Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Česko čeká zápas o přežití v kvalifikaci. Musí porazit Arménii

Jerevan - Českou reprezentaci čeká zásadní zápas celého kvalifikačního cyklu. V Jerevanu proti Arménii musí vyhrát, aby zachránila jak šanci kvalifikovat se alespoň do baráže o mistrovství světa v Brazílii, tak svého kouče Michala Bílka. 

Česka fotbalová reprezentace
zdroj: ISIFA

"Komplikace to je obrovská. A je jen na nás, jak se z toho dostaneme. Šanci na odčinění tohoto zaváhání máme. Teď už ale není jiné cesty než vše vyhrávat," řekl hned po krutém výprasku s Dánskem brankář Petr Čech. V Arménii ho čeká 100. start v reprezentaci, ale když národní tým na arménské půdě neuspěje, bude mít Čechovo jubileum hořkou příchuť. Hrozí totiž, že se tým podruhé za sebou nedostane na závěrečný turnaj MS.

Fotbalisté jsou po posledním nezdaru opět pod tlakem a mediální kritikou jako za Bílkovy éry za necelé čtyři roky už poněkolikáté. Před zápasem s Dánskem je sice namlsaly výhry v přípravných duelech se Slovenskem a v Turecku, ale teď jsou zase zatlačeni do kouta. "Beru to tak, že když nevyhrajeme, bude to pravděpodobně můj konec. Prohrou s Dánskem jsme si hodně pohoršili," připustil samotný Bílek.

Předpokládané sestavy:

Arménie: Berezovskij - Aleksanjan, Arzumanjan, Voskanjan, Hovhanisjan - Muradjan, Mchitarjan, Pizzelli - Manučarjan, Movsisjan, Kazarjan

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Darida, Hübschman, Rosický - Vydra, Lafata

Předseda FAČR Miroslav Pelta v neděli řekl, že výkonný výbor se bude Bílkovou budoucností zabývat bez ohledu na to, jak dopadne duel v Arménii. "I trenér Bílek ví, že v úterý se o jeho osudu může rozhodovat. Ale počkejme si na to, jak na tom v úterý večer budeme. Teď nechci do týmu vnášet paniku," řekl Pelta před cestou do Arménie. Reprezentaci by se teď hodilo, kdyby na patnáctitisícovém Stadionu republiky zopakovala výhru 3:0 z podzimu 2004.

Češi jsou totiž v kvalifikaci v kritické situaci, protože ze čtyř zápasů získali jen pět bodů a jediné vítězství s Maltou. Brzdí je i bídná produktivita: zaznamenali jen tři vstřelené branky a všechny opět proti outsiderům z Malty. Ve dvojzápase s Dánskem i proti Bulharsku vyšli úplně naprázdno. Nyní musejí zabrat proti Arménii, které ve skupině B patří předposlední pozice. "Asi musíme být pořád pod tlakem. Ale teď to máme ještě těžší než třeba v minulé kvalifikaci nebo na Euru. Ale vždycky jsme se z toho dokázali dostat, tak to snad dokážeme i teď," uvedl záložník Jaroslav Plašil.

Reprezentace znovu čeká, jestli se bude moci spolehnout na kapitána Tomáše Rosického. Ten kvůli problémům s naraženým stehenním svalem naskočil do duelu s Dánskem až od 60. minuty a tým bez něj byl bezradný. Rosický sice poslední dva tréninky absolvoval bez větších úlev, ale o jeho startu se bude znovu rozhodovat až těsně před úterní bitvou.

Také Arméni berou utkání jako klíčové. Po porážkách v Bulharsku a s Itálií vědí, že doma také nesmějí klopýtnout, pokud chtějí živit naděje na účast na své první velké akci v historii. Domácí spoléhají na své ofenzivní hvězdy Henrika Mchitarjana ze Šachtaru Doněck, parťáka záložníka Tomáše Hübschmana, a útočníka Juru Movsisjana. Toho zase ze společného působení ve Spartaku Moskva výborně zná obránce Marek Suchý. Úterní zápas mezi Arménií a ČR začne v 17:00 v přímém přenosu ČT sport. Hlavním rozhodčím bude Rumun Pavel Balaj.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články