Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi vyzvou v Edenu světové šampiony, k udržení nadějí potřebují bodovat

Praha – Nesmírně těžký úkol má před sebou česká fotbalová reprezentace. V sedmém z deseti utkání kvalifikace mistrovství světa nastoupí v Praze proti obhájcům trofeje z Německa. K zvýšení reálných vyhlídek k druhému místu ve skupině potřebuje jeden z nejlepších národních týmů současnosti obrat o body. Favorizovaný soupeř přitom během kvalifikace ještě nezaváhal. Přímý přenos zápasu ČeskoNěmecko sledujte od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Reprezentanti jsou po šesti duelech skupiny C třetí se čtyřbodovou ztrátou na druhé Severní Irsko. To v pátek pravděpodobně zvítězí na hřišti San Marina a pokud český celek s Němci prohraje, bude na druhé Ostrovany před pondělním vzájemným soubojem v Belfastu ztrácet tři kola před koncem už hrozivých sedm bodů.

Do Ruska postoupí přímo pouze vítězové skupin. Osm z devíti celků z druhých míst projde do baráže a do této kalkulace se nezapočítávají zápasy s nejhorším týmem skupiny. Tabulku vede stoprocentní Německo.

"Jde o všechno. Doufám, že po tomhle srazu ještě budeme mít naději, abychom skončili na druhém místě," řekl český trenér Karel Jarolím. "Německo, to je jeden z nejtěžších soupeřů. S béčkem jednadvacítky vyhráli mistrovství Evropy jednadvacítek, s béčkem áčka vyhráli Pohár FIFA. Je to veliké sousto, ale na druhou stranu výzva. Mrzelo by mě, kdybychom šli do utkání tak, že budeme podělaní," dodal reprezentační kouč.

Německo je nejlepším týmem celé kvalifikace. Nastřílelo nejvíce branek (27) a nejméně jich dostalo (1). Svěřenci Joachima Löwa už patnáctkrát za sebou neprohráli. "Když budu upřímný, je to střetnutí, v němž nemáme co ztratit. Není třeba říkat, jak jasný to je favorit. Říkat klukům, že jsme lepší, asi nebudu," usmál se Jarolím, jehož do jisté míry inspirovali Chilané, kteří sice finále Poháru FIFA prohráli 0:1, ale Němce jasně přehráli a přestříleli 21:8.

"Síla Němců je především v ofenzivě. Mají obrovskou kvalitu a s tím spojené velké sebevědomí. Přesto nějaká slabina by tam byla, ale musíte ji využít. Určitý návod dali na Poháru FIFA Chilané. I když Němci nebyli v plné síle, odehráli s nimi kvalitní utkání. Pevně věřím, že to doma Němcům zkomplikujeme," pokračoval Jarolím.

Do nominace soupeře se oproti Poháru FIFA vrátily některé opory jako Toni Kroos, Mesut Özil, Thomas Müller či Mats Hummels. Chybí ale například kapitán a hvězdný brankář Manuel Neuer a záložník Sami Khedira.

Jak může česká reprezentace vyzrát na Němce? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Obhájci trofeje si už v nadcházejícím týdnu mohou zajistit postup do Ruska, pokud získají více bodů než Severní Irsko. "Utkání v Praze bude pro český tým duelem buď, anebo. Ale my se chceme kvalifikovat, jak nejrychleji to půjde. To znamená, že naším cílem je vyhrát oba zápasy, s Čechy a následně s Norskem," uvedl trenér Joachim Löw.

V prvním vzájemném klání skupiny vyhrálo loni v říjnu Německo jednoznačně 3:0. "Věřím, že je dokážeme potrápit víc než v Hamburku. Oni by třeba nějaké šance nesměli proměnit a my bychom museli proměnit téměř všechno. Ale zase je to pouze jeden zápas a kvalifikací je strašně těžké projít bez ztráty bodu. Věřím, že když už Němci ztratí, bude to v pátek," přál si český brankář Tomáš Vaclík.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Kalas, Gebre Selassie - Darida, Souček - Krejčí, Dočkal, Jankto - Krmenčík.

Německo: Ter Stegen - Kimmich, Rüdiger, Hummels, Hector - Kroos, Goretzka - Müller, Özil, Draxler - Werner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články