Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Barcelona má na dosah rekordní postup, rozjetý Dortmund věří v obrat

Praha - Fotbalisté Barcelony mají před odvetou osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem City na dosah další rekord. Zatímco City bude usilovat o první postup do čtvrtfinále, katalánský celek, uhájí-li doma výhru 2:1 z prvního zápasu, postoupí do čtvrtfinále poosmé za sebou, což se ještě nikomu nepovedlo. Ve druhém utkání nastoupí Dortmund proti Juventusu a bude doufat, že vymaže tři týdny starou prohru 1:2 z Turína. Přímý přenos zápasu Barcelona – City vysílá ČT sport a náš web. Z druhého duelu nabídneme textovou on-line reportáž.

Slavící fotbalisté Barcelony
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Alejandro Garc

Pro Barcelonu je odveta předehrou před důležitým nedělním ligovým soubojem s Realem Madrid. "Oba zápasy hrajeme doma, bude to příjemný týden," řekl trenér Luis Enrique. "Do El Clásica půjdeme jako první tým ligy a ve skvělé formě, ale nejdřív musíme postoupit v Lize mistrů," prohlásil.

Před odvetou na Nou Campu hraje všechno do karet Barceloně. Španělský klub z posledních 30 domácích zápasů v LM prohrál jediný, navíc City v osmifinále vyřadil už v minulé sezoně. Oba tehdejší zápasy soupeř dohrával v deseti a bez vyloučení se neobešel ani první duel před třemi týdny v Anglii, kde kvůli červené kartě nedohrál Gael Clichy.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona hostí na Camp Nou Manchester City

Hráči City se ale naděje, kterou jim chycenou penaltou v nastavení úvodního zápasu udržel brankář Joe Hart, nevzdávají. "Před odvetou v Madridu s Realem každý Schalke odepisoval, ale nakonec tam vyhrálo 4:3 a mohlo klidně dát další gól, který by mu zajistil postup," připomněl záložník David Silva jedno z předchozích osmifinále LM.

A inspirací pro španělského fotbalistu je i Paris St. Germain, který i po vyloučení Zlatana Ibrahimoviče dokázal vyřadit Chelsea. "Moc lidí jim také nevěřilo, zejména když pak hráli tak dlouho v deseti. Ale je to důkaz, že stát se opravdu může všechno," uvedl Silva. "A teď je také každý přesvědčený, že Barcelona půjde dál. My alespoň nejsme pod tlakem," dodal.

Zajímavosti před zápasem FC Barcelona - Manchester City

- Barcelona prohrála jen jedno z posledních 30 domácích utkání v LM

- City má na španělské půdě v pohárech bilanci 1 výhra, 1 remíza, 4 prohry

- trenér Pellegrini (City) dlouho koučoval ve Španělsku a proti Barceloně má bilanci 4 výhry, 4 remízy a 14 proher

Klopp: Už nejsme rozklepaný zajíc

Dortmund úvodní zápas v Itálii sice stejně jako City prohrál 1:2, ale situaci má o poznání snazší. Může se totiž spolehnout nejen na domácí prostředí, v němž v této sezoně LM ještě neprohrál, ale také na stále lepší formu. Před měsícem byla totiž Borussia v bundeslize na sestup, teď ale zabrala a z 18 možných bodů získala 14.

"Už nejsme zajíc, který se chytne mezi světla auta, rozklepe se a na nic se nezmůže," řekl trenér Jürgen Klopp, jehož tým v posledních třech ligových zápasech navíc nedostal gól. "Na tom chceme stavět. Ale rozhodně bych se nezlobil, kdyby to bylo s Juventusem drama až do konce, protože by to alespoň znamenalo, že jsme pořád ve hře o postup," dodal.

V rozhodně menší drama doufá trenér Juventusu Massimiliano Allegri. "Jestli chceme postoupit, musíme dát gól, pokud možno spíš dva," prohlásil. "Je to pro nás výzva, na kterou se vzhledem k našemu obrovskému náskoku v Serii A těšíme," dodal kouč, který bude stále postrádat zraněného záložníka Andreu Pirla.

Zajímavosti před zápasem Borussia Dortumnd - Juventus Turín

- Dortmund v sezoně LM ještě doma neprohrál

- oba dosavadní domácí zápasy s Juventusem v pohárech však Borussia prohrála

- Starou dámu porazila z 8 vzájemných zápasů jen 2x (ve finále LM v roce 1997 v Mnichově a o dva roky dřív v základní skupině v Turíně)

- Juventus už 11 zápasů venku neprohrál

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články