Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jediným nováčkem v Jarolímově nominaci je Falta, vrací se Brabec, Škoda či Barák

Slíbil, že už velké zkoušení neplánuje, a to splnil. Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím na závěrečné dva zápasy kvalifikace mistrovství světa proti Ázerbájdžánu a San Marinu pozval pouze jediného nováčka, kterým je záložník Olomouce Šimon Falta. Národní tým už nemá šanci na šampionát postoupit a bude tak hrát alespoň o lepší nasazení do kvalifikace evropského šampionátu 2020 a do Ligy národů.

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Trenér Jarolím nemohl povolat zraněné záložníka Ladislava Krejčího a útočníka Patrika Schicka.

Falta je jedním ze strůjců výborného vstupu nováčka Olomouce do prvoligové sezony. Čtyřiadvacetiletý středopolař si v osmi kolech připsal tři góly a jednu asistenci. Sigma je v tabulce druhá o sedm bodů za vedoucí Plzní.

"Řekl si o nominaci svými výkony. Samozřejmě dobré výkony předvádí celé olomoucké mužstvo. Falta tím, že se dokáže prosadit v koncovce. Je to technický hráč, umí zakončit i připravit dobré situace," řekl Jarolím.

"Zase jsme těch změn nechtěli dělat tolik. Necháme tomu ještě víc času. Bude tam prostor v listopadu a případně na jaře. Když si Olomouc udrží formu, mohou šanci dostat i další hráči," dodal kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na závěrečné duely kvalifikace MS je i nováček Falta

Faltovi se nominací splnil sen. "Samozřejmě z toho mám velkou radost. Doufal jsem, že se tam jednou dostanu. Nevěděl jsem, že to bude takhle brzo, ale určitě jsem moc rád. Musím říct, že šlapeme jako mančaft. Bez toho, aniž by se dařilo ostatním, tak se samozřejmě nebude dařit ani mně," uvedl Falta.

Mezi vyvolené se dostali i útočník Milan Škoda ze Slavie, záložník Udine Antonín Barák a obránce Jakub Brabec z Genku, kteří v poslední nominaci národního týmu chyběli.

V nominaci je i obránce Tomáš Kalas, přestože kvůli trestu za žluté karty nemůže hrát v Ázerbájdžánu. Otazník je u beka Thea Gebre Selassieho. "Je tam trošičku komplikace. Má manželku v devátém měsíci, je to rizikovější a nemá nikoho, kdo by s nimi byl. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Tam určité riziko je, případně bychom museli povolat někoho místo něj," uvedl Jarolím.

Šanci na postup na šampionát v Rusku v příštím roce národní tým definitivně ztratil už po porážkách 1:2 s Německem a 0:2 v Severním Irsku začátkem září. Přesto budou mít čeští fotbalisté stále o co hrát. Půjde jim o lepší nasazení do kvalifikace evropského šampionátu 2020 a do Ligy národů. Tento nový projekt UEFA od příštího roku do velké míry nahradí stávající přípravné zápasy a nabízí dodatečnou šanci kvalifikovat se na Euro.

"Musíme dojet kvalifikaci. Je o co hrát. Rádi bychom v těch posledních dvou utkáních uspěli a zachovali si šanci, abychom se při losování dostali do druhého koše. Postup na mistrovství světa je samozřejmě ztracený, ale myslím, že každý zápas má svůj význam," prohlásil Jarolím.

O své budoucnosti u reprezentace zatím nepřemýšlí. "Tak daleko nekoukám, jestli hraju o angažmá. Uvidíme potom. Budu se snažit udělat maximum pro to, abychom uspěli, a to je tak všechno, co můžu udělat," přiznal jednašedesátiletý kouč.

Vyloučil tak spekulace, že by se měl vrátit na lavičku pražské Slavie a nahradit Jaroslava Šilhavého. "Nesmysl, nezakládá se to na pravdě," podotkl Jarolím.

S Ázerbájdžánem se reprezentace utká ve čtvrtek 5. října v Baku, proti San Marinu nastoupí o tři dny později v Plzni.

Nominace české fotbalové reprezentace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Rennes), Jiří Pavlenka (Brémy).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jan Bořil (Slavia Praha), Jakub Brabec (Genk), Michael Lüftner (FC Kodaň), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjylland).

Záložníci: Tomáš Souček (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Jankto (Udine), Jan Kopic (Plzeň), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Antonín Barák (Udine), Šimon Falta (Olomouc), Josef Hušbauer (Slavia Praha).

Útočníci: Jan Kliment (Bröndby Kodaň), Milan Škoda (Slavia Praha), Michael Krmenčík (Plzeň).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články