Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rio de Janeiro – Maracaná

Není snad fotbalového fanouška, který by to jméno neslyšel – Maracaná. Svatostánek fotbalu. Stadion stvořený pro velké zápasy. Místo, kde byli dekorováni mistři světa v roce 1950 a kde si trofej převezmou i příští světoví šampioni. Fotbalový stánek, kde se sešlo k jedinému utkání skoro dvě stě tisíc fanoušků. Tohle všechno platí pro jediný stadion, legendární Maracaná. 

Konstrukci stadionů pro letošní mistrovství provázely protesty veřejnosti, stavby se protahovaly a nabíraly zpoždění. Možná se ale jedná o brazilský syndrom. Před mistrovstvím světa 1950 totiž byla situace prakticky identická. I stadion Maracaná se rodil v bolestech. Práce na stadionu, který měl hostit finále šampionátu, byly započaty až v polovině roku 1948 a stavba tak nabrala zpoždění vlastně dříve, než začala.

Maracanazo

Přestože práce na stadionu, který vyrostl v Riu de Janeiru, pokračovaly až do roku 1965, mistrovství světa se zde odehrálo. V prvním utkání šampionátu rozdrtila Brazíle - hlavní favorit na triumf - Mexiko 4:0, a když se o tři týdny později postavili domácí na Maracaná v rozhodujícím utkání finálové skupiny Uruguayi, nikdo neočekával nic než titul mistrů světa.

Na triumf Brazílie se přišlo podívat dodnes rekordních 199 854 diváků, jenže přišel šok. Domácí se sice podle očekávání dostali do vedení, v 66. minutě utkání však Uruguay vyrovnala a jedenáct minut před koncem vstřelil Ghiggia vítězný gól outsidera. "Najednou bylo úplné ticho, 200 tisíc fanoušků jakoby zmrzlo. Působilo to tak, jako kdyby přestali dýchat. Nemohli ani zvýšit hlas a podpořit Brazílii. To byl moment, kdy jsem si uvědomil, že už to nezvládnou. A my vyhrajeme," popisoval Ghiggia o mnoho let později rozhodující okamžik.


Poražení Brazilci byli výsledkem šokováni. Frustrovaní pořadatelé, kteří si byli jisti brazilským vítězstvím, ani po konci duelu nepřipravili vítězný ceremoniál. Žádná hymna pro vítěze, žádná vyvěšená vlajka. Všemi zapomenutý prezident FIFA musel sám najít uruguayského kapitána Obdulia Varelu a mimo veškerou pozornost mu předal trofej pro světové šampiony. Pro utkání se v Brazílii vžil termín "Maracanazo", volně přeloženo "výbuch na Maracaná". Brazilci doufají, že o 64 let později se nebude podobný výbuch opakovat.

Rio de Janeiro je s 6 186 710 obyvateli po Sao Paulu druhé největší město Brazílie, rozkládá se na území o velikosti 1 260 km² a až do roku 1960 bylo hlavním městem Brazílie. Symbolem města je gigantická socha Krista vykupitele, která se tyčí na kopci nad Riem. Každý rok se ve městě koná světoznámý karneval, pestrobarevný průvod tanečních škol samby. Městu samotnému se v portugalštině přezdívá "Cidade Maravilhosa", což znamená "úžasné město". Rio de Janeiro je ale proslulé také vysokou kriminalitou spojovanou především s chudinskými čtvrtěmi, tzv. favelami.

Zdroj: Wikipedia

Stadion pro finále 

Od té doby Maracaná hostila řadu legendárních zápasů a byla tichým svědkem řady významných událostí. Pelé zde vstřelil svůj tisící gól, hrálo se tu finále Copy Américy, a když bylo Brazílii přiděleno pořadatelství letošního mistrovství světa, každý věděl, že finále se nemůže konat jinde než na Maracaná. Slavný stánek tak musel opět projít rekonstrukcí, už druhou od roku 2000. Stadion dostal novou střechu a kapacita byla snížena na 74 698 diváků. I tak zůstává Maracaná největším stadionem Jižní Ameriky.

Stadion, který se ve skutečnosti jmenuje od roku 1964 Estadio Jornalista Mario Filho po novináři, jenž hojně loboval za stavbu na konci čtyřicátých let, hostí sedm utkání mistrovství. Krom finále i jeden osmifinálový a čtvrtfinálový duel a čtyři zápasy základních skupin.

Zápasy na Maracaná:

15. června 00:00 Argentina – Bosna a Hercegovina (skupina F)

18. června 21:00 Španělsko - Chile (skupina B)

22. června 18:00 Belgie - Rusko (skupina H)

25. června 22:00 Ekvádor - Francie (skupina E)

28. červa 22:00 vítěz skupiny C – druhý ze skupiny D (osmifinále)

4. července 18:00 (semifinále)

13. července 21:00 (finále)

Zdroj
ČT sport, TÝDEN.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články