Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nudu v Istanbulu rozčísl Rodri. Manchester City si poprvé podmanil Ligu mistrů

Po triumfech v Premier League a FA Cupu zkompletovali fotbalisté Manchesteru City treble vítězstvím v Lize mistrů. V nezáživném finále v Istanbulu porazili Inter Milán 1:0 gólem, který v 68. minutě vstřelil Rodri, a poprvé v klubové historii opanovali milionářskou soutěž.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Manchester City – Inter Milán

"Citizens" dokázali zkompletovat treble jako osmý evropský klub v historii a první od Bayernu v roce 2020.

Španěl Pep Guardiola ovládl jako čtvrtý trenér Ligu mistrů potřetí. Navázal na výhru s Barcelonou v letech 2009 a 2011, kdy Katalánce rovněž dovedl k cennému treblu. Inter naopak nevyužil šanci na čtvrté vítězství v Champions League.

"Neuvěřitelné. Byl to vyrovnaný zápas a jsme šťastní, že jsme vyhráli. Víme, že každý mluvil o treblu. Byli jsme pod tlakem, ale tohle mužstvo je postaveno tak, aby zvládalo tlak tím nejlepším možným způsobem," řekl kapitán Ilkay Gündogan.

De Bruyneho zranění City nezlomilo 

Favorité z Anglie působili v úvodu na Atatürkově stadionu nervózně a často chybovali, přesto měli více náznaků šancí. Bernardo Silva minul branku a Haalandovu střelu z úhlu vyrazil Onana.

Gólman Interu, který v tomto ročníku Ligy mistrů z 12 zápasů udržel osmkrát čisté konto, si poradil také s pokusem De Bruyneho.

Klíčový belgický záložník musel krátce nato ve 36. minutě vystřídat kvůli svalovému zranění. De Bruyne ze zdravotních důvodů nedohrál ani finále milionářské soutěže před dvěma lety, v němž Manchester City podlehl Chelsea 0:1.

"Bylo to těžké pro obě mužstva. V první půli jsme nepodali nejlepší výkon, byli jsme nerozhodní. Věděli jsme, že se musíme zlepšit," podotkl Gündogan.

Po změně stran se obraz hry nezměnil a "Citizens" neúspěšně dobývali pevnou obranu "Nerazzurri", kteří ve skupinové fázi dvakrát porazili Plzeň. Inter mohl navíc otevřít skóre v 58. minutě po velké chybě Akanjiho, ale Martínez z úhlu brankáře Edersona nepřekonal.

Manchester City i proto rozhodl v 68. minutě. K odraženému míči se v pokutovém území dostal volný Rodri a zakončil chladnokrevně přesnou střelou k tyči.

Třetí celek uplynulé sezony Serie A mohl brzy vyrovnat. Dimarco však hlavičkoval do břevna a z dorážky trefil střídajícího spoluhráče Lukakua.

Pojistku Manchester City nepřidal prostřednictvím "tutové" šance náhradníka Fodena, který tváří v tvář nechal vyniknout Onanu.

V závěru si Inter vytvořil tlak a sahal po vyrovnání. Ederson ale v 89. minutě famózně zlikvidoval Lukakuovu hlavičku z bezprostřední blízkosti.

V závěru nastavení pak ještě brazilský brankář vychytal náhradníka Gosense. "Citizens" tak neprohráli ani ve 13 utkání tohoto ročníku LM.

"Je to splněný sen. Všichni naši fanoušci čekali tak dlouho, zasloužili si to stejně jako my. V posledních letech jsme byli blízko. Nebylo to vůbec snadné. Soupeř měl výbornou obranu i protiútoky. Nechali jsme na hřišti všechno," hodnotil Rodri.

Manchester City – Inter Milán 1:0 (0:0)

Branka: 68. Rodri. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Haaland, Ederson - Barella, Lukaku, Onana, Inzaghi (trenér). Diváci: 71 412.

Manchester City: Ederson - Akanji, Rúben Dias, Aké - Stones (82. Walker), Rodri - Bernardo Silva, De Bruyne (36. Foden), Gündogan, Grealish - Haaland. Trenér: Guardiola.

Inter Milán: Onana - Darmian (84. D'Ambrosio), Acerbi, Bastoni (76. Gosens) - Dumfries (76. Bellanova), Barella, Brozovič, Calhanoglu (84. Mchitarjan), Dimarco - Martínez, Džeko (57. Lukaku). Trenér: Inzaghi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články