Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Reprezentace jde na Kanadu se dvěma útočníky i Čelůstkou

Olomouc – Na den přesně po deseti letech se čeští fotbaloví reprezentanti znovu střetnou s Kanadou. V posledním měření sil zvítězili nad severoamerickým soupeřem 5:1 a dočasný trenér Josef Pešice by si při svém pravděpodobně posledním utkání na lavičce reprezentace přál podobný výsledek. V přípravném utkání, v němž se národní tým nemá nač připravovat, plánuje kouč nasadit do hry všechny náhradníky s výjimkou brankáře Tomáše Vaclíka a vyrukovat se dvěma klasickými útočníky v základní sestavě. Přímý přenos utkání Česko - Kanada sledujte exkluzivně na webu ČT sport dnes od 17:00.

Libor Kozák (vlevo) v dresu reprezentace s Michalem Kadlecem
zdroj: Letní olympijské hry autor: Jan Tauber

Třiašedesátiletý kouč se pokusí udržet si stoprocentní bilanci a zvítězit i ve třetím utkání v roli hlavního trenéra reprezentace. Po rezignaci Michala Bílka dovedl Čechy v říjnových zbylých dvou zápasech neúspěšné kvalifikace mistrovství světa k výhrám 4:1 na Maltě a 1:0 v Bulharsku. S tím, že po zápase s Kanadou skončí a na jaře už povede reprezentaci jiný kouč, je Pešice smířený. "Beru to sportovně. Chci vyhrát, to je to hlavní, co mě teď zajímá," uvedl Pešice, který má s fotbalovou asociací smlouvu do konce roku.

Jeho celek bude v pátek usilovat o vůbec první domácí vítězství v tomto roce. Z předešlých tří duelů před vlastními fanoušky dva prohrál a má velmi nepříznivé skóre 1:5. Právě domácí porážky 0:3 s Dánskem a 1:2 s Arménií se nejvíce podepsaly pod to, že Češi nepostoupili na MS.  

Proti outsiderovi za vítězstvím

Kanada by měla být ideálním soupeřem k vylepšení bilance. V žebříčku FIFA je až na 111. místě, tedy 84 příček za českým celkem, hlavně však zažívá velké výsledkové trápení. Kanaďané naposledy vyhráli loni v říjnu nad Kubou, od té doby čekají na vítězství už dvanáct duelů a v posledních osmi utkáních nedali ani gól.

Už dopředu Pešice avizoval, že kromě druhého brankáře Vaclíka dá v utkání šanci všem hráčům do pole a větší prostor dostanou méně vyzkoušení fotbalisté. Premiéru v reprezentaci by si měli odbýt Čelůstka s Šuralem. Největší rébus řeší Pešice ve středu pole, kvůli absencím Rosického, Daridy, Plašila či Hušbauera má český tým nedostatek tvořivých záložníků.

Petr Čech: "Kanadu bych nechtěl podcenit, protože třeba v posledním zápase s Austrálií sice prohrála 0:3, ale na začátku měla několik velkých šancí jít do vedení. Navíc jak se ukázalo proti Arménii, někdy je jedno, jak bráníte, protože když se soupeř dostane k odraženému míči a pošle vám ho do šibenice, tak mu můžete jen zatleskat. A pak je fuk, jestli jde o Brazílii nebo Kanadu, protože gól je pořád stejný."

Jednou z variant je přesunutí Dočkala z pravé strany na střed, uprostřed ale může nastoupit také Vaněk či Jiráček. "Věřím, že se nám to nějak podaří poskládat, abychom hráli více týmově," přál si Pešice. Trenér plánuje do základní sestavy nasadit dva klasické útočníky a věří, že právě tudy povede cesta ke vstřelení branky. "Máme tady tři útočníky - Kozáka, Vydru, Kadlece. Myslím, že je to do budoucna takový základ pro náš útok. Dva z nich budou hrát v prvním a v druhém poločase. A může se stát, že se na hřišti objeví i všichni tři," prohlásil třiašedesátiletý kouč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články