Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Fortaleza – Estádio Castelao

Jednačtyřicet let starý, ale před světovým šampionátem kompletně zrekonstruovaný stadion Castelao, přivítá hned šestici duelů. Mezi nimi i souboj domácího týmu s Mexikem nebo důležité čtvrtfinále. Kapacita přes 60 tisíc sedadel pak zaručí skvělou atmosféru.

Estádio Castelao
zdroj: FIFA

Estádio Castelo je domovem hned dvou brazilských týmů: Ceara a Fortaleza. Stadion byl postaven v letech 1969 až 1973 a ještě ten rok jej slavnostně otevřelo utkání obou domácích týmů, které skončilo bezbranovou remízou. O rekonstrukci stadionu bylo rozhodnuto už v roce 2001, předělávání arény pak trvalo přibližně dalších deset let.

Během rekonstrukce se jeho kapacita zvýšila o tisíce míst, pod arénou vyrostlo podzemní parkoviště pro téměř dvě tisícovky automobilů, dostavěny byly VIP boxy, mediální centra a navíc frajeřinka v podobě zatahovací střechy. Fortaleza nechala ke stadionu prodloužit nadzemní dráhu i dvě linky metra, takže pro fanoušky je teď přístup na fotbalová klání, ale i koncerty, daleko snažší než v minulosti.

Fortaleza

Původně malá vesnice vděčí za svůj název Holanďanům, kteří toto území v polovině 17. století kontrolovali. Fortaleza je jednou z hlavních turistických destinací na severovýchodě Brazílie, ostatně díky 34 kilometrů dlouhým nádherným plážím se není co divit. Vesnice se o pár století později rozvinula do výnamného ekonomického centra státu Ceará. Většina kulturního vyžití se točí právě kolem pláží - jejich středobodem jsou neobvyklé restaurace a ryby nebo nejrůznější plody moře, kam až oko dohlédne.

Zdroj: FIFA

Zdaleka nejbouřlivějším utkáním bude duel Brazilců s Mexikem v základní skupině. Že umí fanoušci ve Fortaleze vytvořit parádní atmosféru, dokazuje dvanáct let starý přátelák s Jugoslávií, do něhož nastoupila i někdejší hvězda Ronaldo. Stánek tehdy praskal ve švech a euforie prýštila na kilometry daleko. Bylo to navíc pár měsíců předtím, než Brazílie zvítězila na mistrovství světa...

Aréna Castelo přivítala v roce 1980 i Papeže Jana Pavla II. a starý stadion si tehdy připsal dnes už nepřekonatelnou návštěvu: 120 tisíc lidí. V poslední době se zde kromě fotbalových zápasů, jako byly třeba některé loňské duely Poháru konfederace, konají megakoncerty populárních zpěváků - např. Eltohna Johna, Beyoncé nebo Paula McCartneyho.

Zápasy v aréně ve Fortaleze

14. června 21:00 Uruguay - Kostarika (skupina D)

17. června 21:00 Brazílie - Mexiko (skupina A)

21. června 21:00 Německo - Ghana (skupina G)

24. června 22:00 Řecko - Pobřeží slonoviny (skupina C)

29. června 18:00 vítěz skupiny B - druhý ze skupiny A (osmifinále)

4. červnece 22:00 (čtvrtfinále)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články