Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Těžký los. V kvalifikaci na Euro Čechy čeká Nizozemsko či Turecko

Nice – České fotbalisty v kvalifikaci na evropský šampionát v roce 2016 ve Francii čeká těžká práce. Tým Pavla Vrby narazí asi v nejnabitější skupině A na favorizované Nizozemsko, Turecko, nevyzpytatelný Island, Kazachstán a Lotyšsko. Postoupí přitom nejlepší dva národní celky a nejlepší třetí mužstvo, ostatní třetí týmy se o místo v soutěži utkají v baráži.

Ivo Viktor vytáhl z osudí Turecko
zdroj: ČTK/AP autor: Lionel Cironneau

Češi začnou 9. září doma s Nizozemskem a se stejným soupeřem kvalifikační skupinu zakončí na jeho půdě 13. října příštího roku. Fanoušci si mohou už teď do kalendáře poznamenat všechna utkání, protože UEFA nově stanovila jízdní řád kvalifikace hned po losu místo dřívějších diplomatických schůzek, které dolaďovaly pořadí zápasů v jednotlivých skupinách.

Ještě nikdy od rozpadu federace nechyběla česká reprezentace na evropském šampionátu. A díky novému systému tomu tak mělo být i nadále - nově se totiž místo šestnácti týmů na Euro probojuje až 24 celků, kvalifikační skupiny by tak neměly být příliš náročné. Případ pravděpodobně nejtěžší skupiny A, do níž los Českou republiku přisoudil, je však odlišný. Českou reprezentaci čeká Nizozemsko, Turecko, Island, Lotyšsko a Kazachstán.

Ivo Viktor (mistr Evropy z roku 1976), zúčastnil se losovacího aktu:

"Nervózní jsem všude a vždycky, když mám vystoupit před lidmi. Na hřišti to tak nebylo, ale jinak nejsem ten správný spíkr. Trénovali jsme to dlouho, první lekcí bylo otevírání míčků a připadal jsem si trochu jako v mateřské škole. Pak jsme los přejeli nanečisto se vším všudy a při něm náš nároďák dopadl o trochu lépe než při losu samotném. Nanečisto jsme byli v pětičlenné skupině, která byla hratelnější než ta, v níž jsme nakonec ve skutečnosti skončili."

"Některé skupiny možná vypadají relativně snadnější, ale když jsem bral reprezentaci, řekl jsem, že nic jiného než postup pro nás neexistuje. Musíme se poprat s touto těžší skupinou, doufat, že v ní všichni budou ztrácet body, že my jich budeme ztrácet nejméně a postoupíme," řekl reprezentační kouč Pavel Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Los kvalifikace o fotbalové Euro 2016 s ohlasy

Národní tým se utká se svým "tradičním" soupeřem - Nizozemskem, s nímž při posledním měření sil prohrál dvakrát 0:2, bylo tomu v kvalifikaci na MS 2006. "To je mužstvo, které patří k top hráčům na evropské scéně. Pak jsou tam takoví ti silní, jako je Turecko a podle mého názoru také Island, který v poslední kvalifikaci bojoval do poslední chvíle o postup na světový šampionát. A Lotyšsko a Kazachstán jsou varianty, které jsme si nejméně přáli. Ale chceme postoupit, musíme se s tím poprat," řekl Vrba.


Kromě zápasů s Nizozemím Čechy čeká střet s nevyzpytatelným a historicky silným Tureckem. Na Turky přitom Češi mají nepříjemné vzpomínky z evropského šampionátu v roce 2008, kdy je dva inkasované góly během posledních tří minut poslaly domů už po skupině. Poslední vzájemné utkání ale před rokem v Manise vyhráli 2:0.

Ani Island, tým ze čtvrtého koše, nebude jednoduchý protivník. V kvalifikaci na mistrovství světa se dokázal probojovat až do baráže, kde vypadl s Chorvatskem. Naposledy se Islanďané s českým týmem utkali v roce 2001 v Reykjavíku a vyhráli 3:1. "Island udělal obrovský pokrok. Viděl jsem jeho zápas s Norskem v kvalifikaci, kde hrál 1:1, a zdálo se mi, že nepatří do losovacího koše, ve kterém byl," řekl Vrba.

S Lotyšskem mají Češi výrazně lepší bilanci. Oba zápasy v novodobé historii vyhráli - na Euru v Portugalsku 2004 2:1, v přátelském utkání v Liberci v roce 2010 dokonce 4:1. Reprezentaci ovšem čeká nejtěžší soupeř z posledního koše, Kazachstán, a tím pádem i náročná cesta na východ. V minulých letech se reprezentaci Kazachstánu snažil pozvednout český trenér Miroslav Beránek, který na konci minulého roku u týmu skončil.

Los, při kterém týmy z 3. koše vybíral legendární český brankář Ivo Viktor, rozdělil účastníky do devíti skupin po šesti. Kvalifikace odstartuje 7. září a skončí 13. října příštího roku. Šampionát, na kterém se po rozšíření závěrečného turnaje poprvé představí 24 mužstev, se uskuteční ve Francii od 10. června do 10. července roku 2016.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam z losu kvalifikace na EURO 2016

Los kvalifikace na Euro 2016

Skupina ANizozemsko, Česko, Turecko, Lotyšsko, Island, Kazachstán

Skupina B: Bosna a Hercegovina, Belgie, Izrael, Wales, Kypr, Andorra

Skupina C: Španělsko, Ukrajina, Slovensko, Bělorusko, Makedonie, Lucembursko

Skupina DNěmecko, Irsko, Polsko, Skotsko, Gruzie, Gibraltar

Skupina E: Anglie, Švýcarsko, Slovinsko, Estonsko, Litva, San Marino

Skupina F: Řecko, Maďarsko, Rumunsko, Finsko, Severní Irsko, Faerské ostrovy

Skupina G: Rusko, Švédsko, Rakousko, Černá Hora, Moldavsko, Lichtenštejnsko

Skupina H: Itálie, Chorvatsko, Norsko, Bulharsko, Ázerbajdžán, Malta

Skupina I: Portugalsko, Dánsko, Srbsko, Arménie, Albánie, Francie (její zápasy budou jen přípravné, účast má jistou)

Program skupiny A:

2014: 9. září: 18:00 Kazachstán - Lotyšsko 20:45 ČR - Nizozemsko, Island - Turecko 10. října: 20:45 Turecko - ČR, Lotyšsko - Island, Nizozemsko - Kazachstán 13. října: 18:00 Kazachstán - ČR, 20:45 Island - Nizozemsko, Lotyšsko - Turecko 16. listopadu: 18:00 Nizozemsko - Lotyšsko, 20:45 ČR - Island, Turecko - Kazachstán 2015: 28. března: 16:00 Kazachstán - Island, 18:00 ČR - Lotyšsko, 20:45 Nizozemsko - Turecko 12. června: 18:00 Kazachstán - Turecko, 20:45 Island - ČR, Lotyšsko - Nizozemsko 3. září: 20:45 ČR - Kazachstán, Nizozemsko - Island, Turecko - Lotyšsko 6. září: 18:00 Lotyšsko - ČR, Turecko - Nizozemsko 20:45 Island - Kazachstán 10. října: 18:00 Island - Lotyšsko, Kazachstán - Nizozemsko, 20:45 ČR - Turecko 13. října: 20:45 Nizozemsko - ČR, Lotyšsko - Kazachstán, Turecko - Island.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy