Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vím, že jsme měli ten turnaj vyhrát, vzpomíná Baroš na Euro v Portugalsku

Praha - Dvanáct let uplyne od chvíle, kdy Milan Baroš zazářil na památném mistrovství Evropy v Portugalsku. Svými pěti góly dotáhl výborně hrající českou reprezentaci až do semifinále, kde prohrála v prodloužení s Řeckem. Útočník Mladé Boleslavi nyní bude sledovat národní tým ve Francii už pouze jako fanoušek.

Milan Baroš na Euru 2004
zdroj: Reuters

"Já už jsem jen v roli fanouška a užívám si to," odmítl Baroš možnost, že by se vrátil do národního týmu. "Klukům přeju, ať si mistrovství užijí a třeba přivezou placku," dodal.

Čtyřiatřicetiletý útočník sám startoval už na třech evropských šampionátech. Na tom prvním v roce 2004 byl dokonce nejlepším střelcem. Přitom vůbec neměl být v základní sestavě, prim tehdy na jeho pozici podhrota měl hrát Vladimír Šmicer, důležitý článek reprezentace v kvalifikaci.

"Tehdy jsem měl v reprezentaci roli žolíka, ale před turnajem si mě trenér Brückner zavolal, že by mě chtěl zkusit spolu s Honzou Kollerem. Bylo to ale na úkor Šmíci (Vladimír Šmicer), který odtáhnul kvalifikaci. Já byl mlaďoch, co si užíval, že na takovém turnaji vůbec může být," vzpomínal Baroš.

Pěti góly tehdy pomohl k postupu do semifinále, v něm však Češi prohráli 0:1 s pozdějšími senzačními šampiony z Řecka. "Dodnes mě mrzí, že jsme tehdy přes Řecko neprošli a nehráli finále. Vím, že jsme ten turnaj měli vyhrát," prohlásil bývalý útočník Ostravy, Liverpoolu, Lyonu či Galatasaraye.

Je nám líto, video expirovalo.
Nizozemsko - Česko

Užil si i šampionát v roce 2008, naopak na poslední mistrovství v roce 2012 už v tak dobrém nevzpomíná. Stále ho mrzí hlavně to, jak se tehdy k národnímu týmu chovali fanoušci, kvůli čemuž pak oznámil konec reprezentační kariéry.

"Hrát na mistrovství je splněný sen. Já si užil všechny tři šampionáty, i když dva více než ten třetí. V Polsku za námi nestál národ, už před zápasem se skandovalo na trenéra (Michala Bílka) i na mě. Navíc jsme hned dostali v prvním utkání od Rusáků a dostali jsme se pod palbu kritiky," řekl Baroš.

Nevraživá atmosféra však prý tehdy týmu vnitřně pomohla. "Ty názory lidí se k nám dostaly a bylo mi to líto. Sedli jsme si s klukama na pokoj a řekli si, že když ne pro ty lidi na stadionu, tak pro nás samotné musíme zabrat, abychom si dokázali, že na to máme. To nás stmelilo a došli jsme až do čtvrtfinále," dodal.

I letos to podle něj bude mít český tým těžké, protože se ve skupině poměří s Turky, Chorvaty a Španěly. "Španělé jsou pro mě hlavní favorit turnaje. Sám jsem zažil tu jejich rychlost a kvalitu (v roce 2011 v kvalifikaci) a nerad na to vzpomínám. Proti nim to bylo jedno z nejhorších utkání mé kariéry. Nebylo to o fotbale, ale o běhání," řekl Baroš.

Během turnaje bude sledovat i ostatní týmy. Těší se hlavně na domácí Francii a jejího útočníka Antoinea Griezmanna, který na něj dělá velmi dobrý dojem v dresu Atlética Madrid. "Je rychlý a skvělý s míčem. Teď hodně vyletěl a Francie na něj bude asi dost spoléhat. Jsem zvědavý, jak se vypořádá s tím tlakem," prohlásil autor 41 reprezentačních branek.

Ačkoli ho v této sezoně znovu limitovala zranění a v dresu Mladé Boleslavi často jen střídal, rád by v kariéře ještě chvíli pokračoval. "Chci hrát, co mi zdraví dovolí. Zatím nemám ani plány, co bych dělal po konci kariéry. Určitě se budu chtít věnovat hlavně rodině a vynahradit jí čas, o který jsme kvůli fotbalu přišli. A moji kluci začínají hrát fotbal, tak až skončím, budu jim dělat taxikáře, vozit je po zápasech a podporovat. Ale o roli trenéra rozhodně neuvažuji," dodal Baroš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články