Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Španělé na Poháru FIFA zaslouženě porazili Uruguay 2:1

Sao Lourenco da Mata (Brazílie) - Fotbaloví suveréni posledních let ze Španělska vstoupili do Poháru FIFA vítězstvím nad jihoamerickými mistry z Uruguaye, když prvních 80 minut v zápase dominovali. Rozhodující gól svěřenců trenéra del Bosqueho vstřelil ve 32. minutě útočník Valencie Roberto Soldado, za Uruguay pouze snížil v minutě 88. z přímého volného kopu Luis Suárez. Španělé neprohráli ani desátý vzájemný zápas s Uruguayí a protáhli sérii neporazitelnosti na 23 duelů.

Pedro Rodríguez
zdroj: ČTK/AP autor: Fernando Llano

Před malým vápnem v 5. minutě centrovaný míč jen prosvištěl kolem kopačky španělského útočníka Soldada, protože jej stihla tečovat uruguayská obrana. Na konci úvodní desetiminutovky záložník Barcelony Fabregas placírou trefil levou tyč uruguayské brány, gólman Muslera se za jeho střelou jen ohlédl.

O deset minut později už udeřilo. Po rohovém kopu se míč dostal k Pedrovi, jehož střelu nechtěně tečoval do vlastní branky uruguayský kapitán Diego Lugano a Španělsko se ujalo vedení 1:0. Ve 32. minutě zvýšil vedení Španělů po výtečné Fabregasově přihrávce Soldado. Marně se ho uruguayská obrana snažila vystavit ofsajdu.

Do druhé půle nastoupili Uruguayci s jednou změnou v sestavě. Záložníka Southamptonu Gastóna Ramíreze vystřídal Álvaro González z římského Lazia. Na hřišti ale nadále měli navrch Španělé. V 56. minutě předvedl své umění Cesc Fabregas, když po individuálním průniku střílel těsně vedle pravé tyče uruguayské brány. V 64. minutě zase nedaleko levé tyčky Jihoameričanů mířil Pedro.

V 69. minutě vyslal uruguayský trenér Tabárez na hřiště místo Diega Péreze třetího útočníka, nejlepšího hráče mistrovství světa 2010 Diega Forlána. Forlán podporou útočného dua Suárez – Cavani opravdu na pár minut dokázal trochu rozproudit uruguayský útok. Po krátkém záchvěvu Urugaye ale Španělé dál kontrolovali zápas, který ve své poslední třetině moc fotbalové krásy nenabídnul, což část diváků ocenila pískáním.

Z fotbalové bídy v 88. minutě vystoupil famózně zahraný trestný kop liverpoolského útočníka Luise Suáreze, který míč poslal do levého růžku Casillasovy branky podobně jako v předchozím zápase Mexika s Itálií Andrea Pirlo.

V hektickém závěru měli ještě velkou šanci Španělé, když Soldadův sprint na bránu zastavil González nedovoleným způsobem. Sudí ale faul neodpískal, skóre už se nezměnilo a mistři světa i Evropy při své premiéře na letošním Poháru FIFA zdolali mistry Jižní Ameriky 2:1.

Španělsko - Uruguay 2:1 (2:0)

Branky: 20. Pedro, 32. Soldado - 88. Suárez. Rozhodčí: Nišimura (Jap.). Diváci: 41 705.

Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi (77. Martínez), Busquets, Iniesta - Pedro (81. Mata), Soldado, Fábregas (65. Cazorla). Trenér: Del Bosque.

Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Gargano (63. Lodeiro), Pérez (69. Forlán), Rodríguez - Suárez, Ramírez (46. González), Cavani. Trenér: Tabárez.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články