Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Island porazil Rakousko a postoupil do osmifinále

Paříž/Saint-Denis - Island na závěr skupiny F porazil Rakousko 2:1 a postoupil z druhé příčky mezi šestnáct nejlepších mužstev na šampionátu. Severský tým šel do vedení díky Jónu Bodvarssonovi, po přestávce ale Rakousko srovnalo trefou Alessandra Schöpfa. V poslední minutě utkání pak Arnór Traustason proměnil rychlý protiútok a definitivně utnul rakouské šance. Pro Rakušany tak turnaj končí už po skupině.

Radost fotbalistů Islandu
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

Rakušané působili po celých úvodních 45 minut bezradně, což byl ve výsledku identický dojem s tím, který zanechali v prvních dvou duelech na šampionátu. Jejich tvůrce hry Alaba zůstával se zády k brance utopený v pozici podhrotového hráče a další kreativní faktor Arnautovič pokračoval ve svém dosavadním tápání v mlhách.

Když však po půli přišel na hřiště střídající středopolař Schöpf, okamžitě dokázal rozhýbat průběh hry a byli to najednou Rakušané, kdo ohrožoval branku. Schöpf po čtvrthodině na trávníku efektním způsobem srovnal a několik minut na to mohl dokonce poslat svůj tým do vedení.

I přes veškerou snahu ale nakonec nedokázal své spoluhráče dovést k vítězství – Rakušané prohráli 1:2 a jejich jeden získaný bod na celém turnaji byl samozřejmě příliš málo na to, aby se směli ucházet o postup mezi šestnáctku nejlepších. 45 minut slibného výkonu Schöpfa je tak jedním z mála pozitiv, které si z mistrovství odváží.

Island šel brzy do vedení

Islanďané začali lépe než soupeř a dokonce mohli jít už ve třetí minutě do vedení. Gudmundsson by ale musel svou střelu více sklopit, takto skončila na spojnici tyčí. Seveřané ale pokračovali ve svém nátlaku a působili rozhodně soudržnějším dojmem než neklidní Rakušané. Ti si ale vypracovali také jednu velkou šanci, i když nešlo zase tolik o jejich zásluhu. Nervózní rozehrávku gólmana Halldórssona vystihl na turnaji eratický Arnautovič, ale nakonec nebyl po drobném uklouznutí schopen zakončení.

Island se po čtvrthodině dočkal zaslouženého vedení, když jednoduchou a přímočarou akci proměnil Bödvarsson. Rakušanům začínalo téct do bot – k postupu nyní potřebovali vstřelit dvě branky, proti kompaktním Islanďanům se to nicméně nejevilo jako pravděpodobný scénář. Jednu mohli přidat poté, co se rozhodčí rozhodl po faulu na Alabu nařídit penaltu – Dragovič však míč napálil jen do tyče a rakouská mizérie bez vstřelené branky pokračovala.

Schöpf dal spoluhráčům naději

Platilo to i po přestávce, kdy do branky už jasně směřující ránu Alaby zlikvidoval skluzující obránce. Rakušané nicméně do poločasu skutečně vlétli a bylo jich najednou plné hřiště. Až v šedesáté minutě – po celkem 240 minutách působení na Euru – se Rakušané konečně prosadili. Střídající Schöpf se prodral do pokutového území a s klidem poslal míč k tyčce.

O několik minut později se stejný hráč ocitl sám tváří v tvář Haldórssonovi, trefil ale jen jeho nohy. Byla to největší šance jeho týmu v zápase, která ale nikam nevedla – stejně jako bezzubá ofenziva v poslední desetiminutovce. Naopak Island se zmátořil, vyšel mu rychlý protiútok v období závěrečné rakouské křeče a bek Traustason doklepnutím přidal poslední hřebík do rakouské rakve. Island vyhrál poprvé v historii na ME, naopak Rakousko na Euru – a dá se říci, že skoro s ostudou – končí.

Island - Rakousko 2:1 (1:0)

Branka: 18. Bödvarsson, 90.+4 Traustason - 60. Schöpf. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Skúlason, Sigthórsson, Árnason, Halldórsson - Janko. Diváci: 65 714.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson (86. Ingason), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Bödvarsson (71. T. Bjarnason), Sigthórsson (80. Traustason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.

Rakousko: Almer - Dragovic, Prödl (46. Schöpf), Hinteregger, Fuchs - Klein, Ilsanker (46. Janko), Alaba, Baumgartlinger, Arnautovic - Sabitzer (78. Jantscher). Trenér: Koller.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články