Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bílek: Z pěti zbývajících zápasů potřebujeme aspoň čtyři výhry

Praha - Váhá nad složením obrany a doufá, že jeho tým ze sebe v pátečním kvalifikačním duelu s Itálií vydá to nejlepší. Kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek chce odčinit domácí bodové ztráty s Bulharskem a Dánskem. Porážka by podle něj už téměř znemožnila postup na šampionát do Brazílie v příštím roce. "Jsme ve velmi těžké situaci, ale věřím, že máme na to, abychom Itálii potrápili a nějaký bod z utkání vydolovali," řekl Bílek.

Český tým je v kvalifikaci po pěti odehraných zápasech na třetí pozici, na vedoucí Itálii ztrácí pět bodů. Na šampionát přímo postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, baráž si zahraje osm nejlepších týmů z druhých míst.

"Na první příčku už ani tak nemyslíme. Spíš chceme dosáhnout na druhé místo a uhrát co nejvíc bodů. Zbývá odehrát pět zápasů a potřebujeme alespoň čtyřikrát vyhrát," naznačil Bílek, jehož soubor kromě pátečního duelu ještě čekají utkání v Bulharsku, na Maltě, s Arménií a ještě v Itálii.

Bílek váhá, jestli na post stopera nasadí Michala Kadlece, nebo Marka Suchého. Kdyby nastoupil Suchý, posunul by se Kadlec na levý kraj obrany a Limberský by vpravo asi vystrnadil Theodora Gebre Selassieho.

Ale také nad obsazením postů v záloze a útoku Bílek ještě uvažuje. "O sestavě a rozestavení mám jasno asi z 80 procent," řekl kouč, který buď vsadí na herní schéma na 4-2-3-1, nebo 4-4-2. Základem je podle něj bezchybná defenziva a pokrytí tvůrce hry Pirla. Ofenzivní smršť trenér neplánuje, italská obrana je prý zranitelnější hlavně při brejkových situacích a rychlých přechodech do útoku.

Michal Bílek:

"Na protiútoky jsme se hodně zaměřili i v naší přípravě. Je nutné zhustit střed pole, ale Itálie má i velmi nebezpečné kraje. Musíme zahrát velmi dobře na celé obranné polovině."

Rosický: Máme před sebou klíčový zápas 

"Pro nás to je klíčový zápas, ale nesmíme tomu podléhat. My jsme v těžkých chvílích v minulosti vždy dokázali zabrat. Snad se nám v pátek povede to samé," věří kapitán Tomáš Rosický. Záložník Arsenalu je na střet s úřadujícími vicemistry Evropy, kteří za poslední tři roky prohráli jediný soutěžní zápas ve finále loňského ME se Španělskem, pořádně natěšený.

"Ale Itálie, to je top tým. Skvělý brankář Buffon, v záloze se všechno točí kolem Pirla, který je pro ně bez debat klíčovým hráčem. Útočník Balotelli je sice občas náladový, ale pořád to je obrovský talent s neskutečnou kvalitou," vypočítával Rosický.

Sám vnímá, jak velkou vzpruhu by pro český výběr znamenalo páteční vítězství. Češi jsou nyní ve skupině třetí s pětibodovou ztrátou právě na Itálii. "Každopádně to bude nádherný zápas a snad na vyprodaném stadionu. Na druhou stranu mnoho lidí poté, co zažilo v minulých dnech při záplavách, nemusí mít na fotbal náladu. Kdyby se mi stalo něco podobného, asi bych to vnímal podobně," řekl Rosický.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbaloví reprezentanti jsou zdraví a připravení na utkání s Italy
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články