Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Místo výhry první porážka. Vrbův výběr nestačil na Rakousko

Olomouc – Po dvou remízách očekávala fotbalová veřejnost první výhru Pavla Vrby u národního týmu, místo toho ale přišla premiérová porážka. Reprezentační výběr, v jehož základní sestavě nastoupila hned sedmička hráčů mistrovské Sparty, nestačil v přátelském duelu na Rakousko. Přestože předvedená hra nebyla nejhorší, trefil se na české straně pouze Hořava a Češi podlehli svému soupeři 1:2. 

Pavel Vrba sleduje souboj Matěje Vydry v utkání s Rakouskem
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Pavel Vrba doposud především zkoušel nové hráče, a tak mu absenci výhry fanoušci ani odborná veřejnost příliš nevyčítají. Kvalifikace o evropský šampionát se ale kvapem blíží, a tak doba hájení novému trenérovi končí. "Už jsem zažil spousty příprav, kdy se nám ze začátku výsledkově nedařilo. Mužstvo se tvoří, potřebujete to sehrát. Od zápasu s Finskem je tam hodně změn, hodně nových hráčů. Potřebujete určitý čas, protože na trénincích během dvoudenních srazů moc nenacvičíte," prohlásil Vrba.

Příští duel sehrají čeští fotbalisté 3. září s USA a utkání už bude generálkou na evropskou kvalifikaci, jejíž ostrý start čeká český tým 9. září proti Nizozemsku. "Před Nizozemskem budeme mít spolu kemp osm devět dní a budeme mít více času zapracovat na určitých věcech, které se nám třeba nelíbí. Věřím, že je vidět, že jdeme cestou, kterou chceme jít, a že nám to přinese úspěch," řekl trenér.

"A věřím, že to stihneme, aby nám to úspěch přineslo v září a nečekali jsme třeba půl roku. Každé vítězství je důležité pro psychiku, ale v září bude spíš záležet na klubech, jak budou úspěšné v kvalifikacích pohárů. Potom přichází sebevědomí i do národního mužstva," dodal. 

Sparťansko-plzeňský výběr na Rakousko nestačil

Vrba postavil do základní sestavy všech sedm sparťanů, kteří se objevili v nominaci. Jedním z nich byl i gólman Štěch, čerstvá posila Letenských, který si tak odbyl premiéru v dospělé reprezentaci. 

Češi se od začátku zápasu snažili držet míč, kombinovali, ale do gólových šancí se dostávali jen těžce. Rakušané, kteří jsou na 40. místě žebříčku FIFA, čtyři příčky za českým týmem, 25 minut Štěcha neohrozili, ale pak mohli zničehonic udeřit. Sabitzer se obtočil kolem obránce a český debutant mezi tyčemi s vypětím sil vytěsnil míč mimo.

Na druhé straně nechybělo moc a hosté si dali vlastní gól, nebezpečnou malou domů doběhl brankář Almer. Ten měl zanedlouho mnoho potíží s lehkou střelou Limberského, který poprvé nastoupil v reprezentaci v roli kapitána.

Rakušané neútočili tak často jako domácí, v koncovce ale byli nebezpečnější a ve 34. minutě se také ujali vedení. Arnautovic si naběhl za obranu, chytře si narazil se Sabitzerem, kterému míč vrátil před prázdnou branku a útočník Rakouska už si poradil. Sabitzer navázal na premiérový reprezentační gól z pátečního duelu s Islandem.

Hořava vrátil Česku naději

Rakousko ale vedlo jen osm minut. Nejlepší ligový hráč Hušbauer za vápnem patičkou nabil Hořavovi a ten se trefil přesně do horního rohu. Dal druhý reprezentační gól a navíc se stejně jako s Kanadou prosadil v Olomouci, v jejímž dresu nakoukl do ligy.

V přestávce Vrba nahradil Hořavu Kolářem a jeho bývalý svěřenec z Plzně mohl otočit stav. Jenže od Krejčího přišla přihrávka pozdě a Kolář Almera neprostřelil. Po hodině hry zahodili domácí další dvě dobré šance. Po pěkných kombinacích pálili z hranice vápna mimo Vácha a za chvíli Dočkal. Češi podobně jako před 14 dny ve Finsku měli v druhé půli velkou převahu, tlačili se za vedoucí trefou, ale v koncovce se jim nedařilo.

To Rakousko, pro které byl duel v Olomouci generálkou na podzimní start evropské kvalifikace, si počínalo lépe. Po sérii odrazů napřáhl v 72. minutě za vápnem střídající Baumgartlinger a střelou k tyči překonal Štěcha. Čechům nepřálo ani štěstí. Nejprve Rakušané ustáli další situaci, při níž si mohli dát vlastní gól, a pak sudí kvůli faulu neuznal Kadeřábkův gól. Vrbův tým pak už neuspěl ani v závěrečném náporu. 

"Samozřejmě jsme zklamaní z toho, že jsme prohráli. První poločas byl vyrovnaný, možná ne tolik atraktivní pro diváky jako druhý. Za stavu 1:1 jsme měli tři dobré šance, abychom zvrátili stav na svou stranu. Rakušané pak z první šance v druhé půli dali gól, a i když jsme se potom snažili do poslední chvíle srovnat, nepovedlo se nám to. Vzhledem k tomu, co jsme si dnes vytvořili v druhé půli, je pro nás výsledek možná trošku krutý. Neměli jsme možná tolik štěstí jako soupeř. Asi rozhodla větší zkušenost a kvalita rakouských hráčů v útočné fázi," zhodnotil utkání Vrba

ČR - Rakousko 1:2 (1:1)Branky: 42. Hořava - 34. Sabitzer, 72. Baumgartlinger. Rozhodčí: Van Boekel - Boonman, Van de Ven (všichni Niz.). Diváci: 10 653.

ČR: Štěch - Kadeřábek, Procházka, Holek, Limberský (73. Fleišman) - Vácha, Hořava (46. Kolář) - Dočkal (63. Petržela), Hušbauer (88. Hejda), Krejčí (73. Kopic) - Vydra (73. Tecl). Trenér: Vrba.

Rakousko: Almer - Garics, Prödl, Pogatetz, Suttner - Ilsanker (89. Dragovic) - Weimann (63. Janko), Junuzovic (46. Baumgartlinger), Ivanschitz (63. Liendl), Arnautovic - Sabitzer (84. Lazaro). Trenér: Koller. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články