Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Česko v generálce na kvalifikaci prohrálo s USA 0:1

Praha - Fotbalové reprezentaci nevyšla generálka na start kvalifikace mistrovství Evropy. V Praze v dnešním přípravném duelu podlehla Spojeným státům americkým 0:1, když jedinou branku dal v 39. minutě Bedoya. Český celek se ani ve čtvrtém utkání pod koučem Pavlem Vrbou nedočkal premiérové letošní výhry, naopak podruhé za sebou prohrál.

Utkání Česko - USA
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Češi se snažili od začátku diktovat hru, ale jejich akce často končily dříve, než mohly ohrozit branku USA. A tak se k první střele dostali v 17. minutě hosté, jenže pokus Gyaua postrádal důraz a Čech v pohodě lapil míč. Američané hodně otevírali pravou stranu obrany, což vedlo k několika zajímavým českým brejkům. Ve 20. minutě se uvolnil prostor pro Krejčího, který se dostal po kolmé přihrávce za obranu, ale netlačil se do zakončení, naopak se snažil hledat na vzdálenější tyči Vydru, jenže před ním na poslední chvíli zachránil stoper Brooks.

Po půlhodině se pak Češi dostali do největší šance první půle. Američané propadli a Rosický táhl přečíslení tři nad dva. V dobré pozici však místo střely volil stejně jako před ním Krejčí přihrávku na zadní tyč, kde byl zcela volný Darida. Ten však v těžké pozici ve skluzu nestačil usměrnit míč z úhlu do odkryté branky. A když nevyšel ani třetí brejk v podání Krejčího, přišel americký trest.

Hosté při rozehrávce od branky hodně riskovali, ale kombinací se vždy z českého tlaku dostali. To Čechům jedna rozehrávka od branky nevyšla. Čech si při výhozu vybral na půlce se uvolňujícího Daridu, jenže kolem něj byli jen Američané. Český záložník si těžký míč špatně zpracoval, Diskerud ho o něj obral a rázem šel sám na Čecha. Ten sice střelu vyrazil, ale jen k Bedoyovi, který dorážel do prázdné branky.

"Asi jsem si do toho prostoru neměl vůbec nabíhat a chtít míč, když za mnou byl hráč. Pro mě je to ponaučení, abych příště takovou věc neudělal nebo to zahrál jednoduše někam z první," řekl Darida. "Jak to dopadalo, bylo to nešťastné řešení. Rodila se tam situace, kdy jsem si myslel, že když to k němu dojde rychle, bude schopen to sťuknout do strany. Tím pádem bychom eliminovali asi pět hráčů. Bohužel balon spadl před ním a ta přihrávka nakonec byla těžká," dodal k situaci Čech.

Následně se povedla akce i po pravé straně, Petržela pustil míč na Řezníka, po jehož centru se dostal k míči Limberský, poté míč poskakoval vápnem, ale do branky nespadl. Daridovu střelu zase zastavil střídající brankář Rimando. Neprosadil se ani Pudil, který deset minut před koncem střílel z voleje na horní tribunu místo na branku.

V závěru měli Češi tlak, ale branku z něj nevykřesali. V největší šanci byl reprezentační debutant Řezník, ale skvěle ho vychytal Rimando a dorážku už plzeňský bek poslal nad. Míč do branky nedotlačil po chybě Američanů ani Pudil. "Je to strašná škoda. Prakticky ve všech utkáních jsme si vytvořili víc šancí než soupeř, ale bohužel nejsme schopní být důraznější a důslednější v koncovce," posteskl si Vrba.

Pavel Vrba: "Výsledky teď nejsou optimální. Pokud chceme být spokojení, musíme uhrát výsledky a my ho zase neuhráli. Tahle prohra mě mrzí hlavně proto, že si myslím, že v druhém poločase jsme si prohrát nezasloužili. Zahodit tolik šancí jako v druhém poločase, to se jen tak nevidí."

Češi tak nyní mají necelý týden na to, aby si zvedli pošramocené sebevědomí před důležitým zápasem s Nizozemskem. "Před mistrovstvím Evropy 2012 se nám nedařilo v přípravě ani trochu a pak jsme došli do čtvrtfinále. Doufáme, že se to v kvalifikaci všechno otočí a začneme konečně vyhrávat. Zápas s Nizozemci bude úplně o něčem jiném," řekl Čech.

Česko - USA 0:1 (0:1)

Branka: 39. Bedoya. Rozhodčí: Vad - Kispál, Tóth (všichni Maď.). ŽK: Morales (USA). Diváci: 12 624.

Česko: Čech - Kadeřábek (46. Řezník), Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida (79. Dočkal), Jiráček (46. Vácha) - Pilař (46. Petržela), Rosický, Krejčí (68. Pudil) - Vydra (46. Kolář). Trenér: Vrba.

USA: Guzan (46. Rimando) - Johnson, Orozco (46. Ream), Brooks, Chandler (62. Garza) - Bedoya (68. Hyndman), Corona (62. Morales), Diskerud (62. Shea) - Gyau, Altidore, Green. Trenér: Klinsmann.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články