Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

UEFA hrozí Rusku a Anglii vyloučením z Eura, plánuje se omezení alkoholu

Paříž – Výkonný výbor UEFA varoval fotbalisty Ruska a Anglie, že mohou být vyloučeni z mistrovství Evropy, pokud budou pokračovat výtržnosti jejich fanoušků. Francouzský přístav Marseille má za sebou tři dny násilí a chaosu. V sobotu bylo při střetech zraněno 35 lidí a sami angličtí fanoušci označili útoky Rusů za koordinované a dobře připravené akce komand vyzbrojených tyčemi a obušky, ale i chrániči zubů. Situaci zevrubně popsal francouzský sportovní list L'Équipe. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve chce zakázat výtržníkům vstup na místa spojená s ME. Navrhl i omezit prodej alkoholu.

Střety fanoušků na Stade Vélodorme
zdroj: REUTERS

Cazeneuve také požádal vedení policie ve městech, kde se šampionát koná, o omezení prodeje a konzumace alkoholu den před zápasy a v den utkání. "Je naprosto nezbytné, aby národní federace, jejichž fanoušci způsobí podobné incidenty, byly potrestány za to, co se stalo na stadionu i mimo něj," dodal ministr.

S Ruskem už UEFA kvůli řádění fandů zahájila disciplinární řízení a verdikt má vynést v úterý. Zatím se očekává vysoká pokuta. "Výkonný výbor varoval obě asociace, že bez ohledu na rozhodnutí nezávislé disciplinární komise nebude váhat s dodatečnými sankcemi, pokud dojde k dalšímu násilí. A to včetně možného vyloučení účastníků z turnaje," stojí v prohlášení UEFA. "Vyzvali jsme obě asociace, aby apelovaly na své fanoušky, aby se chovali zodpovědně a s úctou k soupeři."

"Bereme dopis od UEFA s maximální vážností. Rozumíme potenciálním důsledkům akcí našich fanoušků," uvedla anglická fotbalová asociace.

"Bujarý" start Eura

Už v noci ze čtvrtka na pátek napadli mladí Marseillané skupinu asi 200 anglických fanoušků u dvou restaurací. Policie nastoupila se slzným plynem, pět lidí bylo lehce zraněno. Následující den napětí rostlo. Angličtí fanoušci házeli na policisty pivo a k původním potyčkám mezi místními a Angličany se občas vmísili Rusové. Ve starém přístavu nastal zmatek, osm lidí bylo zadrženo, ale vše se ještě obešlo bez většího incidentu.

Angličtí fanoušci v ulicích Marseille
zdroj: Reuters

Daleko vážnější situace nastala v sobotu. Už odpoledne na sebe narazily skupiny ruských, anglických a domácích výtržníků. Na stadionu se pak věci dále přiostřily a šlo tam už hlavně o potyčky Rusů s Angličany. V přístavu pak raději zavřeli bary a omezili provoz pěších.

Ve srovnání s podobným násilím, které v roce 1998 provázelo v Marseille zápas mezi Anglií a Tuniskem, se nynější potyčky vyznačovaly něčím novým. Totiž odhodlaností ruských výtržníků opravdu ublížit. "To jsou ti opravdoví, ti tvrdí. Lidé, kteří tohle považují za sport a jsou v tom vycvičeni," řekl odborník na problematiku ruských fanoušků Ronan Evain.

V případě Angličanů jde hlavně o velmi podnapilé a provokující mladé lidi. Co se Marseillanů týče, většina z nich patří k mládeži, ale byli mezi nimi i zástupci extrémní pravice. Jeden měl triko s heslem Turecko není vítáno.

Koordinace a kondice

Ruští chuligáni byli dobře zorganizovaní a ve výborné fyzické kondici. Pohybovali se v malých skupinách vyzbrojených tyčemi nebo židlemi a útočili důrazně a rychle. "Objevili se náhle, mlátili důrazně a rychle utekli," řekl listu dvaadvacetiletý Martin, který byl svědkem jednoho z útoků na nábřeží.

Je nám líto, video expirovalo.
Zpravodaj ČT: Anglie se už za chování svých fanoušků omluvila

Někteří Rusové měli přes tvář šály, na sobě trika s nápisem Lokomotiv. V sobotu bylo zraněno 35 lidí, čtyři z nich těžce. Je mezi nimi i jednapadesátiletý Brit, který prodělal po zbití tyčemi dvě zástavy srdce a ještě dnes ráno byl na pokraji smrti. Deset lidí bylo umístěno pod dohled.

Někteří Angličané po návratu domů popsali jednání Rusů jako koordinované útoky lidí vybavených obušky a štíty. "Dávali jsme si v sobotu odpoledne pivo a chtěli jsme něco sníst, když se objevilo asi 25 Rusů. Bylo snadné je poznat, měli trika s ruským nápisem a byli urostlí. Moc se nemazali, vybrali si k útoku Angličany, a když přišli policisté, utekli," řekl britskému listu The Daily Telegraph dvaapadesátiletý Keith Moore.

Někteří Rusové měli teleskopické obušky, používané zásahovou policií jako snadno ukrytelnou zbraň. "Nasadili si gumové chrániče, nepochybně byli připraveni. Byly to prudké a koordinované útoky," uvedl další fanoušek Liam.

Uzavře se fanzóna u Eiffelovy věže?

Bezpečnostní experti se domnívají, že marseillská policie se příliš spolehla na početní nasazení a slzný plyn místo toho, aby mezi fanoušky poslala víc "hledačů". Ziad Khoury, který zajišťuje bezpečnost na Euru, řekl, že není vyloučeno uzavření zóny u Eiffelovy věže, pokud v Paříži vypuknou násilnosti mezi chorvatskými a tureckými fanoušky. V Paříži bylo kvůli dnešnímu zápasu Turecko - Chorvatsko nasazeno 1500 policistů.

Poláci a Severní Irové míří na zápas v Nice
zdroj: ČTK/Panoramics

Výtržnosti fanoušků se přesunuly i do Nice, kde se poprali fandové Severního Irska s místními obyvateli. Střet si vyžádal sedm zraněných. Severoirská reprezentace hrála v Nice s Polskem. Střety mezi fanoušky byly hlášeny i z Lille, kde hrála německá reprezentace s Ukrajinci.

Bezpečnostní složky také poukazují na další rizikové utkání mezi Ruskem a Slovenskem. To se hraje 15. června v Lille a podle několika zdrojů právě do toho města zamíří angličtí hoolligans. Výběr Roye Hodgsona totiž čeká o den později duel s Walesem ve 100 km vzdáleném městě Lens, kde je ale zákaz požívání alkoholu na veřejnosti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články