Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Všichni se těší, ale ve vzduchu visí napětí, hlásí český konzul a bývalý fotbalista

Praha – Jméno českého konzula působícího v hlavním městě Brasília není v tuzemském fotbalovém prostředí vůbec neznámé. Viktor Dolista jako sedmnáctiletý začínal s vrcholovým fotbalem ve Spartě, kde trénoval za rezervu letenského týmu po boku Tomáše Rosického nebo Jana Kollera. Vedle fotbalové kariéry se vrhl i na studia. Úspěšně je dokončil na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. Dnes pracuje pro Českou republiku v zemi, kde večer začíná fotbalové šílenství.

Brazilská vlajka v ulicích před startem MS
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Sharifulin Valery

"Brazilci se na dnešní zápas proti Chorvatsku těší. Ve vzduchu zároveň ale visí napětí, aby se vše podařilo. Protesty, které začaly už na Konfederačním poháru, jsou určitou hrozbou. Snad se ti, kdo je provádí, přikloní na stranu fotbalu, aby přivítali fanoušky a návštěvníky z cizích zemí," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČT24.

Stávky zasáhly Brazílii i v den startu šampionátu. "V Riu stávkují zaměstnanci na letišti a má to trvat čtyřiadvacet hodin. Další stávka je nahlášena ve Fortaleze. Je to takové vydírání a snaha odborů k donucení vlády, aby neměla kam couvnout. Jde jim samozřejmě o zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek," vysvětlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Český konzul v Brazílii Viktor Dolista o začátku fotbalového MS

"Já se těším, bude to nezapomenutelný zážitek. Možná nám zaměstnancům konzulátu ubyde práce," uvedl bývalý hráč od ligy po divizi, který má ve sportovním životopise kluby z nižší fotbalové soutěže v Portugalsku nebo Anglii. V domácí soutěži má ligový start v dresu Českých Budějovic a Mladé Boleslavi.

Patří domácí výběr mezi jeho favority? "Jsme tu na návštěvě, měli bychom jim alespoň částečně fandit. Ale nebudu se zlobit, když vyhraje někdo menší jako Portugalsko nebo Belgie," přál si.

A co by se podle něj stalo, kdyby kanárci nezískali vysněné domácí zlato? "Brazilci očekávají od svého týmu finálovou účast. Hovoří se hodně o roku 1950, kdy prohráli neslavně s Uruguayí 1:2. Minimálně finálová účast bude znamenat podařený šampionát. Pokud by vypadli už třeba ve skupině, tak by se ta energie mohla zvrtnout někam jinam," konstatoval.


Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články