Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Jablonec proti Boleslavi: Kdo vyhraje pohár a půjde do Evropy?

Chomutov/Praha - Již večer se rozhodne o tom, kdo si zajistí druhou velkou českou trofej. Jablonec i Boleslav si zahrají de facto play-off o účast v Evropské lize, do jejíhož třetího předkola se probojuje vítěz poháru České pošty. Oba týmy již jednou pohár dokázaly vyhrát, Jablonec však v posledních třech finálových účastech nedokázal zvítězit. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a na našem webu.

Karel Piták
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Středočeši budou chtít v Chomutově navázat na triumf z předminulé sezony, Baumit zase na úspěšný rok 1998. Zkušenější Jablonec se mezi nejlepší dvojici soutěže dostal už čtyřikrát (1998, 2003, 2007 a 2010), ale radoval se pouze proti Drnovicím, které porazil 2:1 v prodloužení. Mladá Boleslav se naopak může pochlubit stoprocentní bilancí, když dokázala jediné finále s Olomoucí proměnit ve vítězství (1:1, na penalty 4:3).

Trenér Roman Skuhravý, jenž vede Severočechy teprve od začátku května, zažil památný rok 1998 ještě v roli jabloneckého hráče. "Je to zápas s velkým Z a pro mě osobně velká výzva. Při jediném jabloneckém pohárovém triumfu jsem byl na hřišti v základní sestavě, takže pokud bychom teď v pátek v Chomutově uspěli, měl bych tu pohárovou sbírku kompletní, což by bylo úžasné," uvedl Skuhravý, jehož svěřenci v semifinále vyřadili sousední Liberec.

Semifinálový zápas však provázela velká kontroverze ohledně řízení zápasu ze strany rozhodčího Michala Patáka. Liberečtí hráči, konkrétně Ondřej Kušnír s Jiřím Štajnerem, jeho výkon tvrdě kritizovali na Twitteru. "Počet hráčů na hřišti 14:11", uvedl pravý bek Slovanu. Rozhořčil se i Štajner, který označil zápas s Jabloncem za "prasárnu" a hashtagem naznačil, že za údajně nekalým výkonem sudího mohl stát majitel Baumitu a šéf FAČR Miroslav Pelta. Kušnír i Štajner v úterý za své výroky obdrželi disciplinární trest v hodnotě 10 000,- Kč.

Utkání s Libercem bylo zároveň jediné z posledních sedmi zápasů, v němž Jablonec zvítězil, přišlo těsně po debaklu 1:5 na hřišti Slavie a po odvolání trenéra Kotala. Jablonec na hřišti nepůsobí uvolněným dojmem, což potvrzují i výroky nového kouče Skuhravého po nepřesvědčivé domácí remíze s Jihlavou. "Od začátku utkání jsme měli problém v přechodové fázi, špatně jsme řešili situace po ztrátě míče. Když jsme poté získali balon, chyběla lehkost i kvalita. Soupeři jsme díky špatné organizaci umožnili dvě velké šance."

Uspět pochopitelně chce i kouč Mladé Boleslavi Ladislav Minář, který vedl středočeské mužstvo i ve finále před dvěma roky. Účast ve finále bere trochu i jako ocenění za to, čím si Boleslav musí projít. "Kdo se na to dívá rozumně, viděl, s čím jsme se potýkali. Tato sezona je pro nás šílená," podotkl. "Když se podívám na jaro, žádné utkání jsme nehráli ve stejné sestavě. Vypadne jeden hráč, vrátí se, vypadnou další dva hráči. Myslím si, že tohle je velký handicap, který nás docela sráží. S těmito problémy by mělo problém poradit si i jiné mužstvo, které hraje ve špičce tabulky," mínil Minář.

Zraněný obránce mladoboleslavských, stejně jako Janíček a záložník Magera, k zápasu určitě nenastoupí, start dalších hráčů je nejistý. Minář ani den před zápasem stále neví, jakou nasadí sestavu. "Přivezl jsem všechny hráče mimo dlouhodobě zraněných, je tady dvacet hráčů a dva brankáři. Máme tam stále otazníky, nominaci na utkání a sestavu určím až zítra, protože dnes je ještě trénink a může nám napovědět, co s některými otazníky," řekl Minář.

Mladá Boleslav se bude muset oklepat z ostudné porážky se Spartou, které na Letné v předchozím utkání podlehla 0:4. Prohra zraněními zdecimovaného týmu však přišla jen několik dní po vítězství 2:1 na stejném místě. Boleslav na Letné uspěla poté, co téměř celý druhý poločas hrála v početní převaze po hororovém zákroku Kweukeho na Dosoudila.

V lize sedmá Mladá Boleslav se svým soupeřem v Gambrinus lize třikrát za sebou neprohrála a v posledních dvou utkáních mu pokaždé dala tři góly. Celková vzájemná bilance je však nesmírně vyrovnaná - šest vítězství Boleslavi, pět Jablonce a šest remíz. Příští středu se pohároví finalisté střetnou i v 28. ligovém kole.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články