Simič, Vladimír Coufal a David Houska. Zejména první dva jmenovaní asi před úvodním hvizdem nečekali, že budou mít proti asijskému protivníkovi tolik práce. V prvním poločase však ofenzivním výpadům domácích odolávali bez výraznějších problémů. Barák navíc vstřelil uklidňující gól a ve 37. minutě orazítkoval břevno tvrdou ranou Šimon Falta.

Těsně před odchodem do kabin ovšem převzal iniciativu Katar, což platilo i téměř celý druhý poločas. Pětadvacetiletého brankáře Jiřího Pavlenku postupně otestovali hlavičkující Alí a pohotově střílející Haidus. Ve velmi slibné pozici ke skórování se ocitl také Muhammad, jenž prostor mezi tyčemi netrefil. 

V 70. minutě sice slavil vyrovnávací trefu střídající Hasan, o radost ho nicméně bleskově připravil zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Na druhé straně nezdvojnásobil skóre z ojedinělé příležitosti Barák. Odchovanec příbramské kopané si v pokutovém území našel přihrávku Kopice, ale gólman Al Hajiri míč reflexivně vyrazil na roh. A když nevyužil samostatný nájezd ani domácí Alí, skončilo utkání hubeným triumfem českého týmu.     

"I když si kdekdo řekne 'nějaký Katar', já myslel, že tady hrajeme s katarskou Barcelonou. Dobře kombinovali, utahali nás, přesto neměli úplně vyložené šance. Spíše náznaky, které pramenily z našich ztrát ve středu hřiště. Naštěstí jsme to vzadu dobře drželi," uvedl novic v reprezentaci Vladimír Coufal. 

Přípravné fotbalové utkání v Dauhá:

Katar - ČR 0:1 (0:1)

Branka: 15. Barák. Rozhodčí: Kasimov - Usmanov, Gajnullin (všichni Uzb.). ŽK: Madibú, Afíf - Barák. Diváci: 3000.

Katar: Šíb - Chadar, Hišam, Alí Muchtár, Sálim (67. Hasan) - Muhammad (76. Muntari), Madibú, Búdiaf, Afíf - Haidus, Muizz Alí. Trenér: Sánchez.

ČR: Pavlenka - Coufal, Kalas, Simič, Bořil - Hušbauer (62. Frýdek), Barák (74. Souček) - Sýkora (46. Kopic), Houska (46. Hrubý), Falta (62. Jankto) - Kliment (46. Šural). Trenér: Jarolím.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Nadřeli jsme se. Už před zápasem jsem varoval, že je nesmíme podcenit. Ti hráči umí kopat, jsou podle mě dobře vedení, fungují spolu. Navíc jsou zvyklí na tyto klimatické podmínky. Byla to velká dřina. Střídali jsme lepší momenty s horšími. Na můj vkus tam bylo hodně nevynucených chyb, z čehož pramenily protiútoky soupeře. V tomto složení tým nastoupil poprvé. V podstatě spolu jednou trénoval a byl bych bláhový, kdybych si myslel, že to bude promazané. Výsledek určitě předčil obraz hry. Hraje se to na výsledek, což se podařilo. To samozřejmě těší, ale co se týče herního obrazu, je na čem dělat. Nasbírali jsme zde cenné zkušenosti. Zvláštně kluci z ligy, kterých dnes nastoupilo hodně."

Stefan Simič (obránce ČR): "První start za národní tým pro mě znamená hodně. Že jsem nastoupil za Česko, to je nejvíc, co mě zatím v kariéře potkalo. Není nic víc než reprezentovat svou zemi. Katar nebyl lehký soupeř. Nastoupili velmi aktivně. Ale nepřekvapili mě, protože jsme je viděli na videu. Hodně toho ukázali a věřím, že mají velice světlou budoucnost. Mně se jejich styl líbil. Atakovali, byli nepříjemní. Ale fotbal se hraje na vítězství, a to máme my."

Vladimír Coufal (obránce ČR): "Fantazie. Výhra 1:0, vzadu čisté konto, celkem slušný výkon. Lepší vstup do reprezentace jsem si asi nemohl přát. Katar byl vynikající soupeř. Troufl bych si říct, že daleko lépe technicky vybavený než Island. První doteky jim chodily přesně tam, kam chtěli. Věděli o sobě, nebyli snad ani zpocení. I když si kdekdo řekne 'nějaký Katar', ale já myslel, že tady hrajeme s nějakou katarskou Barcelonou. Dobře kombinovali, utahali nás, ale neměli úplně vyložené šance. Spíš náznaky, které pramenily z našich chyb a ztrát ve středu hřiště. Naštěstí jsme to vzadu dobře drželi. Musím říct, že jsme dvojutkání v Dauhá zvládli dobře. Nepropadli jsme herně v žádném duelu a zvládli jsme to výsledkově."

Jiří Pavlenka (brankář ČR): "Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého. Mají španělského kouče, hrají technický fotbal a v zápase svou kvalitu dokazovali. Ve druhé půli nás trochu přitlačili, což jsme nečekali. Spíše jsme si mysleli, že fyzicky odejdou, a odešli jsme my. Oni pak měli víc šancí. Klima pro ně bylo jednodušší než pro nás, protože dnes bylo mnohem víc dusno než ve středu. Na některých hráčích bylo vidět, že už síly nemají. Hlavně kluci na krajích, kde nejvíce běhají. Gól jsme ale nedostali, takže můžeme být spokojení. Štěstí jsme měli jen při tom gólu z ofsajdu, který podle mě asi byl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články