Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Reprezentace zakončí zpackanou kvalifikaci proti Bulharsku

Sofia - Poslední vystoupení v nevydařené kvalifikaci o mistrovství světa 2014 čeká české fotbalisty v Sofii proti bulharskému výběru. Přestože svěřenci trenéra Josefa Pešiceho již nemají téměř o co hrát, chtějí se rozloučit vítězstvím a především pohlednou hrou. Základní jedenáctka by měla oproti utkání s Maltou doznat změn, Pešice však neplánuje více než tři zásahy do sestavy. Utkání sledujte na ČT sport a našem webu od 20:15, studio začne v 19:45.

Utkání ČR - Bulharsko
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Jelikož šance na postup už není, tak by mi ani nevadilo, kdybychom skončili třeba třetí ve skupině, hlavně když předvedeme v Bulharsku dobrý výkon. Pro mě je podstatné, co zápas ukáže mně a do budoucna pro český fotbal. Jestli budeme ve skupině druzí, nebo třetí, to je úplně jedno," prohlásil trenér Pešice.

Utkání v Sofii však bude zřejmě mnohem náročnější než na Maltě (4:1), kde se český výběr střelecky probudil. Bulhaři totiž stále mají teoretickou naději na postup do baráže a k tomu potřebují Čechy porazit. Zároveň ale musí doufat, že ve skupině E nebo D už žádný celek nezíská více než 16 bodů a bude mít rovněž horší skóre. To musí mít v "české" skupině i Dánsko v případě očekávané výhry nad Maltou.

Vrátí se Kozák?

Právě bulharskou snahu o vítězství by Češi mohli využít jako svou výhodu a snažit se soupeře trestat z brejků. "Oni musí vyhrát, proto musí útočit. My můžeme hrát ze zajištěné obrany a čekat na svou šanci," míní stoper Václav Procházka, který zřejmě dostane šanci v základní sestavě místo Tomáše Sivoka, potrestaného za žluté karty. Rozhodne se mezi ním a Ondřejem Mazuchem.

Josef Pešice:

"Změn nemůžeme dělat moc, ani k tomu není důvod. Pokud uděláme v záloze změnu, tak jen podle toho, jaký vybereme styl hry. Pro Procházku mluví zkušenost. Pro Mazucha zase souhra s dalším stoperem Markem Suchým z mládežnických reprezentací."

"To je vynucená změna, která nám umožní vyzkoušet další hráče. Také se vrací Libor Kozák, který ukázal, že má na to, být platným útočníkem, tak ten by měl také nastoupit. Otázkou zůstává, jak poskládáme zálohu," řekl kouč Pešice.

Pešice bude hráče nabádat, aby se nenechali vyprovokovat a vyvarovali se červené karty, za kterou by přišel trest, který by se přenesl do další kvalifikace. "Samozřejmě je na to budu upozorňovat, to patří k základním informacím. Byla by hloupost, kdybychom se tu nechali zbytečně vyprovokovat a dostali jsme červené karty, které by pak mohly být hodně citelné," dodal český trenér.

Na bulharské straně jsou absence kvůli disciplinárním trestům: kvůli vyloučení z pátečního utkání s Arménií nesmí hrát stoper Bodurov a záložník Djakov. Právě prohra s Arménií výrazně zkomplikovala Bulharům šanci na postup. Trenér Luboslav Penev byl hodně naštvaný na rozhodčího Felixe Brycha, naopak své svěřence ocenil za to, že i v oslabení byli lepší než soupeř.

"Utkání sledoval naživo Dan Drahokoupil a sdělil nám své poznatky. Bulharsko máme nastudované. Víme, že to bude soupeř jiného 'levelu' než Malta, a bude na hráčích, aby ukázali, že se na nich dá stavět. Bulhaři už mají postup těžký, ale i tak se budou chtít vytáhnout a bude to těžké," dodal Pešice.

"Víme, že naše pozice není dobrá, ale zůstáváme pozitivní. Ve fotbale je možné všechno a já v baráž věřím. Teď nás ale nezajímá. Naším úkolem je porazit Česko minimálně o tři branky, pak se uvidí," řekl trenér Bulharů Ljuboslav Penev. Bulharský tým má podle něj sílu na to, aby českému výběru tři branky vstřelil. "Máme své plány, jak toho dosáhnout. Určitě se soustředíme hlavně na útočnou hru a budeme riskovat více než obvykle. Ale zas to nemůže být bezhlavé útočení. Budeme se držet plánu, a pokud to bude třeba, budeme ho postupně upravovat," naznačil Penev taktiku na utkání.

