Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Porážka a konec. Češi nestačili na Turecko a jedou z ME domů

Lens – Osmifinále mistrovství Evropy bude bez českých fotbalistů. Národní tým nezvládl klíčový zápas proti Turecku a po porážce 0:2 ho čeká cesta domů. Jejich soupeř naopak vykřesal naději na postup do vyřazovací části. Potřebuje ale, aby horší bilanci měl třetí tým ze skupiny E nebo F.

Byla to z českého pohledu jiná podívaná než při prvních dvou vystoupeních. Zatímco proti Španělsku a Chorvatsku národní tým pouze bránil a na polovinu soupeře se skoro nedostával. Proti Turkům to byli právě svěřenci trenéra Vrby, kteří po většinu střetnutí měli více ze hry a vytvořil si i šance. Jenže střelecky vyhořeli a místo oslav po závěrečném hvizdu zklamaně koukali k zemi.

O osudu utkání rozhodla už desátá minuta zápasu. Po sérii českých chyb utekl po levém křídle Mor. Teprve osmnáctiletá vycházející hvězda Turecka se dostala až do vápna, kde našla nabíhajícího útočníka Yilmaze, který z bezprostřední blízkosti propálil Čecha.

"U prvního gólu byla chyba, že jsme dvakrát nepřerušili hru, i když jsme mohli. Ovlivnilo to zápas, protože když někdo vede, tak může být obezřetnější, zatímco druhý musí víc útočit. Měli jsme několik šancí k vyrovnání, ale nepodařilo se nám je dohrát," litoval kouč Vrba.

Češi po inkasované brance ještě dlouho vzdorovali a tlačili se kupředu. Veškeré naděje ale utnula pětašedesátá minuta. Sudí nejprve kvůli domnělému ofsajdu sebrali tutovku Turecku. Pak ale neviděli i postavení mimo hru obránce Topala, který po standardce sklepl míč na Tufan a ten bombou pod víko zlomil český odpor.

Český tým tak odjedete ze šampionátu s jedním bodem a posledním místem ve skupině D. Turci si naopak na třetím místě udrželi naději na postup. Největší radost ale mají Severní Irové, které výsledek posunul mezi nejlepších šestnáct.  

"Jsem velice zklamaný, protože jsme nepostoupili, i když jsme to měli ve vlastních rukách, ale nezvládli jsme to. Spokojený být nemůžu, protože se nepostoupilo ze skupiny, ale na druhou stranu nám to otevřelo oči, protože třeba tempo hry je jiné než v soutěžích, kde hrají naši hráči," řekl trenér Vrba.

Český kouč udělal před Turky hned čtyři změny v sestavě a jeho svěřenci podali mnohem ofenzivnější a aktivnější výkon. Kromě desáté minuty první poločas střelecky ovládli a neměli daleko k brance.

Největší šanci přišla v šestnácté minutě. Po Dočkalově centru se do vzduchu zavěsil Sivok, jenže svůj pokus nasměroval do tyče. A tento moment jakoby naznačil, jak bude vypadat střelecká potence po zbytek střetnutí

Do dobrých pozic se dostali během úvodní pětačtyřicetiminutovky po pěkné průnikové přihrávce Kadeřábek, který však prováhal ideální moment na řešení a vychytal ho Babacan, a Plašil, jehož dalekonosnou pumelici mimo tři tyče opět vytěsnil turecký gólman.

Zatímco předfinální fáze Čechům šla, finální ideální nebyla. Vzorovým příkladem byl po změně stran Krejčí, jenž se zjevil na levém křídle za obranou Turecka, jenže situaci vůbec nevyřešil dobře a reprezentace o míč přišla.

Český tým si i přesto v druhé části několik šancí vytvořil, jenže v cestě jim stále stál dobře chytající Babacan. Na něj si nepřišli pokusy z dálky Darida a ani Necid. Veškeré naděje nakonec uťala pětašedesátá minuta, která český tým zlomila. Na národním celku byla po další inkasované brance znát bezmoc a do konce zápasu si už přes mírnou převahu další šanci nevytvořila.

To znamenalo jediné. Porážku a konec na šampionátu, jenž byl pro český tým na základě bodového zisku vůbec nejhorším v samostatné historii. "Je to obrovské zklamání. Po remíze s Chorvatskem jsme to měli ve vlastních rukách, ale bohužel jsme to nezvládli. Měli jsme šance, dali jsme tyčku, ale nenašli jsme cestu, jak dotlačit míč do sítě, a jim se to povedlo z prvních dvou střel. Závěr už byl z naší strany spíš křeč, a kdybychom hráli další čtyři hodiny, tak bychom asi gól nedali," řekl brankář Petr Čech.

ČR - Turecko 0:2 (0:1)

Branky: 10. Yilmaz, 65. Tufan. Rozhodčí: Collum (Skot.) - MacGraith (Ir.), Connor - Madden, Beaton (všichni Skot.). ŽK: Plašil, Pavelka, Šural - Köybasi, Balta. Diváci: 32 836.

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil - Pavelka (56. Škoda), Plašil (90. Kolář) - Dočkal (71. Šural), Darida, Krejčí - Necid. Trenér: Vrba.

Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Köybasi - Tufan, Inan - Mor (69. Sahan), Turan, Sen (61. Özyakup) - Yilmaz (90. Tosun). Trenér: Terim.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články