Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Lotyši jsou v Praze. Češi patří k nejlepším, vysekl poklonu kouč Pahars

Praha - Fotbalisté Lotyšska dorazili do Prahy. V sobotu zde sehrají kvalifikační utkání o mistrovství Evropy proti českému výběru. Z obvyklého kádru chybí jen Aleksandrs Cauna vinou zranění a útočník Artjoms Rudnevs po dohodě s Hamburkem. S týmem dorazili také Igors Tarasovs a Alans Sinělnikovs, kteří naposledy reprezentovali v roce 2013. K žádné dodatečné změně trenér Marians Pahars nemusel sáhnout. Lotyši do Prahy dorazili z Norimberka, kde se od začátku týdne připravovali.

"V Lotyšsku není žádné hřiště v takovém stavu, aby nám to umožnilo se maximálně přichystat na zápas v Praze," řekl kouč Pahars. "Chceme napravit nepovedený zápas s Nizozemskem," připomněl prohru 0:6.

Ví, že Lotyše v Praze nečeká snadný úkol. "Češi patří k nejlepším týmům. Měl jsem spoustu času na jejich analýzu a mohu říci, že je to velmi organizovaný a rychlý tým. Tomáš Rosický je hvězda, vůdce, dirigent hry. Ale všichni mají vysokou úroveň. Bude to těžké," uvedl Pahars.

Medvěd Šabala touží dát Česku gól

Zatím jediný gól Lotyšska v kvalifikaci dal útočník Jablonce Valerijs Šabala. Hned v prvním utkání Synot ligy na Slovácku vstřelil dva góly, další zatím nepřidal. Přesto jej trenér Jaroslav Šilhavý staví do základní sestavy. "Má přezdívku Medvěd. On je takový špalek, těžko se odděluje od míče. Jednoznačně je nejsilnější v pokutovém území, tam určitě zasluhuje, aby byl obsazený," popsal Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Šabala se touží trefit do české sítě


"Samozřejmě, že si věřím, že dám Česku gól, kdybych si nevěřil, žádný nikdy nevstřelím. Je ale jasné, že tenhle zápas je pro mě hodně speciální," prohlásil Šabala. Lotyši mají v dosavadní kvalifikaci dva body za remízy. Překvapivou s Tureckem zajistil Šabala proměněnou penaltou. "V první řadě chci, abychom vyhráli, to, jestli se trefím, to by byla dvojnásobná radost. Určitě chceme tři body," dodal Šabala.

Dorazila i lotyšská legenda Verpakovskis

S týmem přijel i nejlepší lotyšský střelec v historii Maris Verpakovskis, který nově vykonává funkci sportovního manažera. Pětatřicetiletý Verpakovskis naposledy za reprezentaci nastoupil loni v květnu, a přestože stále hraje za Liepaju, v národním celku nyní pomáhá trenérovi Mariansu Paharsovi jako manažer. Zužitkovává tak své zkušenosti z Dynama Kyjev, Getafe či Celty Vigo a ze 104 reprezentačních zápasů, v nichž dal 29 branek.

Čeští fanoušci si ho zřejmě nejvíce vybaví jako autora gólu do sítě Petr Čecha na mistrovství Evropy 2004. Tentokrát už ale bude jen radit Valerijsi Šabalovi a dalším lotyšským hráčům, jak vyzrát na českou obranu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články