Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdo z talentovaných mladíků naplní na MS prognózu budoucí hvězdy?

Sao Paulo - Pokud někdo z nich předvede na blížícím se šampionátu něco pododně úžasného jako tehdy devatenáctiletý Michael Owen na MS ve Francii 1998, zůstane v paměti jako "kometa" MS. Na fotbalovém mistrovství světa se vedle zavedených a globálně uznávaných hvězd představí také několik talentovaných reprezentantů s velkým potenciálem. Ti si již stačili vysloužit do jisté míry zavazující přezdívky "Nový Xavi", "Nový Didier Drogba" či "Nový Lionel Messi". Brazilský šampionát je pro ně velkou šancí slavnější vzory napodobit, nebo je možná i překonat.

Romelu Lukaku
zdroj: ČTK/AP autor: Johanna Lundberg

Bývalý anglický útočník Owen v osmifinálovém zápase s Argentinou vstřelil nádherný gól, při němž obešel dva obránce a technickou střelou poslal míč z plného běhu do horního růžku branky. Nervy drásající duel skončil remízou 2:2, Owen obstál i při penaltovém rozstřelu, selhali však jeho dva spoluhráči a hrdý Albion se zahalil do smutečního.

Jednou z nejčastěji zmiňovaných budoucích hvězd je Španěl Koke. Záložník Atlétika Madrid zažil fantastickou sezonu a mateřskému klubu pomohl k prvnímu mistrovskému titulu od roku 1996 i k postupu do finále Ligy mistrů. Dvaadvacetiletý středopolař si dirigentskými schopnostmi vysloužil přízvisko "Nový Xavi" a sám barcelonský záložník označil reprezentačního spoluhráče za svého nástupce.

Na mladou oporu Atlétika hodně spoléhá i trenér Španělska Vicente del Bosque. "Mám v Kokeho slepou víru. Xaviho slova o něm byla správná, je to záložník s velkou budoucností. Doufejme, že Koke bude i klíčovým mužem pro reprezentaci," řekl Del Bosque.

Loni se Koke - celým jménem Jorge Resurrección Merodio - stal mistrem Evropy do 21 let. Na svém prvním velkém turnaji by španělskému A-týmu rád pomohl k obhajobě světového triumfu.

Koke v souboji s Danielem Alvesem
zdroj: ČTK/AP autor: Paul White

Zaručený kanonýr Lukaku

Belgičan Romelu Lukaku je už dlouho srovnávaný se svým dětským idolem Drogbou. Jednadvacetiletý robustní útočník je už tři roky hráčem Chelsea, kde však na rozdíl od opory Pobřeží slonoviny velkou šanci nedostal.

Minulou sezonu Lukaku hostoval v Evertonu, kde si připsal patnáct ligových branek, o rok dříve dal ve West Bromwichi sedmnáct gólů. Ani to mu ale zřejmě na základní sestavu Chelsea stačit nebude. Bývalý hráč Anderlechtu přiznal, že touží z londýnského klubu odejít a výkony v Brazílii si zajistit nové angažmá.

"V této fázi se musím dívat na sebe a hrát dobře na mistrovství světa. To je velmi zajímavé pro každého hráče, který chce přestoupit. A já musím být jedním z nich," prohlásil Lukaku. Na jeho střelecké schopnosti hodně sází i belgická reprezentace, která bývá často označována za černého koně jihoamerického turnaje.

Na německého Messiho dohlíží v Bayernu Guardiola

K argentinskému čtyřnásobnému držiteli Zlatého míče Messimu už bylo přirovnáváno nesčetně nadějných fotbalistů po celém světě. Jedním z nich je i záložník Mario Götze, kterého Franz Beckenbauer nazval německým Messim. "Má stejné chápání hry i techniku a je to fotbalista, který jedná pouze na základně svých instinktů - přesně jako Messi," ocenil Götzeho mistr světa z roku 1974.

Mario Götze
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Dvaadvacetiletý hráč loni přestoupil za 37 milionů eur z Dortmundu do Bayernu Mnichov, kterému pomohl k zisku bundesligového titulu a k triumfu v Německém poháru, ačkoli v týmu trenéra Pepa Gurdioly neměl i kvůli zranění úplně klíčovou roli. Götzeho velkou výhodou je univerzálnost, protože v Bayernu i v reprezentaci už hrál ve středu i na kraji zálohy a také na pozici "falešného" útočníka.

Ještě Pogba, Sterling a Immobile

Odborníci mezi možné mladé hvězdy mistrovství světa řadí několik desítek fotbalistů. Prakticky každý z 32 účastníků šampionátu má v kádru alespoň jednoho hráče kolem dvaceti let, jemuž je v případě úspěchu v Brazílii předpovídána zářná budoucnost a už nyní bývá přirovnáván k nějakému slavnějšímu kolegovi.

Například v brazilském mužstvu čeká na svou šanci Bernard z Šachtaru Doněck, Francie má v týmu slibné mladíky Paula Pogbu (Juventus) a Antoina Griezmanna (San Sebastian), kteří se pokusí zastoupit zraněného Francka Ribéryho.

Povedenou sezonu v Liverpoolu touží na MS potvrdit teprve devatenáctiletý Angličan Raheem Sterling, Itálie bude zase hodně spoléhat na útočníka Cira Immobileho. Nejlepší střelec minulé sezony Serie A na rozdíl od řady hráčů o nové angažmá hrát nebude, protože už před MS přestoupil z FC Turín do Dortmundu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články