V "české" skupině se téměř jistě zrodí nejhorší celek z druhých míst, který do baráže nepůjde. Jediným dosud známým účastníkem baráže jsou Švédové, minimálně barážovou jistotu ale už mají i Španělsko, Francie, Rusko, Portugalsko, Anglie, Bosna a Řecko.

V posledním hracím dnu kvalifikace půjde vedle přímého postupu také o to, kterých sedm týmů z druhých míst doprovodí Švédsko do bojů v evropské baráži o další čtyři postupová místa. Zatímco o vítězích pěti kvalifikačních skupin je už rozhodnuto, skupina G slibuje dramatické rozuzlení. Vedoucí Bosna a Hercegovina i druhé Řecko mají shodně 22 bodů a oba týmy tak musejí hrát na vítězství.

V lepší pozici jsou Bosňané, kteří mají o sedmnáct gólů lepší skóre, a tak jim stačí v Litvě jakákoliv výhra. Celá balkánská země je na nohou, od roku 1995, kdy hraje pod samostatnou hlavičkou mezistátní zápasy, ještě nikdy nebyla tak blízko účasti na mistrovství světa nebo Evropy. V posledních dvou kvalifikacích neuspěla v baráži proti Portugalsku, teď však tým kolem exteplického Edina Džeka pevně věří v premiérový postup na závěrečný turnaj.

Bosňané: Jsme 90 minut od Brazílie

"Jsme připraveni získat nejdůležitější tři body v historii našeho týmu. Od Brazílie nás dělí 90 minut, víme, co je v sázce. Pokud ukážeme, co umíme, není pochyb o tom, že v Litvě vyhrajeme," uvedl záložník Zvjezdan Misimovič, podle startů nejzkušenější bosenský reprezentant.

Napínavé bude i vyvrcholení ve skupině H, kde se o přímý postup na dálku utkají Anglie a Ukrajina. Výběr Albionu po pátečním triumfu 4:1 nad Černou Horou drží jednobodový náskok na východoevropského soupeře a účast v Brazílii může stvrdit doma proti Polsku, které již vypadlo ze hry.

Ve skupinách F a I by mělo dojít pouze k definitivnímu potvrzení postupujících, Rusové před Portugalci i Španělé před Francouzi mají náskok tří bodů a navíc lepší skóre.

Obhájci světového zlata a mistři Evropy Španělé jsou ve stejné situaci jako Rusko, s Gruzií jim stačí k definitivě postupu bod. To by pro nejlepší tým planety neměl být problém, doma naposledy prohrál před 29 zápasy v listopadu 2006 s Rumuny. V pátek Španělé zdolali Bělorusko těsně 2:1.

Úterní program evropské části kvalifikace:

Skupina A: 20:30 Jagodina: Srbsko - Makedonie, 21:00 Brusel: Belgie - Wales, Glasgow: Skotsko - Chorvatsko.

Skupina B: 20:15 Sofia: Bulharsko - Česko, Kodaň: Dánsko - Malta, 20:45 Neapol: Itálie - Arménie.

Skupina C: 20:45 Solna: Švédsko - Německo, Dublin: Irsko - Kazachstán, Tórshavn: Faerské ostrovy - Rakousko.

Skupina D: 20:00 Istanbul: Turecko - Nizozemsko, Budapešť: Maďarsko - Andorra, Bukurešť: Rumunsko - Estonsko.

Skupina E: 18:00 Nikósie: Kypr - Albánie, 20:00 Bern: Švýcarsko - Slovinsko, Oslo: Norsko - Island.

Skupina F: 19:00 Baku: Ázerbájdžán - Rusko, Coimbra: Portugalsko - Lucembursko, Ramat Gan: Izrael - Severní Irsko.

Skupina G: 19:00 Pireus: Řecko - Lichtenštejnsko, Kaunas: Litva - Bosna a Hercegovina, 20:10 Riga: Lotyšsko - Slovensko.

Skupina H: 21:00 Serravalle: San Marino - Ukrajina, Londýn: Anglie - Polsko, Podgorica: Černá Hora - Moldavsko.

Skupina I: 21:00 Albacete: Španělsko - Gruzie, Paříž: Francie - Finsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články